Norges beste dikt: ‘Det er den draumen’ av Olav H. Hauge

Søndag forrige uke ble Norges beste dikt noensinne kåret, og vinneren var ‘Det er den draumen’ av Olav H. Hauge. Diktet kommer fra diktsamlingen ‘DROPAR I AUSTVIND’, og er et vidunderlig eksempel på hvorfor dialekter egentlig er skikkelig vakkert. Olav Hauge hadde 2 av 6 dikt som var nominert til den endelige finalen, av et utgangspunkt på 100 dikt. Diktet fikk 34% av alle stemmene, kun 3% over Sigbjørn Øverland sitt dikt ‘Jeg ser’.

Jeg synes diktet er utrolig vakkert, spesielt hvis du leser det høyt (eventuelt hører Hauge lese det opp). Det er håpefult, men samtidig har det, synes jeg, en slags underliggende trang eller hastverk etter forandring. Men jeg har ingen planer om å analysere diktet for dere – noe av det magiske ved poesi er at man kan tolke det selv. Jeg liker også å bare lytte til det; rytmen, de individuelle bildene, den følelsen du får i magen selv om du egentlig ikke har fått med deg hele sammenhengen. Absolutt et godt valg til å representere norske diktere.

‘Det er den draumen’ av Olav H. Hauge

Det er den draumen me ber på
at noko vedunderleg skal skje,
at det må skje –
at tidi skal opna seg,
at hjarta skal opna seg,
at dører skal opna seg,
at berget skal opna seg,
at kjeldor skal springa –
at draumen skal opna seg,
at me ei morgonstund skal glida inn
på ein våg me ikkje har visst um.

Featured image: nrk, Hauge sin enke mottar prisen for ham på NRK sin sending.

You may also like

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *