7 bøker av bra damer i anledning kvinnedagen

Asking For It av Louise O’Neill
Louise O’Neill er en irsk forfatter, journalist og aktivist. Hun debuterte i 2014 med Only Ever Yours og ga ut sin andre roman, Asking For It, i 2015. Jeg har skrevet om henne tidligere som del av vår YA Spotlight-serie og synes generelt hun er en interessant forfatter å følge. Hennes andre roman handler om 18 år gamle Emma som blir utsatt for gjengvoldtekt på fest. I tillegg har noen filmet hendelsen og lagt det ut på Facebook, og før Emma en gang er klar over hva som har skjedd har alle hun kjenner sett videoen. En sterk roman om skam, voldtekt, rettssystemet og hvem man skal tro på i en slik sak. Anbefales til absolutt alle, men spesielt ungdom.

The Power av Naomi Alderman
The Power ble utgitt i 2016 og ble nesten momentant kjøpt opp av Sister Pictures som skal lage TV-serie av boka. I Alderman sin roman får kvinner plutselig utenomjordiske krefter, en slags strøm-lignende kraft inne i de. Vi får følge fire ulike fortellerstemmer og se konsekvensene når kvinner plutselig blir det mektigste kjønnet i verden. Herlig dystopisk og feministisk.

A Room of One’s Own av Virginia Woolf
En klassiker alle, og spesielt skrive-interesserte, bør lese. A Room of One’s Own er en kort bok, knapt 112 sider, og formidler Woolf sine tanker om å være kvinne, forfatter og akademiker. Sunniva har skrevet mer om denne her.

The Bloody Chamber av Angela Carter
Angela Carter var en engelsk forfatter som var kjent for sitt feministiske og magic realism forfatterskap. The Bloody Chamber er hennes samling av moderne, feministiske nyversjoner av kjente og kjære eventyr. Vi møter blant annet rødhette i ulike versjoner. Anbefales fordi Carter var en kick-ass kvinne, men også fordi samlingen er utrolig bra.

Woman on the Edge of Time av Marge Piercy
Enda en feministisk klassiker, denne gangen en science fiction roman! Connie Ramos blir ansett som psyisk ustabil av alle rundt henne – lite vet de at hun er i stand til å kommunisere direkte med framtiden. Gjennom boka følger vi Connie mens hun flere ganger besøker et utopisk samfunn i 2137 (boka er fra 1976). En undervurdert klassiker.

Gleden med skjeden av Nina Brockmann og Ellen Støkken Dahl
Denne boka regner jeg med at de fleste har sett via sosiale medier eller i butikkene. Gleden med skjeden har blitt hyllet opp i skyene og boka har blitt solgt til over 20 land allerede! Personlig har jeg ikke fått lest denne enda, men jeg skal en tur til Norge neste uke og da skal den få bli med meg hjem igjen. Denne boka føles long overdue men også utrolig aktuell.

Difficult Women av Roxane Gay
En samling noveller om kvinner i ulike situasjoner men som alle anses som difficult women. Blant annet en kvinne som later som ikke merker når mannen hennes og tvillingen hans later som de er den samme personen, og en stripper som må beskytte seg selv fra en pågående kunde.

Hva er dine favorittbøker av bra damer?
Victoria x

5 comments on “7 bøker av bra damer i anledning kvinnedagen

1. Utrolig glad for at du nevnte Asking For It!
    Håper boken etterhvert blir populær i Norge også.

En så utrolig bra og viktig(!!) bok. Håper et norsk forlag snapper opp rettighetene og oversetter 🙂
      Victoria x

2. Pingback: Interessant i bokverden #8 | Kvardagsbiblioteket

3. Takk for fine og varierte tips. Ein del av dei havnar nok på leselista mi!