#ResistanceReading: The Reluctant Fundamentalist av Mohsin Hamid

#ResistanceReading er blitt en greie, og vi har akkurat boken for deg (eller kanskje Donal Trump heller burde lest den). Nok en bok fra vårt tredjeår-pensum fra Lancaster, boken The Reluctant Fundamentalist av Mohsin Hamid er en litt sneaky bok om nettopp forholdet mellom USA post 9/11 og immigranter fra muslimske kulturer. Det er også en bok om nostalgi til et døende USA, som kanskje er nettopp det USA Donald Trump vil ha tilbake når han snakker om at USA kan bli great again? Utgitt i 2007, denne boken er kanskje mer relevant i dag en den noen gang har vært.

Mohsin Hamid ble født i 1971 i Lahore, i Pakistan (dette er en #lesverden bok!), men han har levd et veldig internasjonalt liv. Han bodde i USA fra en alder av 3 – 9, og tok også universitetsutdanningen sin i USA. Han har også bodd i London, og har nå dobbelt borgerskap (England og Pakistan). Hamid drar utvilsomt på sitt eget liv for denne romanen, som handler om en den unge Pakistaneren Changez som, etter ferdig utdannelse i USA, flytter til New York hvor han jobber for et konsulteringsfirma. Boken handler i stor grad om hans opplevelse som arbeider i The Corporate America, og om hans forelskelse i Erica, en vakker, ung kvinne fra en velstående familie, som i sitt sted sørger dødsfallet til sin kjæreste Chris. Romanens tidslinje hopper frem og tilbake mellom nåtid og fremtid, hvor historien Changez velger å fortelle begynner før 9/11 og avsluttes etterpå.

Det som gjør denne romanen så interessant er at den er en lang, dramatisk monolog. Changez, vår dramatiker, drar deg inn i historien på første side, og presser deg inn i rollen som hans belytter: en amerikansk soldat i Lahore, Pakistan. Du har lite valg, du kan ikke annet enn å la Changez bestille drikke og mat til deg mens han legger ut om sin opplevelse i USA. Helt fra begynnelsen er det en usikker stemning, en ukomfortabelhet som kommer fra både den nesten nådeløse måten Changez fanger deg i din rolle, men også i hvordan hele samtalen styres utelukkende av ham. Romanen begynner med en høflig tiltalelse, og Changez er konstant høflig i sin formidling, men fra første avsnitt har han deg i sin ‘felle’:

Excuse me, sir, but may I be of assistance? Ah, I see I have alarmed you. Do not be frightened by my beard: I am a lover of America. I noticed that you were looking for something; more than looking, in fact you seemed to be on a mission, and since I am both a native of this city and a speaker of your language, I thought I might offer you my services.

Du blir altså sittende å høre på Changez sin fortelling. Om jobb, om kjærlighet, om fallet av tvillingtårnene og det voksende hatet Amerikanerene følte for alle som kom fra midt-østen. Han forteller om fremmedgjøringen i en by som tidligere hadde føltes som det eneste stedet i USA han kunne tilhøre; USA sin meltingpot snudde sine kalde skuldre til ham, og når sjegget begynte å vokse og fundamentene begynte å sprekke tok han tingene med seg tilbake til Pakistan.

«So what’s Pakistan like?» she asked. I told her Pakistan was many things, from seaside to desert to farmland stretched between rivers and canals; I told her that I had driven with my parents and my brother to China on the Karakoram Highway, passing along the bottoms of valleys higher than the tops of the Alps; I told her that alcohol was illegal for Muslims to buy and so I had a Christian bootlegger who delivered booze to my house in a Suzuki pickup.

Ikke bare er dette en roman om fremmedgjøring, om nostalgi, om en drøm om et USA, men det er også en bok om fundamentene. Hvilke fundamenter? Med et strålende talent legger Hamid alle bokens aspekter i lag: alt er både personlig og universelt, alt er bokstavlig og metaforisk. På denne måten kan boken fort lure deg, og vår ukjente forteller, Changez, som gladlig forteller sin livshistorie til oss, stoler vi på ham? Romanen ender åpent, uløst, men full av muligheter. Her ligger nøklen: som den tause, Amerikanske soldaten, hva er din endelinge beslutning? Ved å presse leseren inn i rollen som mottaker av denne monologen blir man også tvunget til å konkludere, og det er denne konklusjonen Hamid er ute etter. Boken utfordrer deg og dine synspunkter konstant, og ved romanens ende vil du kunne konfrontere dine egne perspektiver og, kanskje, fordommer.

As a society, you [Americans] were unwilling to reflect upon the shared pain that united you with those who attacked you. You retreated into myths of your own difference, assumptions of your own superiority. And you acted out these beliefs on the stage of the world, so that the entire planet was rocked by the repercussions of your tantrums, not least my family, now facing war thousands of miles away.

The Reluctant Fundamentalist ble shorlisted for Man Booker-prisen, og er utgitt på over 25 språk. Den er blitt hyllet av New York Times som en roman som bidro til å definere det forrige tiåret, og den er utvilsomt en bok vi trenger å lese i dag.

Har dere noen anbefalinger om bøker som er med på å utfordre eller belyse situasjonen mellom USA og midt-østen? Har dere lest noen bøker som #ResistanceReading?

** Dette er en Kvardagskanonbok

2 comments on “#ResistanceReading: The Reluctant Fundamentalist av Mohsin Hamid