YA Spotlight: Monika Steinholm Intervju

En ny uke og tid for å introdusere en ny YA-forfatter! Denne gangen er det Monika Steinholm, forfatter av Fuck Verden fra 2015 og Nærmere Kommer Vi Ikke fra 2016. Til tross for at Monika er relativt fersk i forfatteryrket, har bøkene hennes gjort det veldig bra både i media og hos anmeldere. Personlig liker jeg bøkene hennes fordi hun skriver med et voksent språk uten barnsligheter og fordi hun skriver om både kjærlighet og eksistensielle problemer.

Jeg spurte nylig Monika om jeg fikk stille henne noen spørsmål som et slags mini-intervju, og heldigvis sa hun ja! Så her kommer et lite mini-intervju med Monika:

V: Hvordan ser en dag i livet ditt ut?
M: En vanlig dag hos meg varierer litt. Det kommer an på om jeg har jobbdag eller skrivedag, siden jeg jobber 50+% i bokhandel. De dagene jeg jobber får jeg vanligvis ikke skrevet noe før etter at dattera mi har lagt seg om kvelden. Noen ganger er jeg superstrukturert og får skrevet litt etter jeg har levert i barnehagen og før jobb, men det er lenge siden nå. Når jeg har fri for å skrive, prøver jeg å få skrevet mest mulig mens jeg er hjemme og har huset for meg selv. Men stort sett foregår skriving på kveldene. Jeg prøver å skrive hver dag, men flinkheten går i bølgedaler der jeg i perioder nesten får et manisk forhold til skriving, så plutselig kan det gå en uke uten at jeg får skrevet noe. Skriving avler skriving kan jeg vel kanskje si. Det er mye vanskeligere å sette seg ned for å skrive når det er en stund siden sist.

Steinholm kort tid etter hun mottok sin nyeste bok.

V: Du bruker et ganske voksent språk i bøkene dine til tross for at du skriver for ungdommer – er dette bevisst og hvis ja, hvorfor?
M: Jeg tar ikke spesielle hensyn når jeg skriver for ungdom, verken når det gjelder språk eller handling. Det handler litt om å ta leseren på alvor, tenker jeg. Jeg prøver heller å få språket til å passe handlinga og karakterene i boka.

V: Hvordan var prosessen fra idé til utgivelse for din første bok?
M: Prosessen fra idé til bok var utrolig lang, det tok cirka åtte år. Handlinga har også endret seg utrolig mye underveis. Til å begynne var det faktisk en ganske ellevill jakt på en vikingskatt som var hovedplottet. Men Gunn, Niklas og Jens var der alle sammen. Det samme var Chris (moren til Gunn) og mysteriet med faren. Så du kan kanskje si at karakterene virkelig er grunnmuren her.

Etter noen år, kom jeg inn på forfatterstudiet ved universitetet i Tromsø. Her utvikla boka seg videre og tok etterhvert en liten turné innom så og si alle de norske forlagene før det endte opp hos Schibsted. Redninga ble en ærlig og tydelig redaktør som «snakket samme språk» som meg. Jeg tror det er viktig å jobbe med noen som vil i samme retning som deg med manuset. Hvis du ikke skjønner hva redaktøren mener eller prøver å endre på noe som du ikke er enig i, er det vanskelig å komme i mål. Bok to gikk mye lettere. Da fikk jeg tilbakemeldinger underveis, både hos den gamle og den nye redaktøren min. Hurra for redaktører, sier jeg bare!

p1000759

V: Kan du fortelle meg litt om hvorfor du valgte å skrive om Edor og Jens i bok nummer to?
M: Etter åtte år var jeg temmelig ferdig med Gunn og Niklas og alle de andre, følte jeg. Men så sa redaktøren min at Jens var jo ganske spennende … og det var han jo. Jens hadde en helt uavklart historie. Han var forelska i Niklas i Fuck Verden, og det var egentlig det. For at boka skulle være Jens sin på ordentlig og ikke bare en oppfølger til boka om Gunn og Niklas, var det viktig for meg å flytte Jens sånn at Gunn og Niklas kom litt på avstand. Jens trengte å oppleve noe på egenhånd. Edor dukka opp som en motpol til litt trauste Jens.

V: Kommer det flere bøker om Edor, Jens, Gunn og/eller Niklas?
M: Jeg er allerede godt i gang med en tredje bok som skal ut neste høst. I denne møter vi Gunn, Niklas, Jens og Edor igjen – men da er det stopp. De skal få fortsette livene sine i fred, uten innblanding fra meg.

V: Hvilke ungdomsbøker vil du anbefale alle å lese?
M: Lesetips fra meg: Simon vs. The Homo Sapiens Agenda, Ravneringene, Dager med blå himmel, Som ild, A Monster Calls og så slenger jeg på alt av Neil Gaiman!

Da er det bare å glede seg til neste høst og bok nummer tre! Sjekk innom Kvardagsbiblioteket igjen på Søndag for å lese anmeldelse av både Fuck Verden og Nærmere Kommer Vi Ikke!

Ps: Monika er ganske aktiv på Instagram og legger ut endel om livet som forfatter og er absolutt verdt å følge!

Victoria x

3 comments on “YA Spotlight: Monika Steinholm Intervju

1. Så kult å lese! Steinholm var helt fremmed for meg, men hun er nå på lista mi til neste bibliotekbesøk!

2. Pingback: YA Spotlight: Monika Steinholm, del 2 – Kvardagsbiblioteket

3. Pingback: YA Spotlight: Monika Steinholm, del 2 : Norske bokblogger