YA Spotlight: Monika Steinholm, del 2

Her kommer oppfølgeren til intervjuet med Monika Steinholm på torsdag. Dette er jo tross alt hovedsakelig en blogg om bøker, så i dag ønsker jeg å dele med dere to mini-anmeldelser av begge bøkene hennes, Fuck Verden og Nærmere Kommer Vi Ikke. Som nevnt i forrige innlegg, liker jeg veldig godt bøkene hennes fordi språket er voksent og det er ingen barnsligheter blanda inn i de ofte seriøse temaene. Samtidig liker jeg at selv om begge bøkene handler om relativt vanskelige temaer, så føles aldri bøkene tunge eller vanskelig å lese. Steinholm blander humor og viktige tema for ungdom på en interessant måte.

I hennes første bok, Fuck Verden fra 2015, møter vi Gunn som flytter fra Trondheim til Tromsø med mammaen sin etter at mormora dør. Mammaen, Chris, er omtrent fraværende i Gunn sitt liv, til tross for at hun mer eller mindre alltid sitter i sofaen i stua deres. Gunn har verken bil eller moped, men en traktor som hun kjører til skolen og rundt byen med. Mormora til Gunn er, ifølge Gunn, blitt gjenfødt som en måke som bor utenfor huset til Gunn. Det er med andre ord mye tenåringsangst og trøbbel blanda inn i denne boka.

p1000759

En kveld møter hun Niklas på bibliotektaket. Niklas blogger og tagger vegger under navnet ‘Kong Salkin’ som et slags rop om oppmerksomhet. I likhet med Gunn sliter han med helt vanlige tenåringssaker, som kjærlighetssorg, identitet og å finne sin plass i verden. Niklas har en kompis som heter Jens, som også blir god venn med Gunn. Sammen, og hver for seg, går de to gjennom flere problemer som er typisk for ungdomstida. Midt oppi det hele forsøker Gunn å finne informasjon om faren sin, som hun ikke kjenner men har ett bilde av, og Niklas hjelper henne så godt han kan med dette. Det er et typisk jente møter gutt narrativ med flere interessante og spennende tvister. Anbefales.

I Steinholm sin andre bok Nærmere Kommer Vi Ikke, utgitt tidligere i år, møter vi igjen Jens, 17 år, fra den forrige boka. Vi finner tidlig ut at Jens er superforelska i Niklas (også fra forrige boka), og synes det er slitsomt nå som han er sammen med Gunn. Det at han er forelska i en gutt sliter også på helsa hans, så Jens bestemmer seg rett og slett for å komme seg bort fra Niklas, Gunn og Tromsø. Så han ringer onklene sine – et utrolig overdrevent stereotypisk homofilt par (obs! de er en veldig fin kontrast til Jens, så det funker i denne romanen) – og spør om han kan få bo hos de i Finnsnes i noen uker mens det er sommerferie.

banner_fb_n_rmere_kommer_vi_ikke_851x315

Vel fremme i Finnsnes synes Jens at onklene hans er litt slitsomme og at det er kjedelig å bare være hjemme hele tiden, så han bestemmer seg spontant for å søke på jobb på sirkuset i byen. Og jobb får han. Han bruker omtrent halve tiden sin på å jobbe og resten på å tenke på Niklas. Men så møter han tilfeldig en annen gutt.

Edor er 18 år gammel og har kjæreste. Jentekjæreste. Boka bytter mellom Edor og Jens sitt perspektiv, så vi finner fort ut at alt ikke er fryd og gammen mellom Edor og dama, heller. Handlingen ligner veldig på denne sesongen av SKAM på NRK, men obs! Steinholm var altså først ute. Handlingen ligner uansett også veldig på mange andre ungdomsbøker som handler om å forelske seg i samme kjønn og å komme ut av skapet. Det er likevel ikke et kjedelig øyeblikk i Nærmere Kommer Vi Ikke, og jeg synes at de som oppdaterer Skam flere ganger om dagen for tiden absolutt burde plukke opp denne boka. For i denne trenger du heldigvis ikke vente på ny oppdatering.

Jeg slukte Nærmere Kommer Vi Ikke på et par dager og likte den utrolig godt. Jeg synes Steinholm sin andre bok var betydelig bedre enn den første, og sånn er det jo ofte med debutforfattere. Jeg vil likevel anbefale alle å lese både Fuck Verden og Nærmere Kommer Vi Ikke, for Steinholm er flink til å skape engasjerende historier. Nå ser jeg frem til neste utgivelse og lurer veldig på hvem sin historie vi får høre da!

Har du lest noe av Monika Steinholm?
Victoria x

You may also like

2 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *