Har Pokemon Go revolusjonert hvordan vi kommer til å fortelle historier?

Jeg er ikke en smule overrasket over at Pokémon Go ble så populært så fort. Jeg husker når vi gikk rundt skolegården i friminuttene og spilte om Pokémon kort, delte oss inn i allianser med vennegjengen for å samle bokser fulle av kortene. Selv spilte jeg aldri spillet på gameboy, men jeg drømte meg like godt inn i en verden hvor jeg var Pokémon trener og vandret verden rundt sammen med Ash og Pikachu. At jeg nå er 22 år har ikke noe å si, og jeg skal være 100% ærlig og innrømme at den eneste grunnen til at jeg ikke er besatt av hele konseptet er at jeg bare har 2GB mobildata.

Vi ønsker ofte fullstendig immersion i våre dager, filmindustrien, teaterverdenen og dataspill jobber utrettelig for å forbedre produktene sine til å gi en illusjon av total tilstedeværelse. Appen skapte ikke bare stor begestring hos de som hadde sett tegneserien på TV, eller spilt videospillene – den vekket også mye oppsikt innenfor bokindustrien. Mange har skrevet om hvordan appen kan ha satt industrien inn på et nytt spor, nemlig virtuelle ‘treasure hunt’ bøker. Blant annet Guy Gadney skriver på The Bookseller om slike bøker publisert før i tiden, og hvordan Pokémon Go nå har tatt opp den tråden til god suksess. Gadney påstår at appen er blitt så populær fordi den legger til et ekstra, spennende element til vår verden. Jeg ser det mer i lys av escapism, og at det å inkorporere vår verden inn i den fantastiske verdenen gjør av vi kan leve ut vår utenomjordiske illusjon litt sterkere. Kanskje det går ut på det samme, og det er ikke tvil om at det er et spennende konsept. Hvor ofte ønsker vi oss ikke tilbake til barndomsårene når fantasien var så livlig at vi ikke trengte mer enn en lekekamerat for å kunne befinne oss på en ekte skattejakt i hagen? Det kreves litt mer nå, men Pokémon Go har bevist at det er ikke så fryktelig mye som skal til. Å ha et par konkrete punkter, instrukser, hva det nå er snakk om, var alt som skulle til for at 75 millioner mennesker bega seg ut på Pokémon jakt den første uken appen ble gjort tilgjengelig.

Det er dessverre mange som ikke har tålmodighet, eller av andre grunner ikke er glad i å lese bøker. Det er ikke alle som har ro nok i kroppen til å sitte stille lenge nok til å la seg selv fortylle av en bok, og hva er da mer perfekt enn en fortelling som beordrer deg opp og ut av døren? Det er noe merkelig tiltrekkende ved ‘quest’ historier, vi er jo fortsatt besatt av mytiske fortellinger som jakten på den hellige gral. Vi reiser mer og mer, kanskje på grunn av en impuls vi har etter å søke noe nytt, noe annerledes, noe vi egentlig ikke vet hva er, men vi søker etter likevel. Pokémon Go har engasjert millioner av mennesker til å ta beina fatt; folk samles til Pokémon Go møter; venner trasker kilometer på kilometer sammen. Det har bidratt til en helt ny form for utforsking av egen hjemby og nærområde – broren til en venninne av meg, som stort sett er å finne i en mørk kjeller, befant seg plutselig på biblioteket. Det er utvilsomt en seier!

Jeg synes at slike ‘treasure hunt’ bøker høres ut som en fantastisk idé, og jeg håper at vi ser en god miks av ulike sjangere på markedet i denne formen snart. For eksempel en etterspurt Harry Potter Go app. Da kan det være at jeg sier opp jobben og (endelig) erklærer meg selv heks på heltid. Så her er det mye potensiale, så det er bare å være kreativ. Jeg fikk tilsendt denne morsomheten av en venn, og føler at litt bra bokhumor er en fin måte å avslutte på i dag:

Pride and Prejudice Go:
An app that shows you where there’s a young man in possession of a good fortune who must be in want of a wife

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *