Margaret Atwood's The Handmaid's Tale: Why we should all read this classic dystopian novel

Denne uka skjøt plutselig en roman fra 1985 opp til 37. plass på bestselgerlista i USA. Margaret Atwood sin dystopiske roman fra 1985, The Handmaid’s Tale (Tjenerinnens beretning, Aschehoug, 1987), er plutselig en bestselgende bok i 2017, mer enn 30 år senere.

Hvorfor det?

Kvinner i USA

Grunnen er relativt åpenbar for de som følger i det minste litt med på verdensbildet. I USA er det veldig nylig flere konservative politikere som har forsøkt å gjøre det vanskeligst mulig for en kvinne å ta abort. I tillegg til Trump sitt kontroversielle kvinnesyn og hans sterke posisjon som president, er det ikke spesielt merkelig at folk tyr til litteratur hvor handlingen er skremmende lik virkeligheten. George Orwell sin dystopi 1984 er for øyeblikket den bestselgende boka i USA(!).

Det kommer også en TV-serie basert på boka sent i April i år, som selvsagt også har ført til økningen i salg.

«When it first came out it was viewed as being farfetched. However when I wrote it I was making sure I wasn’t putting anything into it that human beings had not already done somewhere at sometime.»

• Margaret Atwood

«Speculative Fiction»

The Handmaid’s Tale ble utgitt for over 30 år siden og har siden den gang fått nærmest klassikerstatus. Den hylles både som en viktig dystopisk og feministisk roman, og ikke minst for sin underliggende kritikk av politikk og samfunn.

“Ignoring isn’t the same as ignorance, you have to work at it.”

• Margaret Atwood, The Handmaid’s Tale

Margaret Atwood er kanskje mest kjent for å skrive mer ordinær skjønnlitteratur – det er jo tross alt disse bøkene hun har skrevet mest av. Personlig er jeg derimot størst fan av hennes dystopi og «science fiction» verk. Jeg skriver «science fiction» i gåseøyne, fordi personlig mener jeg «speculative fiction» er et mer passende ord. Atwood skriver nemlig ofte om ting som skremmer oss fordi det virker så nærliggende vår virkelighet. I Oryx og Crake, for eksempel, skriver hun om pigoons, som er griser menneskene i romanen har utviklet spesielt for å vokse frem menneskeorganer. For et par uker siden ble organer fra en art vokst i en annen art for å kunne brukes for å behandle sykdom. Det er aktuelt og derfor skremmende.

The Handmaid's Tale by Margaret Atwood: Why we should all read this dystopian classic novel now

Dystopisk USA

I romanen er det vi kjenner til som USA kalt the Republic of Gilead. USA blir tatt over av en kristen bevegelse som kupper regjeringen. Kort tid etter at de har tatt kontroll over landet sørger de for at kvinner mister alle rettigheter. Kvinner får ikke lese, gå alene utendørs, velge sin partner, eller generelt gjøre som de vil. I stedet er det et strengt klassesystem hvor alle som forsøker å utfordre systemet straffes med døden.

Hovedpersonen, Offred, tilhører klassen som kalles handmaidsHandmaids er kvinner som er spesielt fertile og tildeles familier som ønsker å få flere barn. I romanen følger vi Offred gjennom hennes tredje oppdrag hos familien til «The Commander». «The Commander» og Offred skal kun ha direkte kontakt i seremonien; når de to skal ha samleie for å forsøke å lage et barn. All kontakt utenfor denne seremonien er strengt forbudt.

“We were the people who were not in the papers. We lived in the blank white spaces at the edges of print. It gave us more freedom. We lived in the gaps between the stories.”

• Margaret Atwood, The Handmaid’s Tale

«The Commander» bryr seg derimot lite om dette og begynner å møte Offred utenfor seremoniene. De utvikler et merkelig forhold – et forhold som vil føre til Offred sin henrettelse om noen skulle legge merke til det. Gjennom Offred sin historie får vi også høre om andre handmaids og deres hverdag.

Anbefaler alle sterkt å plukke opp The Handmaid’s Tale i nær fremtid. Ikke bare fordi det er skremmende lesning om et dystopisk samfunn som på mange måter minner om dagens USA, men også fordi det er en veldig bra bok. Om du allerede har lest den skader det heller ikke å lese på nytt i disse dager. Personlig skal jeg ta fatt på George Orwell sin 1984 fra 1949 for den er det virkelig på tide at jeg leser.

Har du lest The Handmaid’s Tale

Victoria x

6 comments on “Dystopi og realitet: Hvorfor vi alle bør lese The Handmaid’s Tale av Margaret Atwood

1. The Handmaids Tale er en av mine favoritter. Er en god stund siden jeg leste den nå, så det hadde kanskje passet å lese den igjen i år. Har en del bøker av Atwood stående i bokhylla, så spørs om den må vente. Har også planer om å lese 1984 i løpet av 2017. Det gleder jeg meg til!

2. Jeg leste ut The Handmaid’s Tale forrige uke, og er veldig glad for at jeg endelig fikk lest den. Skremmende, frustrerende, men utrolig god bok.

Kos deg med 1984, jeg liker den skikkelig godt! Det var en av de første klassikerne jeg leste som tenåring, og den satt ganske dype spor.

God helg! 🙂

Gleder meg til å lese 1984! God helg til deg også og takk for at du leser! 🙂

3. Jeg prøvde å låne denne på biblioteket, og ble fortalt at den er veldig populær om dagen. Måtte derfor gå hjem uten den i denne omgang. Ser fram til å få lest den!

Åh! Så gøy, men kjipt for deg da. Håper du får tak i den snart! 🙂

Victoria

4. Pingback: Hvilke bøker jeg tok med meg hjem fra Carlton Book Fair | Kvardagsbiblioteket