Menneskebiblioteket

Danmark har noen gode idéer innemellom, alt er ikke bare lego og Galle & Jessen pålægschokolade. I dag leste jeg om ‘Menneskebiblioteket’, et prosjekt der mennesker, spesielt mennesker fra marginaliserte grupper, melder seg frivillig som åpne bøker. På dette biblioteket kan du komme og snakke med disse menneskene, spørre dem om hva du vil og lese dem som en åpen bok.

Prosjektet startet i 2000 som en del av Roskilde festivalen av Dany Abergel, Asma Mouna, Christoffer Erichsen og Ronni Abergel. De ble kontaktet av Roskilde grunnet sitt arbeid for å redusere vold blandt ungdom om de kunne lage noen aktiviteter for festivalen. De kom opp med menneskebiblioteket, hvor de finner mennesker som tilhører ulike kulturelle eller sosiale grupper, og registere dem som ‘bøker’. Ideen var at vi kan gå til bibioteket og ha en samtale med menneske-bøkene for å utfordre våre fordommer. Her kan vi spørre muslimer om akkurat hva vi vil, snakke med kristne om deres tro i en rolig diskusjon, eller sjekke ut andre titler som flyktning, hjerneskadet, politimann, ung mor osv. Siden den gang har prosjeketet vokst, og det har begynt å få mye oppmerksomhet i blant annet USA. I følge Upworthy har organisasjonen fått 30 nye partnere i bare USA den siste måneden. I Australia har de et permanent biblioteket.

Hvor genialt er ikke dette? Ikke bare er dette en strålende idé, men folk tar det faktisk i bruk. Tenk om alle mennesker besøkte et av disse bibliotekene i ny og ne, og var flinke til å søke oppklaring i fordommene sine, være åpne for å revurdere stereotyper gjennom samtale. Fysiske bøker er fantastiske kilder for lærdom og kunnskap, men tenk å snakke med en levende person om ting du strever med å forså om samfunnet rundt deg? En mulighet til å kunne spørre akkurat de spørsmålene du har lurt på, og se at den du snakker med er et helt vanlig menneske som strever med å finne de rette ordene for å forklare deg deres perspektiv.

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *