Vi Bør Alle Være Feminister

Gratulerer med kvinnedagen!

I anledningen vil jeg ta for meg et tema jeg har tenkt ganske mye på i det siste, nemlig feminisme. Feminisme kan være veldig vanskelig å ta stilling til, fordi feminister kommer i så utrolig mange, kan jeg si styrker? Vi har feminister som roper i gatene, friblør, stikker hårete armhuler opp i kameralinser og er skikkelig sinna. Men vi har også feminister som ikke er like lette å identifisere, fordi de aldri snakker om det. De jobber i kulissene, med gode hjerter og en arm som er like utstrakt til jenter av alle former, religioner, land, sexualiteter, og til alle menn av ulike former, religioner, land og seksualiteter.

Her i Australia har jeg truffet på en veldig internasjonal gjeng. Vi har svensker, pakistanere, taiwanere, kinesere, australere, franskmenn, spanjoler osv osv. En liten anekdote jeg føler passer for dagen i dag var en samtale jeg var til dels involvert i mellom en veldig sympatisk italiensk fyr og en veldig koselig svensk jente (hvorfor sier vi forresten mann til menn og jenter til kvinner? Det ble helt unaturlig for meg å skrive italiensk gutt, men jeg kunne heller ikke beskrive hun svenske som kvinne, for det gir helt feil assosiasjon), hvor tema var nettopp hvorvidt vi identifiserte oss som feminister. Jeg og hun svenske jenta sa selvfølgelig ja, men italieneren vår sa han var ikke det. Men du er jo det, sier vi. Respekterer du kvinner? Ja, svarte han. Vil du ha likestilling mellom kjønn? Ja, svarte han. Men da er du jo feminist. For vår italienske venn var det  umulig for ham å se seg selv som feminist, fordi hans definisjon på feminisme var ber bunnet mot den typen feminist man var før. Hvor vår vestlige verden ikke var like progressiv som den er nå, hvor kvinner måtte være høylytte, vulgære, sinna. Men i dagens samfunn er det videre akseptert at merkelappen feminist nå ikke dekker bare forkjempere og aktivister for kvinners rettigheter, men det er alle som ønsker et likestilt samfunn mellom alle.

Chimamanda Ngozi Adichie holdt en Ted talk i 2011 som har blitt veldig godt kjent. Den heter We Should All Be Feminists, og talen hennes har siden også blitt utgitt i bokformat (den er blant annet tilgjengelig på storytel, og kan kanskje dekke Nigeria på #lesverden listen?). Adichie vokste opp i Nigeria, og har siden tilbragt mye tid i USA og har blant annet en universitetsgrad fra Yale University. Jeg synes dette er et ordentlig fin fremlegging av feminisme, som oppfordrer alle til å tenke på feminister som en inkluderende gruppe, og legge vekk litt av det stigmaet som har oppstått rundt det å være feminist.

Samtidig er det også viktig å huske på at de aktivistene som bruker sinnet sitt til å kjempe for rettigheter vi bør ha gjør en enorm innsats. Jeg var med på et foredrag med en Australisk aktivist Van Badham, og hun fortalte at hennes arbeid mot likestilling genererete ekstrem hat fra enkelte individer. Hun har flere ganger fått trusler om at folk skal komme å ta livet hennes eller voldta henne. Dette er en god påminnelse om at til tross for at vi har kommet langt, så er det fortsatt mye som gjenstår.

Andre feisty women dere kan oppsøke for litt girl power i dag som vi har skrevet om tidligere på Kvardagsbiblioteket er Angela Carter, Virginia Woolf, Margaret Atwood, disse flinke dikterene, eller dere kan se tilbake på Victoria sine erfaringer etter å bare ha lest kvinnelige forfattere.

Hva legger du i ordet feminisme? Hvilke girl power damer inspirerer deg?

Definisjon av Feminisme brukt som feature image i dette innlegget er hentet fra Berry.edu

1 comment on “Vi Bør Alle Være Feminister

1. Pingback: #LesVerden Oppdatering #2 | Kvardagsbiblioteket