Les Verden: starter-pack (#lesverden)

For å kickstarte #lesverden utfordringen vår og oppmuntre deltakelse tenkte vi å tipse om noen gode bøker fra rundt i verden! Vi forstår at det er vanskelig å vite hvor man skal begynne om man, som oss, til nå har vært svært lite inkluderende i lesevanene sine. Så her kommer noen boktips, et par vi allerede har lest og noen vi vil lese som del av utfordringen:

The Road of Lost Innocence av Somaly Mam – Kambodsja
Dette er en hjerteskjærende bok. Boken er selvbiografisk, og handler om barneprostitusjon i Kambodsja. Vi får høre hvordan hun ble hentet av en gammel mann fra landsbyen sin etter at foreldrene forsvant, hvordan jomfrudommen hennes blir solgt i forskrekkende ung alder for å betale ned et av ‘bestefarens’ lån. Hvordan hun etterhvert blir etablert i et horehus. Hun forklarer hvordan hun kom seg vekk, og hvordan hun siden har jobbet for å hjelpe andre jenter i samme situasjon. Dette er et grusomt men viktig tema, og for noen er det kanskje vanskelig å lese om alt disse uskyldige barna utsettes for. OBS! Det er mye diskusjon om Somaly Mam og hvordvidt hun forteller en sann historie. Men jeg tror ikke at noen av tingene hun skriver om aldri har befalt en ung, uskyldig jente. Gjennom hennes bok får disse barna stemmer, og det spres et budskap om at her trengs er et problem og hvordan man kan bidra for å forbedre deres situasjon.

The Three-Body Problem av Lui Cixin – Kina
Dette er prisvinnende kinesisk science fiction roman. Under den kinesiske revolusjonen sender et hemmelig militærprosjekt signaler ut i verdensrommet i håp om å komme i kontakt med romvesen. En sivilisasjon der ute plukker opp signalet og planlegger deretter å invadere jorden. Menneskene på jorden deler seg fort inn i to ulike grupper: de som ønsker at disse romvesene skal overta den korrupte jordkloden, og de som vil kjempe for menneskeheten. Denne boka har veldig bra anmeldelser på blant annet Goodreads, så jeg gleder meg til å lese den.

Catfish and Mandala av Andrew X. Pham – Vietnam
Denne romanen kan diskuteres om er amerikansk, men jeg synes det er ok, for det er et av de sentrale temaene i Phams roman: nemlig tilhørlighet. Nok en selvbiografi om en sykkelreise tilbake til sitt hjemland, Vietnam, og en absolutt intern prosess med å finne ut av hvordan fortiden, nåtiden og fremtiden kan forsone seg. Pham sin familie rømte fra Vietnam etter krigen, bosatte seg i USA, og som voksen mann sliter Pham fortsatt med å finne ut av hvem han egentlig er. Dette er kanskje en forskyvet coming-of-age story, i tillegg til en familiehistorie, og en historie om hjemland. Denne romanen er i tillegg fantastisk på detaljer. Når jeg selv reiste til Vietnam et år etter å ha lest denne romanen følte jeg alt at jeg var ganske godt forberedt på hvordan folket og atmosfæren ville være, og jeg tok ikke egentlig feil. Vi leste denne som et eksempel på bra versimilitude (troverdighet) i en av mine skriveklasser.

Begge Deler (How to be Both) av Ali Smith – Skottland
Ali Smith er et viktig navn i skotsk litteratur idag. Bøkene hennes er lett gjenkjennelige på bokhyller – de har nemlig alle det samme, enkle designet – men også fordi temaene i bøkene hennes er en fin blanding av aktuelle og eksentriske. I Begge Deler møter vi George og Francesco, George en tenåring i 2014 og Francesco en renessanseartist i Italia. Avhengig av boka du kjøper får du enten George eller Francesco sin halvdel av boka først; boka er trykket i to ulike opplag i ulike rekkefølge. Jeg har sett at mange synes rekkefølgen på historiene endrer leseopplevelsen. Personlig leste jeg George sin del først, og er glad for det siden Francesco sin del er endel tyngre lesning. Begge Deler leker med ideer om kjønn og kjønnsidentitet, både idag og under renessansen. Både Francesco og George har tvetydige navn, som selvsagt er helt bevisst valgt av Smith.

Persepolis av Marjane Satrapi – Iran
Tegneserie! Nok en coming-of-age story, også autobiografisk. Den handler om Satrapis oppvekst i Iran, rett før den Islamske revolusjonen. Dette er en ganske fin bok å lese om man er litt usikker på hva som egentlig foregår i midt-østen i forhold til det islamske maktsystemet. Den formidler fint om en brå overgang fra en ganske liberal livsstil til en streng, religiøs republikk hvor kvinner må tildekkes og vestlige produkter kynnes. Den forteller om forhold til gud, til sitt land, og problematikken i å være ung på en vanskelig tid. Orginalt skrevet på fransk, og har mottatt mye ekstremt mye god kritikk.

Mønsteret Rakner (Things Fall Apart) av Chinua Achebe – Nigeria
Achebe var en av de viktigste afrikanske forfatterene av sin tid og hans bok Things Fall Apart er den mest leste boka i verden av afrikansk opprinnelse. Det var derfor litt trist å se at det er vanskelig å få tak i boka på norsk idag. Boka handler om Okonowo som er den ‘greatest warrior alive’ og en av de mest mektige mennene i hans klan. Things Fall Apart forteller historien om Okonowos gradvise fall fra maktposisjonen, samt om kulturkræsjen mellom Okonowo sin klan og de europeiske misjonærene sin ankomst. En kort og viktig bok.

Har du noen boktips for #lesverden? Vi vil høre de!

Sunniva & Victoria x

You may also like

8 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *