Om å studere en master i publishing (i Storbritannia)

Det er den tiden på året hvor endel fremtidige og nåværende studenter kjenner at det begynner å klø litt i fingrene etter noe nytt (eller er det kanskje bare meg?). Til tross for at søknadsfristen for høyere utdanning ikke er før om tre måneder fra nå, er det uten tvil mange der ute som ikke vet helt hva de vil gjøre neste skoleår eller enda senere. Med tanke på hvor mange valgmuligheter som finnes der ute har jeg absolutt sympati for de som nå er i samme posisjon som jeg var for henholdsvis fire og ett år siden. Så i håp om at det kanskje kan hjelpe noen som kommer over det og fordi jeg personlig synes det er interessant, tenkte jeg å skrive et lengre innlegg om å studere nettopp en master i publishing.

Hva er publishing?
Det her er kanskje det vanskeligste spørsmålet noen kan stille meg, men jeg skal prøve å forklare enkelt. (Obs! Dette er min definisjon av ordet) Publishing er et samleord for bedrifter som gir ut tekstbaserte (som regel, men det kan være mer visuellt fokus også – tenk magasiner for eksempel) produkter. De mest åpenbare av disse er bøker (forlag), magasiner, og aviser. I min mastergrad lærer vi ekslusivt book publishing og forlagsarbeid, men veldig mange av kunnskapene er overførbare til andre media-bedrifter.


Et lite innblikk i min bullet journal rett før jul og innleveringsfrister.

Hvor kan du studere det?
For øyeblikket kan du ikke studere en ren master i publishing eller liknende i Norge, men det finnes endel utdanninger som har likheter. Eksempler på dette er bachelor i Creative Industries Management ved BI eller Litteraturformidling-studieretningen i mastergraden Nordiske Studier ved Universitetet i Oslo.

I Storbritannia kan du blant annet studere en mastergrad i publishing ved University of Central Lancashire (hvor jeg går), University College London, Kingston University, University of Stirling (mitt andrevalg), Edinburgh Napier University, og Oxford Brookes University. Det er også et par universiteter som tilbyr bachelorgrad i publishing.

Er det vanskelig å komme inn?
Dette er helt avhengig av hvilket universitet du søker deg til, ettersom f.eks. UCL er mye mer prestisjetungt enn f.eks. UCLan hvor jeg går, og snittet for å komme inn blir deretter. Ved UCL forventer de minst B i snitt, mens på UCLan kommer du inn med C i snitt. Det er uansett viktig at du er virkelig interessert i faget ettersom en master i Storbritannia bare tar 12 måneder og det derfor er 12 veldig intense måneder. At det er lett å komme inn betyr ikke at det er en enkel master.

Hva lærer jeg?
I løpet av 1 år har jeg to semester, med fire fag det første semesteret og fem fag det andre. Etter det andre semesteret er ferdig har vi ca. 2 måneder til å ferdigstille prosjektet eller masteroppgaven vår på egenhånd. I det første semesteret hadde jeg:

 • Issues and Innovations in Publishing: Handler om nye utfordringer og teknologier som utgjør en forskjell for forlagsindustrien.
 • Editorial and Production Process: Det første semesteret handlet det om editorial, altså redaktørarbeid, slik som å lese korrektur, å finne/ansette forfattere, å jobbe som redaktør.
 • Professional Practice: Veldig praktisk fag, hvor vi lærer om å skrive CVer spesifikt for forlag, jobbintervju-forberedelser, hvordan presentere nye bokideer og lignende.
 • Major Project Module: Forberedende arbeid for masteroppgave/prosjekt, vi har blant annet lært basic InDesign og Photoshop.

Nå i andre semester har jeg følgende fag:

 • Editorial and Production Process: Med fokus på produksjonsdelen av faget. Coverdesign, tekstoppsett, typografi, og layout blant annet.
 • Major Project Module: Fortsettelse av faget fra første semester.
 • Business of Books: Om markedsføring og PR.
 • Children’s Writing and Publishing: Spesifikt om barnebøker og forlag rettet mot barn. En av oppgavene i dette faget er å lage et utdrag av en barnebok.
 • Digital Publishing: E-bøker, mer eller mindre. Hvordan designe de, hvordan distribuere de, og teori om e-bøker sin rolle i industrien.

Hvorfor studerer jeg MA Publishing ved University of Central Lancashire?
Det er flere grunner til at jeg valgte akkurat dette universitetet og denne masteren:

 1. Lederen for masteren, Debbie Jane Williams, er veldig godt kjent i bransjen her i Storbritannia og har et godt rykte både for sitt arbeid i bransjen og som lærer for masteren. Hun er også et av de mest hyggelige og inspirerende menneskene jeg har møtt.
 2. Du har valget mellom å skrive en masteroppgave på 12,000 ord og å produsere en bok fra scratch + 6,000 ord project log. Du får med andre ord mulighet til å produsere en bok, som du kan velge fra en liste over prosjekter eller foreslå egne ideer, fra ide til ferdig produkt, og du sitter igjen med en fysisk gjenstand du kan ta med på jobbintervju for å vise hva du er i stand til å produsere.
 3. Vi får bistand fra lærerene våre til å arrangere arbeidspraksis etter undervisningen er ferdig, cirka 15. mai i år for min del. Dette er ikke en obligatorisk del av masteren, men anbefales absolutt ettersom det er nærmest umulig idag å få en jobb uten noen form for erfaring fra den samme eller lignende bransjer.
 4. Det er mye billigere å bo og leve i Nord-England enn i for eksempel London, så siden kjæresten min valgte å ta masteren sin på samme universitetet hvor vi begge tok bachelorgradene våre (Lancaster University), passet det fint for meg at UCLan bare er en 15 minutters togtur unna der jeg allerede bodde.

Hva vil jeg gjøre etter endt utdanning?
Jobbe med kommunikasjon/SoMe/markedsføring i et forlag helst. Er også interessert i å arbeide med å selge/kjøpe rettigheter mellom land. Eller, det er per i dag det jeg aller helst vil, men helt ærlig holder jeg alle dører åpne og er åpen for alt som kommer min vei. Forhåpentligvis får jeg arbeide med bokformidling på en eller annen måte i den nære fremtiden, og da er jeg mer enn fornøyd.

Har du noen spørsmål relatert til dette innlegget må du mer enn gjerne stille de i kommentarfeltet eller sende meg en e-post!
Victoria x

You may also like