Do Algorithms Dream of E-books?: «Big Data» og Forlagsbransjen

Når Jodie Archer og Matthew L. Jockers ga ut boka The Bestseller Code, basert på flere år med analysering av hva som gjør at bestselgende bøker blir nettopp det – bestselgere, ble det litt dårlig stemning i den britiske forlagsbransjen. Hvis Archer og Jocker sin algoritme kan bruke «big data» og faktisk forutse, med 80% sikkerhet, hvilke bøker som kommer til å bli bestselgere, hva skal vi da med redaktører?

Heldigvis for redaktører og andre mennesker i forlagsbransjen er metoden Archer og Jocker har utarbeidet ikke spesielt kompatibel med en forleggers hverdag; hvem har tid til å manuelt legge inn data fra bestselgende bøker i et datasystem? De færreste. Det er her e-bøker spiller en sentral rolle.

Wouldn’t it be fun if success weren’t so random?

E-bøker er nemlig ideelle å bruke i kombinasjon med «big data» og det er for øyeblikket den enkleste måten forlag kan samle data om leserne sine. Kjempen Amazon har lenge fulgt med på lesevanene til kundene sine; hvor lenge en person bruker på en side, hvor mange sider lesere gjennomsnittlig leser før de gir opp på en bok, hvilke bøker som leses og kjøpes samtidig, for å nevne noen eksempler.

Det er derfor det er og var overraskende å se hvor mange forleggere som uttrykte skepsis og misnøye med The Bestseller Code og lignende verk. Dette skjer jo allerede.

The Bestseller Code - Using "big data" in to refine and improve publishing.

Lesebrett samler data og informasjon om dine lesevaner

Når du leser på et lesebrett – om det er Amazon sin Kindle eller lignende – er tanken på at noen følger med på hvordan eller hva du leser forhåpentligvis ikke noe du tenker på – helst skal du jo være så dypt inne i boka at du glemmer alt rundt deg. Det er nettopp derfor e-bøker og lesebrett er ideelle for å samle data på denne måten: det gir deg den intime opplevelsen av å lese en bok samtidig som forlag og bokselgere kan følge med på hvordan du leser.

Er du overrasket så langt? Det er lov. Jeg ble selv ganske overrasket over hvor vanlig dette er, til tross for at når man tenker på det så gir det mye mening. Når selv store bedrifter som Spotify og Apple lagrer data om deg og din bruk av deres produkter, skulle det jo bare mangle at mindre bedrifter ønsker å gjøre det samme. I bunn og grunn vil de jo tilby deg det beste produktet for deg, og hvis de har data som forteller de akkurat hva du liker gjør det jo jobben en del enklere.

Hvor, når, hva, og hvor fort leser du?

De viktigste data forlag kan bruke for å forbedre produktene sine i dag handler om hvordan du leser. Hvor, når, hvor fort, og hvordan leser du? Det er nemlig vanskelig å vurdere hvor mange av de som kjøper boka faktisk leser hele boka eller åpner den i det hele tatt. En bok kan jo være en bestselger uten at i nærheten av alle som kjøpte boka har lest den. Dessuten, de bøkene som kan dra mest nytte av leserdata er ikke bestselgere, de selger jo allerede som hakka møkk, men de bøkene som har fantastiske anmeldelser men blir lest av veldig få.

Er forlagsbransjen for komfortabel i vanene sine?

Så da kommer vi tilbake til hovedproblemet: forlagsbransjen. Hvis det finnes en algoritme som kan forutse den neste bestselgeren, hvorfor bruker vi den ikke? Det er umulig å peke på én spesifikk ting her, men en stor del av problemet er menneskene i forlagsbransjen. Folk er redde for å miste jobben til en datamaskin.

Hvis ansatte i forlag kan se bort i fra denne frykten, vil de fort finne ut at det er svært lite sannsynlig. Det som derimot er viktig er at bransjen må innse at denne teknologien eksisterer der ute og at den ikke kommer til å forsvinne med det første. Det neste steget da bør være å akseptere at en maskin kanskje kan gjøre en viss del av jobben din bedre enn deg, men at mennesker fortsatt kommer til å være essensielle i bransjen – det heter ikke humaniora uten grunn.

«Big Data» er en enkel måte forlag kan forbedre måten de arbeider på

Alternativet hvor bransjen ignorerer mulighetene denne slags data kan ha er både urealistisk og tyder på en nostalgisk arbeidsånd i en bransje hvor man konstant burde tenke fremover. Ali Albazaz, en ekspert på «big data» og forlag, konstanterer at alle parter involvert i «big data» tjener på det – så hvorfor er vi så skeptiske?

Med tanke på Amazon sin posisjon i markedet og deres bruk av «big data» til å stadig forbedre sin nettside og sine produkter, virker det som det klokeste er å akseptere ”big data” sin potensielle effekt. After all, if you can’t beat ’em, join ’em.

Victoria x

You may also like

2 comments

  • Jeg er helt enig i, at vi skal lade være med at frygte teknologiens udvikling (og muligheder) så meget. Det er nok bare en indlejret egenskab i mennesket, at vi ikke bryder os om forandring. Og som du skriver – det kommer jo alle til gode. Alle parter tjener på det, og læserne får individualiserede brugeroplevelser.

    Der hvor jeg selv er negativt indstillet er, når det kommer til fokus på de store tal, de store successer, de sikre sælgere. For hvis det kun handler om at finde en sikker vinder, hvor skal de små perler så komme fra? Nichen, overraskelsen, litterære brud med konventionerne. Jeg, som læser, vil ikke undvære at møde de litterære opdagelser, jeg ikke anede, at jeg ønskede mig – og den slags kan nok ikke sættes på formel.

    Anyway, fed anmeldelse – den må jeg altså snart have fingrene i!

    litcomprime.wordpress.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *