Om å lese kvinnelige forfattere

Jeg har lenge vurdert en prosjekt hvor jeg kun leser kvinnelige forfattere over en bestemt periode. Inspirert av Siri sitt innlegg «Hvorfor leser du bare kvinnelige forfattere?» og Julie sitt innlegg «En sommer uten menn«, bestemte jeg meg her om dagen for å bare hoppe i det. Så fra 1. september, altså i dag, og frem til 1. desember vil jeg kun lese bøker av kvinnelige forfattere.

Hvorfor?

Personlig leser jeg en jevn fordeling av mannlige og kvinnelige forfattere; jeg har i hvert fall gjort det de siste årene. Dessverre har det seg sånn at de fleste i verden leser langt flere bøker skrevet av menn enn av kvinner. Dessuten eksisterer det en veldig negativ tendens til å kategorisere bøker som enten «mannebøker» (ofte skrevet av menn, for menn) eller «kvinnebøker» (av kvinner, for kvinner). Det er jo nitrist at det i 2016 fortsatt fungerer slik, og at suksessfulle forfattere som J. K. Rowling ble anbefalt å bruke initialer slik at Harry Potter bøkene skulle appellere også til et mannlig publikum, samt at hun valgte et mannlig pseudonym for sine senere krimromaner.

Synes Siri oppsummerer problemet fint her:

hvordan en bok med kvinnelig hovedperson plutselig blir en bok for kvinner, eller hvordan menn skriver om de universelle problemstillingene, som hvillken av soldatvennene sine man skal spise først, mens kvinner skriver om problemstillinger som er helt umulige for menn å forholde seg til, som for eksempel familieliv.

Blir det vanskelig å gjennomføre? Nja. Jonathan Safran Foer gir ut sin første bok på 11 år om få dager, men den vil jo fortsatt eksistere om tre måneder. Og blir jeg for frista er det lov å lese en eller to bøker av mannlige forfattere – det er jo inget forbud, men heller en utfordring til meg selv. Jeg kommer selvsagt til å dele prosessen her på Kvardagsbiblioteket og håper at noen der ute blir inspirert til å tenke mer over hvilke forfattere de velger å lese.

Har du utført et slikt leseprosjekt? Hvorfor eller hvorfor ikke?

Victoria x

5 comments on “Om å lese kvinnelige forfattere

1. Pingback: Inspirasjon og utfordringer | Kvardagsbiblioteket

2. Pingback: Anmeldelse: Sweetbitter av Stephanie Danler | Kvardagsbiblioteket