Kvardagsbiblioteket introduserer: Les Verden (#lesverden)

Vi har enda et slags nytt år, ny start konsept til dere. Hvem kan vel ikke la seg inspirere av nye begynnelser? Vi snakket i vår refleksjon av 2016 om at vi ønsker å være mer bevist på hva vi leser. Det er så vanvittig lett å lese det som er tilgjengelig og enkelt, og det er altfor ofte bøker av hvite, vestlige forfattere. I tre måneder på slutten av 2016 leste Victoria kun kvinnlige forfattere, og hennes utfordring satte i veldig skarpt lys hvor mange mannlige forfattere jeg selv leste. Det var helt tilfeldig at det ble slik, men stort sett alle mine favorittforfattere er faktisk hvite menn fra USA eller England.

lesverden4

Kanskje er min favorittsjanger (fantasy) en mannsdominert sjanger, kanskje er det bare at menn tradisjonelt har fått skrive mer og dette er jo et problem som mange setter på spissen. Jeg ser ofte på dette som problematisk både for de ikke-hvite og de kvinnelige forfatterene (aller helst for de som er begge deler), men også for de mennene som rett og slett bare liker å skrive. Skal vi bare droppe disse fullstendig, fordi deres arbeid bidrar til å opprettholde en tradisjon av vestlig, maskulin dominanse i bokmarkedet? Poenget er jo tross alt at vi bør ha en slags balanse, slik at ingen blir forkynt. Derfor: #lesverden (vi laget en hashtag!)

Det er ganske enkelt: å lese er en form for eventyr, en form for å reise uten å reise. Vi har laget en side hvor vi har ramset opp all verdens land, fra A til Z (det er jo ingen land på Æ, Ø, Å, dessverre). Planen er altså å lese en bok skrevet av en forfatter med opprinnelse i hvert eneste land i hele verden. Det er jo en del land, så dette blir nok et langsiktig prosjekt, alá 1001 bøker man bør lese før man dør. Så fort vi har lest en bok fra et nytt land skriver vi denne boken opp på listen, og merker den med vår forbokstav (V eller S). Og dette er den beste delen: hvis Victoria leser en bok av en iransk, kvinnelig forfatter, så må min iranske bok være skrevet av en mann. Da får vi også en fin balanse mellom kjønnsroller.

lesverden1

Vi gleder oss veldig til dette og tror det kan bli skikkelig spennede. Det kommer definitivt til å pushe oss til å velge forfattere vi ikke nødvendigvis ellers ville lest. Men! Vi vil ha med dere også! Dere fine mennesker der ute i bokverdenen. Vi inviterer dere til å bli med på vår litterære reise verden rundt, og har laget denne siden for å ha en enkel oversikt over hva vi har lest, og hvilket land forfatteren er fra. Victoria kommer til å oppdatere bloggen underveis med forslag til titler man kan lese fra ulike land, mens Sunniva per i dag ønsker å bruke utfordringen litt mer impulsivt.

Og vi vil jo gjerne se hva dere leser fra ulike kanter av verden, så bruk gjerne #lesverden på Instagram eller Twitter, da blir vi veldig glade! Og for ordens skyld: det er veldig lov å bli med selv om man ikke ønsker å dekke alle verdens land (vi forstår at det er en stor utfordring). Vi vil fortsatt gjerne se hva du leser, av hvem og fra hvor, og håper #lesverden vil inspirere dere til å velge og oppdage bøker og forfattere som kanskje ellers ikke hadde vært i tankene deres.

PS: Watch this space i morgen for noen av våre boktips for å kickstarte #lesverden!

Sunniva og Victoria x

You may also like

17 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *