YA Spotlight: Tilbakeblikk til Fire Flotte YA Bøker

Jeg tenker gjerne tilbake til 2011 som mitt beste leseår noen gang. Jeg var 17 år, kanskje på tampen av den typiske YA perioden. Ikke at jeg ikke fortsatt synes YA er kjempe bra, men kanskje det traff meg litt annerledes for seks år siden. Men jeg leste altså en del YA, så for ukens fredagsanmeldelse tenkte jeg å slå blikket bakover og nevne noen av de bøkene som gjorde 2011 til et såpass godt år for lesing. De fleste av disse kjenner du kanskje allerede, men om du ikke har lest de enda så er dette en sterk oppfordring til å plukke opp alle disse.

Before I Die av Jenny Downham
Dette er en av mine favoritter. Hvis du likte The Fault in Our Stars tror jeg du vil elske denne. Den handler om Tessa, en 16 år gammel jente med leukemia. Når denne romanen starter har hun nettopp fått beskjed om at hun bare har måneder igjen. Hun lager en liste over ting hun vil gjøre, og i begynnelsen er det ting som ungdommer gjør. Drugs. Sex. Slike ting, men så møter hun Adam og forelsker seg og etter det er ikke livet eller døden helt det samme lenger. Det som gjør denne boken så vakker er språket til Jenny Downham. Jeg vet ikke om jeg leste denne boken for første gang i 2011, men det er lenge siden, og jeg vet fortsatt ikke helt hvordan jeg ville beskrevet språket i denne boken. Ta mitt ord for at dette er en nydelig bok. Mitt eget eksemplar av denne boken har jeg lånt bort til nærmest alle jeg kjenner. **

Stardust av Neil Gaiman
Dette er en annen av mine absolutte favoritter av en av mine absolutt favoritt forfattere. Jeg har skrevet om denne boken før, og den er enda en av våre kvardagskanonbøker. En fantastisk fantasy bok om Tristan som drar til Faerie, et rike hvor eventyr faktisk eksisterer, for å hente en fallen stjerne i håp om å vinne hjertet til sin forelskelse Victoria. Vil ikke si mer, utenom at den leker med grensene mellom fantasi og virkelighet, og at det er en herlig bok.

  

 

 

 

 

 

 

 

The Perks of Being a Wallflower av Stephen Chbosky
Alle har vel hørt om denne boken etter at filmen kom ut, men har du lest den? Hvis svaret ditt er nei, så anbefaler jeg at denne litte boken prioriteres. Det er kjapp lesing, og den er skikkelig bra. Igjen vil jeg fremheve at språket i denne romanen var mye av grunnen til at den falt så i smak hos meg. Og kjenner vi oss ikke alle igjen i Charlie, en ungdom som ikke vet hvor han passer inn? Det er en veldig fin berettning om det å være ungdom. Dere har sett filmen, les boka! **

The Boy in the Striped Pyjamas av John Boyne
Ok, denne leste jeg ikke i 2011, men jeg har alltid tenkt at den hører sammen med denne gjengen bøker, derfor: for en bok. Denne er også relativt godt kjent, og har blitt til en veldig flott film. Men det er utrolig hva man går glipp av i strømmen av nye utgivelser. The Boy in the Striped Pyjamas handler om Bruno. Han er 8 år, og skjønner veldig lite av hva som foregår i verden. Det er andre verdenskrig, og faren er kommandør over Auswitch. Bruno, i sin kjedsomhet, knytter et sterkt vennskap med Schmuel, en jøde på Bruno sin alder, uten å forstå hva gjerdet mellom dem er. En fullstendig hjerteskjærende bok!

Dette er alle bøker jeg leser med nostalgi. Hvilke blasts from the past står i bokhyllene deres?
Sunniva x

 

** Disse bøkene er kvardagskanonbøker.

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *