Velkommen tilbake til Galtvort: Harry Potter and the Cursed Child

For mange er denne søndagen kanskje bare deres siste feriedag, men for Harry Potter-fans verden rundt er 31. juli 2016 en trippel merkedag: det er bursdagen til J. K. Rowling, det er bursdagen til Harry Potter, og det er lanseringen av den nye boken Harry Potter and the Cursed Child. Det er nå ni år siden den syvende boken kom ut, og jeg er på langt fra den første som gleder meg over å få et nytt innblikk inn i min absolutt favoritt bokverden. Jeg innrømmer at det sjeldent går et år uten at minst en av Harry Potter-bøkene står på listen over leste bøker.

0

J. K. Rowling har inspirert til leseglede hos tusenvis i unge generasjoner, og nå lokker hun oss mot teateret også – en litteraturform som gjerne blir litt oversett. The Cursed Child kommer i form av et manuskript på skuespillet som i går premierte på West End i London, og er dermed i godt selskap av kjente stykker som Wicked, Les Mis, Phantom of the Opera osv. Skuespillet er satt opp i samarbeid med Jack Thorne og John Tiffany, og har fått veldig gode kritikker i avisene. The Guardian kaller det ‘spell-binding’, og the Telegraph synes det var ‘magisk med en sterk, emosjonell kjerne’. Er det bare meg som synes en helgetur til London hadde passet fantatisk akkurat nå?

På skuespillets hjemmeside kaller de the Cursed Child den åttende boken i serien, og ser ut til å plukke opp der den forrige boken endte: ‘The scar had not pained Harry for nineteen years. All was well’ Men er alt bra? Det siste kapittelet i Deathly Hallows fremstod som en epilog med hensikt å berolige leserene; Harry og Gulla lykkelig gift, vennskapet mellom vår heltetrio fortsatt sterkt, og formodelig uforandret (Ronny med litt comic relief, Hermine som fornuftens stemme), og barna hadde det bra. Men med flere kapitler nå tilgjengelig er det plutselig tydelig at det er problemer her også, Harry har et tungt sinn og sønnen Albus er nervøs for å starte på Galtvort. Dette ser ut til å være kjernen i The Cursed Child:

It was always difficult being Harry Potter and it isn’t much easier now that he is an overworked employee of the Ministry of Magic, a husband, and father of three school-age children. While Harry grapples with a past that refuses to stay where it belongs, his youngest son Albus must struggle with the weight of a family legacy he never wanted. As past and present fuse ominously, both father and son learn the uncomfortable truth: sometimes, darkness comes from unexpected places.

cast-teaser
Harry, Ronny og Hermine spilles av Jamie Parker, Noma Dumezweni og Paul Thornley. Bildet er hentet fra skuespillets hjemmeside.

Det er ikke ofte i litteraturens verden at man får vite hvordan det går 19 år senere, så nå gjenstår det å se om Harry er like spennende og sympatisk som far og arbeidsmann som han var som ungdomshelt. Jeg har liten tvil på at en West End opptreden imponerer sterkt, jeg har hørt rykter om spennede effekter som røyk som strømmer fra ører, i tillegg til tidligere erfaringer på teater i Londons gater. Men å lese et manus bringer langt fra den samme magien som det gjør å se et ferdig, utformet stykke. Så her er det viktig å la fantasien løpe fritt, finne frem teaterregissørspiren som vi alle har inni oss, og glede oss over at Harry Potter verdenen fortsatt er like levende i dag som den var for nesten ti år siden.

Den originale, engelske utgaven av The Cursed Child er mulig å få tak i hos de fleste forhandlere fra i morgen, 1. august, både i butikk og ved bestilling på nett. Den norske oversettelsen utgis av Cappelen Damm, og kommer på markedet den 19. oktober.

2 comments on “Velkommen tilbake til Galtvort: Harry Potter and the Cursed Child

1. Pingback: Om å Lese Oppfølgere | Kvardagsbiblioteket

2. Pingback: Anmeldelse: Fantastic Beasts and Where to Find Them – Kvardagsbiblioteket