Godt Nyttår! 2016: En refleksjon

Det er noe herlig med starten av et nytt år, for uansett hvor arbitrær vår inndeling av tid er, så er det alltid fint å ha et blankt ark. En klar ramme innenfor hvor du kan stoppe og reflektere over det året som nettopp har vært, og sette deg nye mål for de neste 12 månedene. Om dette er mål som angår livvstil, studier, karriere, eller rett og slett antall bøker du ønsker å lese er det viktig at man setter ambisjoner. Noen kan være far reached, andre kan være noe du alltid har ønsket å gjøre, kanskje du vil begynne med yoga, og da er det bare å bestemme seg for at 2017 er året man begynner med yoga. Det er lite som kan sammenlignes med å se en tydelig fremgang i livet, om å nå målene sine, bli en bedre versjon av alle versjonene av deg selv. En bedre student, en bedre blogger, en bedre leser. Her er våre tanker om bokåret som har vært, og om det vi ønsker for 2017.

Topp 3 lest i 2016:

Sunniva: Jeg har lest veldig mye fint i år, blant annet The Wheel of Time-serien til Robert Jordan som jeg har lest før, og et utvalg av bøkene i Terry Pratchett sin Discworld-serie, som jeg alltid elsker. Men jeg vil trekke frem tre bøker jeg ikke har lest før, fra forfattere som jeg ikke leser like hyppig som Pratchett.

  • Here I Am av Jonathan Safran Foer – Denne etterlengrede nye romanen fra Foer blir en klar favoritt fra i år. Foer har et nydelig språk, og et talent for å kutte rett gjennom alle illusjonene vi mennesker forteller oss selv og andre.
  • 17.15 til Tønsberg av Vigdis Hjorth. I et år hvor Hjorth har fått ekstremt mye oppmerksomhet leste jeg henne for første gang, og jeg ble fortryllet av språket og sårbarheten til romanens protagonist.
  •  Hundreåringen Som Klarteret ut av Vinduet og Forsvant av Jonas Jonassen – Jeg elsket denne. Det var rett og slett en skikkelig artig leseopplevelse, det var bare fryd fra første til siste side.

Victoria: 2016 har vært et skikkelig bra leseår for min del. 82 bøker og rett over 22,000 sider har jeg lest. Det er vanskelig å velge seg tre bøker når jeg har lest så mye bra i år, men siden jeg nå må velge vil jeg trekke frem:

  • Margaret Atwood, Oryx and Crake – Fordi 1) jeg elsker Atwood og 2) i denne boka har vi trekantdrama, bioengineering, dystopia og en slags bildungsroman alt i ett!
  • Stephanie Danler, Sweetbitter – Danler sine beskrivelser av livet som ansatt i en finere restaurant blandet med følelser rundt å være ung og ny i en storby traff meg midt i hjertet.
  • Marie Aubert, Kan jeg bli med deg hjem – En absolutt velfortjent hypa bok fra 2016! Elsket denne novellesamlingen og håper Aubert kommer med flere historier i den nære framtiden.
  • Naomi Alderman, The Power – Veldig Atwood-ian og veldig veldig aktuell. Blandingen mellom dystopia og et skråblikk på feminisme og patriarki gjør dette til en god leseopplevelse.

(Ja, jeg juksa litt og valgte fire, det er jo så mange bra bøker der ute!)

Hva vi har lært av dette bokåret:

frankensteincollection

Sunniva: Jeg har lært å legge vekk bøker som ikke fenger meg; alt for ofte leste jeg de ut likevel, fordi jeg har en trang til å gjøre meg ferdig og vite hva som skjer. I år har jeg sagt nei, dette fungerer ikke, og plukket opp noe nytt. Jeg har også utvidet horisonten på sjanger, lest masse bra dikt og novellesamlingere. Og jeg har vendt blikket hjem til Norge og lest norske forfattere for nesten første gang på flere år. Jeg har lært at det er ok å gi slipp, og at forandring virkelig fryder.

Victoria: At appen ebokBib finnes er jo en av dette årets beste bok-nyheter for meg. Perfekt når man er student i utlandet og har dårlig tilgang på norsk litteratur. Min leseutfordring om å lese kun kvinnelige forfattere i tre måneder var også en interessant opplevelse og fikk meg til å bli mer kritisk til å ta så lett på hva vi velger å lese (og kjøpe). Har i likhet med Sunniva også lest mer norsk litteratur enn på lenge.

femlit11

Hvordan vil vil utfordre oss selv som lesere i 2017:

Sunniva: Jeg vil fortsette å lese variert, lese ulike sjangere og ulike nasjonaliteter. Jeg vil spesielt fokusere på mer Asiatisk, Afrikansk og Latinsk litteratur. Jeg vil også lese mer bøker om female empowerment, alá bøkene Emma Watson anbefaler i sin bokgruppe. Fortsette å jobbe meg gjennom Harry Potter på spansk (er halvveis i toeren nå).

Victoria: Jeg vil lese bøker fra andre kontinenter enn Europa og Nord-Amerika i større grad. Jeg vil lese et par bøker på tysk for å lære meg språket bedre (Harry Potter, hehe). Jeg vil også lese lengre bøker jeg tidligere har styrt unna; den lengste boka jeg leste i 2016, Purity av Jonathan Franzen, var 563 sider lang, og jeg vil forsøke å klemme inn noen flere klassikere – falt litt ut etter at jeg ble ferdig med litteraturbacheloren. Også vil jeg ta del i Julie sin leseutfordring!

2016-10-29-09-29-04

Hvilke mål vi har for Kvardagsbiblioteket i 2017:

Vi ønsker å gjennomføre flere intervjuer med forfattere, forleggere og andre bokfigurer. Vi ønsker å  legge større vekt på forlagsdelen av bokindustrien og hvordan vi som unge mennesker kan tilby bransjen noe nytt. Vi vil lære mer om webdesign, og kanskje til og med oppgradere til et eget domaine etterhvert. Kvardagsbiblioteket er jo knapt 6 måneder gammelt, så vi tror og håper 2017 virkelig blir året for oss. Vi kommer selvsagt også til å fortsette å tipse om alle de bra bøkene som finnes der ute, med vårt opprinnelige fokus på litteratur man kanskje ellers kan ha lett for å overse (men bekymre dere ikke, vi leser nok av bestselgere også!).

kvinneligeforf

Med dette ønsker vi dere et riktig godt nyttår og håper dere alle har en skikkelig digg 1. januar i dag, om den så er fylt med hangovers, planlegging av det nye året, jobb, skolearbeid, eller kanskje helst en bra bok i en digg seng eller sofa.

Victoria & Sunniva x

You may also like

5 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *