Bestselgere og Bestselgerlister: Hva Sier de Egentlig om Boksalg?

Hva er egentlig en bestselger? Altså, det ligger jo litt i ordet, en bok som selger best. Men det er ikke så lett – som alt annet i verden er ikke en bestselgende bok et klart konsept. Det er ikke bare en bok som selger ti tusenvis av kopier, begrepet er relativt. Hvis vi tar Lars Saabye Christensen som et eksempel, si hans nyeste roman Magnet solgte 500.000 kopier (jeg vet helt ærlig ikke hva et normalt salgstall for en suksessfull bok er i Norge). Si han stort sett selger rundt en halv million bøker hver gang han kommer ut med en ny bok. Si hans neste bok selger 300.000 kopier, det er enorme tall i forhold til de fleste bøkene norske forlag vil gi ut. Men for Lars Saabye Christensen vil det langt fra være en best selgende bok, det vil faktisk være en flopp. En debutant, derimot, kan ikke forvente å selge like mye som en såpass etablert forfatter om Saabye Christensen. For en debutant, en nyutdannet journalist fra Hamar i slutten av 20-årene, vil kanskje 100.000 kopier være fenomenalt, og kanskje en av bøkene på det norske markedet som selger best. Men Saabye Christensens nye roman vil likevel ha solgt dårlig, til tross for å ha solgt tre ganger så mye som Lisa, vår debutant. Lisa er ekstatisk. Saabye Christensen er missfornøyd. Det samme gjelder forlag. Et større forlag som Gyldendal vil ha større salg enn små indie-forlag som ikke har kapasitet til å reklamere for sine romaner på samme nivå som Gyldendal. Et indie forlag vil kanskje være fornøyd med 5000 bøker solgt. Det er altså ingen klar definisjon på hva en besteselgende bok er. Så, hva med bestselger lister? Hva med dem?

Bestselgerlisten over alle bestselgerlister, drømmen til enhver skribent (etter å få boken sin utgitt altså) er å havne på The New York Times bestseller list. Jeg var naiv nok til å tenke at en bestselgende bok var den boken som solgte best, så jeg var også naiv nok til å tenke at den boken som lå som nr. 1 på NYT bestselgerlisten var også den boken som solgte mest. Etter å ha blitt opplyst om at det ikke er så enkelt kikket jeg litt på dette, og det er faktisk litt mystisk hvordan NYT velger ut titlene de putter på bestselgerlisten sin. Mystikken er kanskje en måte å forhindre at forfattere jukser seg til en plass på listen, siden NYT bestselger vil få mer dekking i media, som selvfølgelig igjen genererer mer salg.

 

Topp 5 fiksjon på NYT sin liste per i dag

 

Det første å tenke på er hvor NYT får data fra. BookScan er et firma som samler inn salgsinformasjon fra omtrent 90% av bokselgere, og kan derfor gi et ganske godt bilde på hvilke bøker som selger. Men det finnes blant annet forfattere som har publisert boken sin selg, og de faller helt utenfor BookScan sin informasjon. Allerede har store deler av markedet falt av radaren. Denne artiklen skrevet av Tim Grahl sier også at når komiteen for NYT ser på data så teller de ikke salg av digitale og fysiske kopier sammen. Altså kan en bok selge ekstremt bra som eBok, og ganske godt i bokhandler, tilsammen nok til å være blant de bøkene som selger mest uten å havne på listen.

Det finnes også måter å lure systemet på, til tross for at NYT prøver å forhindre dette. Det telles for eksempel ikke alltid når store antall bøker kjøpes samtidig, i bulk, nettopp for å forhindre at en rik forfatter kjøper store mengder av sin egen bok. Dette fører deretter til mange spørsmål ang, hva som skjer om en bokklubb kjøper bøker, telles de som én bulk eller som individuelle kjøp siden individuelle medlemmer av klubben vil lese hvert eksempel? Det finner også book laundering, altså selskaper du kan ansette for å booste salg. De ansetter folk omkring i landet for å gå og kjøpe boken din slik at de telles som individuelle kjøp. I tillegg har markedsføring av boken din mye å si, så det er veldig mange måter å manipulere markedet i favør av en bok.

Men sist, og ikke minst, så er det en gruppe mennesker som velger ut hvilke bøker som skal stå på de listene. Den er altså subjektiv og selektiv, ikke en sann refleksjon av bokens suksess. Selv om du har en bok som selger bra og burde vært på en liste over bøker som selger mest så kan komiteen bestemme at boken rett og slett ikke er bra nok for bestselgerlista deres, eller så havner den lenger ned på listen, under andre romaner som har solgt færre eksemplarer. Så selv om en oversikt som New York Times sin bestselger liste er nyttig for å få en oversikt over markedet er det viktig å huske at, som alt annet, er det mange faktorer som spiller inn før listen blir seende ut slik den ser ut.

Hvilke triks har dere gjemt i ermet for å klatre til topps på besteselgerlistene?
Sunniva x

 

Kilder for denne artikkelen er Tim Grath sin artikkel The Truth About the New York Times and Wall Street Journal Bestseller Lists, Ken Kursons Dueling Ailes Bios and New York Bestseller List i tillegg til informasjon fra Mastergraden min.

You may also like

6 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *