YA Spotlight: Louise O’Neill

Vi snakker for lite om young adult bøker, synes jeg. Personlig kunne jeg snakka om både hvor viktig og bra YA bøker kan være; det finnes jo så mye spennende der ute! Derfor vil jeg heretter starte bloggpost-serien ‘YA Spotlight’ for å fokusere på noen forfattere innen sjangeren jeg liker spesielt godt.

Først ut er irske Lousie O’Neill.

O’Neill har skrevet to bøker så langt, Only Ever Yours (2014) og Asking For It (2015). Begge hennes bøker har feministiske undertoner (hurra!) og handler om vanskelige temaer som både voksne og ungdom kan kjenne seg igjen i.

1445535530925.jpg

Hennes første roman, Only Every Yours, ble først publisert som en YA roman, for deretter å bli relansert som voksenroman på grunn av hvor populær den ble. Only Ever Yours utspiller seg i en dystopisk fremtid hvor kvinner kunstig dyrkes frem og kun eksisterer for å tilfredsstille menn (ugh). Jenter bor på internat-lignende skoler hvor de blir undervist i hvordan de bør oppføre seg ovenfor menn i ulike situasjoner. Mot slutten av skolen er det en graduation-lignende seremoni hvor en gruppe utvalgte menn velger seg hver sin ‘companion‘. De som ikke blir valgt, blir værende igjen på skolen som lærere eller blir sendt bort for å være ‘concubines’, enkelt forklart en veldig lite respektert elskerinne-rolle.

Hovedpersonen heter Freida – eller for å være korrekt: freida, siden alle jentene sine navn begynner med liten forbokstav (de er også oppkalt etter kjente supermodeller, mens guttene er oppkalt etter kjente forskere, med stor forbokstav). freida er helt sikker på at hun kommer til å bli valgt som ‘companion’, hun er kanskje ikke den peneste av jentene, men hun er hvertfall topp fem.

Romanen følger freida og hennes klassekamerater gjennom deres siste år på skolen og mot graduation. Naturligvis skjer det mye dramatisk underveis som drastisk endrer rangeringen av jentene og, som på en hvilken som helst annen skole, er det alltid vanskelig å vite hvem man faktisk kan stole på. Til tross for at O’Neill sin debutroman er veeeeeldig lik Margaret Atwood sin klassiker The Handmaid’s Tale (les denne anmeldelsen om du kjenner til begge disse bøkene og vil le litt, hehe), er dette en utrolig spennende og aktuell roman. Anbefales til alle, men spesielt de som liker dystopiske fortellinger.

askingforit1

O’Neill sin andre roman, Asking For It, tar for seg et mye mørkere tema enn hennes debut: voldtekt, overgrep og hvem som har skylden for overgrep. Emma O’Donovan er atten år gammel og skolens mest populære jente; alle guttene vil ha henne, alle jentene vil være henne og så videre. Emma er rett og slett ganske uspiselig i begynnelsen av denne boka, og gjør ofte alt hun kan for å unngå drama og negativt lys rettet mot henne.

Så en kveld blir hun veldig full på en fest og våkner opp på verandaen utenfor hjemmet sitt uten noen minner fra kvelden før. Hva skjedde? Dessverre (og heldigvis) har noen dokumentert hele kvelden med mobilkamera og lastet opp på Facebook. Det ser ut som Emma har blitt utsatt for flere overgrep på samme kveld, godt dokumentert med bilder. Men hun var jo med på leken! Eller?

Asking For It er en utrolig bra bok om overgrep og rape culture. Emma opplever at ingen tror på at hun ikke husker noe av det som skjedde, ei heller at det var ufrivillig fra hennes side. Om guttene involvert sier Emma at «They are all innocent until proven guilty. But not me. I am a liar until I am proven honest.» Veldig vanskelig lesing, men veldig veldig viktig. Anbefales til absolutt alle.

Har du en YA-forfatter du synes er fantastisk? Del de med oss, da vel!

Victoria x

3 comments on “YA Spotlight: Louise O’Neill

1. Jeg liker godt John Green sine bøker. Jeg slukte The Fault in Our Stars da den kom ut, og var så utålmodig at jeg kjøpte boka to ganger. (Forhåndsbestillingen brukte så lang tid på å komme at pappa kjøpte den hos en bokhandel i Oslo også.) Boka har druknet litt i suksessen til filmen, men da jeg leste den for 4 år siden var jeg stor fan og felte mange tårer.

2. Pingback: 7 bøker av bra damer i anledning kvinnedagen | Kvardagsbiblioteket

3. Pingback: 7 bøker av bra damer i anledning kvinnedagen : Norske bokblogger