Er du en Ferieleser? 5 Grunner til å huske å lese i hverdagen

Nå som skolen starter og fellesferien er over blir livet gjerne mer hektisk, og for mange av oss faller den tiden som i ferier har vært dedikert til lesing bort. Mange nordmenn er ferielesere, og leser bare på flyet til Spania eller på verandaen på sommerhuset. I lys av dette føler jeg det er behov for et lite innlegg for å oppfordre alle til å fortsette å ta seg tid til å lese i hverdagen, og understreke noen av grunnene til at jeg synes det er så viktig å lese.

1. Først og fremst er lesing for meg en form for meditasjon. Det er tid jeg har dedikert til meg selv, hvor jeg kan slappe av, putte alle avtaler, gjøremål og kilder for stress ut av hodet, og bare slappe av. Bøker er fantastiske for dette om du klarer å finne de riktige bøkene for deg. Du får et avbrekk fra en kanskje rutinert hverdag, og du kan gi fra deg kontroll og la skuldrene komme ned, så du får satt deg ned og hvilt både kropp og hodet.
  2. Bøker er utrolig lett tilgang på kunnskap. Det å være nysgjerrig på verden er utrolig viktig, spesielt i tider hvor livet kan virke litt ensformet. Å være nysgjerrig og tørst på kunnskap er egenskaper som bidrar til en kontinuerlig livslyst, og det driver deg til å ha mål utenom karriererlivet ditt som motiverer i hverdagen. Å gå tilbake til skolebenken eller kontoret kan gjerne virke som slutten på et eventyr, fordi sommeren er den tiden vi gjerne har hvor vi har frihet og været til å dra på de eventyrene vi har hatt lyst til å oppleve. Gjennom bøker kan man ta del i andres eventyr, og du lærer om medmennesker, kultur, verden, naturvitenskap, og alt annet mellom himmel og jord. Personlig liker jeg å lese travelogues, fordi det både inspirerer og forbereder meg på de reisenene jeg ønsker å ta. Dette leder meg til punkt tre:
  3. Inspirasjon er så viktig, og det er så utrolig lett å finne! Ordet tekster i dagens vokabular inkluderer bilder, filmer, musikk, og egentlig alt som kan uttrykke noe, om det er et klart budskap eller bare et hint av en følelse. Med sosial media er inspirasjonen du leter etter bare et klikk unna. Fitness blogger, matkontoer på instagram, twittere dedikert til å minne deg på de små tingene som gjør livet fint, og bloggere som skriver om bøker de synes du bør lese.
  4. Husk at det ikke bare finnes tunge bøker på 700 sider skrevet på 1800-tallet om til tider søkt filosofi hvor du må ha tungen rett i munnen for å henge med. I dagens samfunn er det bøker og tekster tilgjengelig for enhver smak! Det finnes forfattere som skriver i form av blogposter hvor det kommer et kapittel hver uke, du kan lese diktsamlinger eller noveller hvis du vil ha noe kortere, du kan høre på lydbøker, lese tegneserier eller Illustrert Vitenskap – mulighetene er uendelige!
  5. Sist men ikke minst så er bøker utrolig nyttig for å gi oss perspektiv og lærdom om andre mennesker (dette er kanskje punkt 2 igjen, men det er så viktig!). I en verden hvor nyheter sirkulerer rundt hele kloden, og mennesker krysser landgrenser hver dag blir vi stadig konfrontert med situasjoner som er ukjente for oss. Gjennom bøker kan vi få et unikt innblikk til disse andre menneskene, og vi kan få øynene våre åpnet for hvordan andre deler av verden har det. Bøker om viktige problemer som vi kanskje aldri har viet en tanke før, bøker som gir den andre siden av historien, og bøker som oppfordrer deg direkte til å tenke over verden og spørre deg selv hvorfor den er som den er. Lesing bidrar i seg til å trene deg opp til kritisk tenking, noe jeg tror vår verden kunne trengt mer av. Gjennom upålitelige fortellere, normer som snus på hodet, personlige kamper som ender i triumf til tross for at det så helt håpløst ut; det er så mye livskunnskap i bøker som forfattere har tatt seg tiden til å skrive ned for at du skal slippe å lære den samme leksen på den harde måten, for at du skal ha tro på deg selv og andre mennesker.

Kvardagsbiblioteket oppforderer deg derfor, med et flott sitat fra George R. R. Martin som avsluttning, til å ikke være en ferieleser.

Quotefancy-15429-3840x2160.jpg

PS. Les Victoria sine tips om hvordan du kan blir flinkerer til å lese mer (her og her).

0 comments on “Er du en Ferieleser? 5 Grunner til å huske å lese i hverdagen