Anbefaling: Julemysteriet av Jostein Gaarder

Det er nesten advent folkens, og det betyr at for 22. gang i mitt liv skal jeg gjøre stort sett akkurat det samme de neste 24 dagene. Dette inkluderer filmer, musikk, julepynt og kakebaking. Greit at jeg er i Cuba nå, så blir litt annerledes, men gjett om jeg skal ta det igjen når jeg er hjemme 15. desember! Jeg ville fortelle dere om en bok jeg pleide å lese hver advent når jeg var liten, før livet liksom tok over for mye av dagene: Julemysteriet av Jostein Gaarder. Denne romanen handler om en ung jente som opplever pilgrimsreisen til Jesus sin fødsel. Jeg er ingen religiøs person, men jeg husker jeg elsket denne boken.

VisBildeServlet.jpeg

Det hele begynner med en julekalender Joakim får, og den forteller historien om en ung jente som heter Elisabeth. Elisabeth oppdager hun et lam i Oslo i 1948, og hun begynner å følge etter dette lammet gjennom byen. Hun reiser bakover i tid og over landemasser, og møter stadig nye karakterer som tilhører julekrybben: englene, de tre vise menn, lam, gjetere, de kommer alle sammen etterhvert. Jeg leste et kapittel hver dag, eller hørte et kapittel hver dag. Denne er fin som lydbok.

Det var spesielt to grunner til at jeg likte denne. Den første var at jeg syntes det var en veldig spennede måte å lære om evageliet på. Religiøs lære er egentlig ganske spennede, men ofte så blir det litt tregt og langtrukkent, litt ála en typisk preken. I Julemysteriet så skrives det som et slags quest. Den andre tingen er sammensettingen av fiksjon og historie. Dette er hva jeg likte godt ved Dan Brown sine romaner også. At Gaarder samlet sammen alle disse ulike historiske faktaene og satt de sammen til en fortelling som virker så mye mer ekte, fordi du vet at det er basert på historie (synes dette er veldig spennede til tross for at her er det snakk om bibelsk historie, og det selvfølgelig er et omdiskutert tema). Mest av alt ble dette en hyggelig julekalender for meg, om en ung jente som opplever historiske ting. Det er både store ting på gang her, Jesus sin fødsel, men også mindre ting, som hjemlengsel, følelsen av å være bortkommet, og vennskap. Dette er en barnebok, men anbefales for alle.

You may also like

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *