YA Spotlight: Liv Marit Weberg og ‘Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til’

Dags for et nytt YA Spotlight og denne uka er det Liv Marit Weberg og hennes debutroman vi fokuserer på! Weberg er relativt fersk i forfatteryrket og debuterte i 2014 med romanen Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til. Da jeg begynte å lese Weberg sin første roman var jeg smått bekymra for at den ville være veldig… deprimerende. Tittelen ga meg nemlig helt andre inntrykk enn det jeg til slutt satt igjen med etter å ha lest romanen. Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til er nemlig en tragi-komisk skildring av en 19 år gammel jente som egentlig ikke vil noe spesielt i livet.

Jeg-personen har flyttet til Oslo for å studere, men når første skoledag kommer så klarer hun ikke få seg selv til å møte opp på skolen, så hun ender i stedet opp med å leve ett år på Lånekassen sine penger uten å gjøre noe som helst. En av mine favorittdeler av boka er når hun den 15. juni ringer Lånekassen fordi hun ikke har mottatt penger for den måneden, og kundeservice informerer henne om at man bare får 10 måneder studiestøtte.

Jeg lo godt av jeg-personen samtidig som jeg kjente meg altfor godt igjen til tider. Selv om jeg-personen i romanen er nærmest selvdestruktiv i handlingene sine, ligger det en slags frykt og gjentatte forsøk på å forholde seg til hva andre ønsker av henne i bunn. Weberg sin roman er en fin roman å lese i lys av de mange nylige avisinnleggene av ungdom som skriver om hvor mye press de føler på i hverdagen. Weberg sin jeg-person tar frykten for å feile et steg videre og gjør det morsomt, samtidig som det er opplagt for leseren at innerst inne i jeg-personen finnes det noen som, i likhet med mange andre etter obligatorisk skolegang er over, ikke helt vet hva de bør finne på for å drive livene sine fremover.

Anbefales for alle i den typiske YA-alderen, men spesielt for de som selv enten snart er ferdig på videregående skole eller som bare føler seg litt lost i verden. Det må nevnes at Weberg sitt språk er relativt voksent og det samme er innholdet, så jeg tror denne boka passer best for 16 år og oppover.

Oppfølgeren, Det er heldigvis ingen som trenger meg, kom i 2015.

Har du lest Liv Marit Weberg? Har du forslag til YA forfattere vi kan rette fokuset mot?
Victoria x

You may also like

5 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *