Mitt Goodreads-mål og hvordan lese 70+ bøker i året

I fjor leste jeg 82 bøker i følge Goodreads. Målet for 2016 var 60 bøker, så når tiden kom for å sette et mål for 2017 tenkte jeg at jeg burde utfordre meg selv litt mer. Så i år har jeg satt 75 bøker som mål:

Så langt går det veldig bra. Jeg er ahead of schedule og føler absolutt ikke at jeg må tvinge meg selv til å plukke opp en bok. Tvert i mot, føler jeg at antallet bøker jeg vil lese og helst lese nå bare vokser og vokser. Derfor har jeg blant annet et prosjekt om dagen hvor jeg forsøker å tynne ut bokhyllene mine. Ikke noe dramatisk altså, bare donere bort de bøkene jeg har enten 1) lest og ikke likte så godt, 2) aldri har lest og vet jeg ikke kommer til å lese, eller 3) jeg har lest men ikke ønsker å beholde. Det føles litt trist, men også godt å frigjøre litt plass til nye leseopplevelser.

Hvordan kan du lese 75+ bøker på ett år?

Nå skal det først av alt sies at jeg studerer en master i publishing, som betyr at å lese og å lese mye er essensielt for både studier og framtidig karriere. Derfor prioriterer jeg ofte lesing over andre ting, som å se på TV eller spille (men jeg ser på TV også, altså). Dette er noe som passer meg veldig fint. Jeg liker å bruke tid på å lese fordi det er en pause fra Mac og mobilskjermen – som jeg ellers ser på resten av dagen. At jeg får oppleve så mange gode bøker er også en bonus.

Men hvordan klarer jeg å lese 75+ bøker på ett år, mer enn en bok i uka?

Mine beste tips for å lese mer

1. Prioriter lesing og sett ukentlige mål. Bestem deg for hvor mye – eller lite – du ønsker å lese hver dag, og så gjør det. Hvis du ønsker å lese en bok i uka for eksempel, føles det lettere hvis du deler opp antall sider i boka med antall dager i uka. 300 sider = litt over 40 sider om dagen.
  2. Bli med i en bokklubb. Hvis det ikke finnes noen i nærheten, finnes det uendelig mange på nettet! Jeg liker spesielt godt Lesegruppen og En slags bokklubb. Obs!: jeg er ikke spesielt aktiv i noen av disse gruppene, men liker godt å følge med på hva som skjer der.
  3. Goodreads is your friend. Å sette seg et mål for lesing er alltid en bra motivasjon. Med en brukerkonto på Goodreads kan du diskutere bøker med andre, legge inn anmeldelser, bli med i bokgrupper, oppdatere leseprogress så ofte du vil, og ikke minst sette deg en yearly challenge. Det er også en veldig bra måte å finne nye bøker. Og et tips – de aller fleste der inne vil gjerne ha deg som venn, så legg til alle du synes ser interessante ut!
  4. Les bøker du liker! Kanskje det viktigste punktet på denne lista, men det må jo sies. Les bøker du vil lese og legg vekk alt det andre! Hvis du sliter med å prioritere lesing i hverdagen burde du kanskje ikke bestemme deg for at du skal lese Leo Tolstoy sin Krig og Fred (med mindre det er det du vil lese). Mange føler et behov for å ha lest de store klassikerene, men hvis å lese de hindrer annen lesing så er mitt tips å legge de vekk. De kommer alltid til å eksistere. Kanskje det passer bedre å lese den når du om en liten stund sluker flere bøker i uka.
  5. Ikke la lesing bli noe du  gjøre. Jeg mener ikke at du skal la være å lese i det hele tatt. Jeg tror nemlig at vi alle har godt av litteratur i hverdagen, om det så er 1 bok i året eller 100. Men hvis du er en av de som leser 5 bøker i året og trives med det, er det ingen grunn til å begynne å stresse med å lese flere bøker i uka. Vi har alle andre ting å gjøre i livene våre, og lesing får ta del i så stor grad vi selv ønsker.
Bruker du Goodreads? Hvor mange bøker vil du lese i år?
Victoria x

5 comments on “Mitt Goodreads-mål og hvordan lese 70+ bøker i året

1. Goodreads er gull verdt. Blir motivert av å se at antall leste bøker øker og det er en fin måte å holde oversikt over hva man har lest og hva man ønsker å lese. I år har jeg et mål på 100 bøker. Jeg leste over 150 i fjor, så burde gå greit, tror jeg.

Oi, 150 bøker er imponerende! Goodreads er virkelig noe av det beste ift å lese og lese mye, jeg er avhengig av to do-lister hvor jeg krysser av og Goodreads fungerer jo litt på samme måte. 🙂

2. Er så fint å kunne lese masse, altså! Jeg er så gira på å lese både fag og annen litteratur om dagen, skikkelig gøy, selv om det er en utfordring å finne stunder på kveldstid der det går an å lese uten å kjempe mot trøtte øyne. Jeg har satt meg 25 bøker som mål i år. Foreløpig er jeg på 6, men er midt i to som begge er kjempespennende på hver sin måte.

Kos deg med lesinga! Og takk for fine tips! 🙂

Kjenner meg igjen i trøtte øyne-problematikken, særlig etter 10-12-timersdager (som det blir litt for mange av for min del….) Jeg er veldig glad for at å lese er en viktig del av studiene mine, det gjør det lettere å presse inn her og der uten dårlig samvittighet. 🙂 Lykke til med Goodreads målet ditt!

Victoria x

3. Pingback: YA Spotlight: Dødsmerkene av Veronica Roth | Kvardagsbiblioteket