Bøker for høstferien

Nå er høsten her for alvor. Det er mørkt når vi står opp, og himlen er litt hvitere enn den pleier å være sånn rett før solen dukker opp bak hustakene. Eller kanskje det bare virker som den er hvitere fordi luften er kald og sprø og luften fra lungene dine blir røyk? Husk skjerf rundt halser og vanter i lommer. Høstferien er her, og da er det lov å slappe av og gjøre akkurat det som passer seg. Som besøkende hos oss antar vi at en av disse gledene du benytter deg av med 5 ekstra fridager er en god bok, og ingenting gjør oss mer glad enn å dele gode bøker.

Norske Stiler av Lard Saabye Christensen
Synes Christensen kunne funnet en litt mer spenstig titel til denne lille boken, til tross for at den er veldig beskrivende. Kanskje han kommer unna det fordi han er Lars Saabye Christensen. Til tross for dette dette er Norske Stiler en fullstendig herlig bok, og jeg storkoste meg mens jeg leste den/fikk den lest for meg av Kim Haugen (boken er tilgjengelig på Storytel). Jeg lo og smilte og lo enda mer. Boken inneholder 19 stiler fra Herbert Ankel og klasseforstander Ørekam sine kommentarer. Eleven er original med både ideer og språk til Ørekams uendelige fortvilelse. Boken leker med sjanger og språk til god fornøyelse for leser, samtidig som den skaper ettertanke om temaer som gjerne oppstår i typiske stiler, som ‘grei ut om FN’ eller ‘fortell om en tur’. Dette var en fornøyelse fra første side, og passer helt perfekt som en avbrekker fra skolebenken – til tross for at den handler om norskfaget.

Kantslag av Dorthe Nors
En liten samling på 15 noveller som ofte tar for seg det allminnelige, dagligdagse, i blant på en litt bisar måte. Men sånn er jo livet. Språket til Nors er ofte svært enkelt, men bak ligger komplekse situasjoner og gode innblikk i mennesker, forhold og hverdagen. Ofte etterfølges observasjoner med ukritisk akseptasjon – sånn er det bare – og du føler at hovedkarakteren akkurat har gått glipp av en åpenbaring. Disse åpenbaringene lusker rundt alle hjørner i Kantslag, og jeg lurte stadig på hvilke åpenbaringer jeg selv har gått glipp av i livet. Samtidig gir karakterene til Nors antydning av god innsikt. Resultatet er en samling noveller som får livet til å virke både komplekst og enkelt på en gang, og hva man skal gjøre med det er jeg ikke helt sikker på. Denne er også tilgjengelig via storytel.

The Martian av Andy Weir
Jeg skal innrømme at det tok litt tid før jeg fikk sansen for denne boken, for jeg syntes at stemmen var vanskelig å akseptere fra en astronaut strandet på Mars. Mark Whitney bruker stadig pop-kultur uttrykk som ‘because: Mars’. Men, ettersom jeg leste videre ble jeg sugd inn i fortellingen. Ville han overleve? Hvilke andre problemer oppstår på Mars? Hvordan skal Whitney fikse det? Det er utrolig mye vitenskap i denne boken, og selv om noe var litt mer komplisert enn hva jeg klarte å forstå var jeg aldri forvirret. Weir er utrolig flink til å legge ut om vitenskap på en enkel men fascinerende måte. En veldig god bok for alle science fiction fans.

Sapiens av Yuval Noah Harari
Selv om høstferien er til for å slappe av, betyr ikke det at man ikke kan lære noe i samme slengen! Sapiens av Harari ble utgitt på engelsk i 2014 og på norsk tidligere i år. Det er den mest solgte sakprosaboken internasjonalt de siste to årene, og med god grunn. Boka er lettlest men samtidig stappa full av interessant informasjon om mennesker, evolusjon, og dyreriket. Perfekt for de som er interessert i evolusjon og menneskeheten, men også ideell for de som bare vil lære noe nytt. Harari ga også ut oppfølgeren til Sapiens for et par uker siden, Homo Deus, som handler om framtiden for menneskeheten.

Og til sist, fordi det er nettopp høstferie:
Wuthering Heights av Emily Brontë
En klassiker som passer perfekt når været gradvis blir kaldere og det blir mørkere om kvelden. Mer forstyrrende enn romantisk synes jeg personlig, men likevel en god bok som er en velfortjent klassiker.

Sunniva og Victoria x

2 comments on “Bøker for høstferien

1. Pingback: Novellens Renessanse? 4 Gode Novellesamlinger | Kvardagsbiblioteket

2. Pingback: Oppfordring: les det du liker, og legg vekk det andre. | Kvardagsbiblioteket