Det er Sesong for Prisutdeling

Det deles ut en ny pris til en ny forfatter omtrent daglig disse tider. 2016 har nå vist hva de ulike forlagene hadde å komme med, og bokåret blir vurdert. Det er litt spennende å følge med på, selv om jeg stort sett ikke har lest bøkene som blir nominert. Jeg er særdeles dårlig til å lese nye utgivelser – det er jo så mange bøker fra tidligere år som fortsatt venter på og leses, som i tillegg passer litt bedre til studenttilværelsen sånn prismessig. Det er likevel spennede å høre hva som hylles, og notere seg det. Akkurat nå leser jeg vinneren av Costa sin bokpris fra 2013. Det er også interessant å høre hva andre har å si om hvem som vinner.

Nobels Litteratur Pris
Det var nok ingen som hadde gjettet at Bob Dylan ville få denne i år. Altså, Nobelprisen er verdens mest prestisjefylte litterære pris, også går den til en låtskriver. Dette er forøvrig første gang en musiker har vunnet prisen, som ellers gjerne går til forfattere av kanon litteratur ála Toni Morrison, T. S. Eliot, Seamus Heaney, Samuel Beckett osv. Grunnene komiteen fremga var at Dylan har skapt nye musikalse uttrykk innefor Amerikas store sangtradisjoner. Verden reagerte omtrent like sterkt til dette valget som de gjorde da Obama vant fredsprisen i 2009. Selv om få tvilte på Dylans musikalse geni reagerte mange i det litterære samfunnet over at en musikker vant en litteraturpris, og det var ikke alle som satte pris på denne sjangerkryssingen. Dette åpnet nok en gang diskusjonen over hvor omfattende ordet litteratur faktisk er, om en musiker også kan være en dikter, og hvordan skal disse to skilles fra hverandre i situasjoner som pridutdelinger.

Pulitzer Prize
Alle journalisters drøm, Pulitzer prisen er en pris som verdsetter sannheter, innsiktige avsløringer, dyktig research, og selvfølgelig en god penn. Pulitzer deler ut en rekke priser innenfor journalisme, men også til skjønnlitteratur. I år vant The Sympathizer av Viet Thanh Nguyen (Grove Press) prisen for fiksjon, Lin-Manuel Miranda sin musikal Hamilton for drama, og Ozone Journal av Peter Balakian for poesi, for å nevne noen. Her er en liste over resten av vinnerene.

The Man Booker Prize
The Man Booker Prize skilles i to kategorier: bøker skrevet på engelsk, og bøker oversatt til engelsk. Tradisjonelt sett har denne kun vært utdelt til bøker utgitt i Storbritannia, men i år vant den amerikanske forfatteren Paul Beatty for sin roman The Sellout. Han er den første amerikaneren til å vinne denne prisen, og igjen reagerer verden på det tilsynelatende regelbruddet begått av Man Booker jurien. Den internasjonale versjonen gikk til The Vegetarian av Han Kang, oversatt til Englesk av Deborah Smith.

Bokhandlerprisen
Denne deles ut av den norske bokhandlerforeningen, og nominasjoner og vinnere stemmes frem av ansatte innenfor norsk bokhandel. Dette er altså en ganske fin pris å få, fordi den utdeles av de som selger boken din. Norges priser deles ut litt senere i året enn hva det virker som det internasjonale samfunnet gjør, så per i dag er det kun nominasjoner som har blitt annonsert. Denne listen er som følger:

  1. Iben AkerlieLars er LOL, Aschehoug
  2. Ketil BjørnstadVerden som var min. Syttitallet, Aschehoug
  3. Jan-Erik FjellLykkejegeren, Juritzen
  4. Frode GryttenMenn som ingen treng, Oktober
  5. Vigdis HjorthArv og miljø, Cappelen Damm
  6. Jørgen JægerFortielsen, Juritzen
  7. Anne B. RagdeAlltid tilgivelse, Oktober
  8. Tore RenbergDu er så lys, Oktober
  9. Helene UriHålke, Gyldendal
  10. Ellen VahrGaven, Aschehoug

Prisen deles ut 15. November på Litteraturhuset i Oslo.

Brageprisen
Denne prisen utdeles av Den Norsk Bokpris stiftelsen, og selv om den ikke begynte før i 1992 er den nå en av norges viktigste litteraturpriser. Den er delt inn i fire kategorier, og de nominerte verkene blir annonsert 1. november kl. 12 i Deichmanske Hovedbibliotek. Prisutdelingen er 23. november kl. 17.30 på Dansens hus i Oslo.

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *