London Book Fair 2017: en oppsummering

Som nevnt i mandagens link-post kommer det her en liten oppsummering av London Book Fair og mer spesifikt min opplevelse av bokmessa! Jeg er jo i en litt spesiell situasjon hvor jeg har den ene foten innenfor døra til industrien og den andre fortsatt på utsiden. Grunnen til at jeg hadde mulighet til å reise på LBF er jo at jeg studerer en mastergrad i publishing og derfor 1) har en god grunn til å ville mingle med forleggere og stille de spørsmål (de er nemlig ikke interessert i å snakke med aspirerende forfattere på messa – aspirerende forleggere, derimot. . .), og 2) studenter får gratis inngang til nesten hele bokmessa. Jeg tilbrakte ikke hele dagen hver dag inne i Olympia, men jeg var der hver dag.

Så hva gjorde jeg mens jeg var der?

Dag 1, tirsdag 14. mars:

The first day of #LBF17 is underway!

A post shared by The London Book Fair (@londonbookfair) on

Første offisielle dagen var jeg på LBF i ti-tiden. Det hele føltes ganske intimidating for en som ikke er der for å verken selge eller kjøpe rettigheter til bøker. Det er smått kaotisk – på beste mulige måte – og de fleste i forlagsbransjen har korte møter (ofte 30 minutter) back-to-back gjennom hele dagen, hvor målet er å enten selge, kjøpe, eller begge deler til ulike forlag og land.

De største forlagene har stands, i forskjellig størrelse avhengig av størrelsen på forlaget. Penguin Random House var naturligvis en av de største. Jeg brukte den første dagen der mer eller mindre på å gjøre meg litt bedre kjent med layouten til bokmessa, samt å hilse på kjente og et av forlagene jeg skal ha praksis hos i mai/juni (!!! mer om dette senere også, exciting times).

Dag 2, onsdag 15. mars: 

Onsdagen var desidert mer busy og det var nesten vanskelig å bevege seg mellom de ulike delene av messa. Klassen min fikk en kort ‘behind-the-scenes’ tour med David Roche, direktøren for London Book Fair. Vi fikk bli med Roche til ulike deler av bokmessa vi som studenter vanligvis ikke får tilgang til. Det var spennende, men ganske kort – Roche er naturligvis en ganske busy mann!

Deretter fikk vi nyss om networking-muligheter (og gratis vin!) på et event med Society of Young Publishers (obs! meld deg inn der om du bor i UK og vil inn i forlagsbransjen, spesielt hvis du bor i London). SYP organiseres av frivillige unge mennesker som jobber i forlag eller lignende.

Follow the yellow brick road with @michaelmorpugo and #toto #lbf17 #olympia #london #michaelmorpurgo

A post shared by The London Book Fair (@londonbookfair) on

Etter et par glass vin og noen nye bekjentskaper, ble jeg med på et seminar som het How to get into publishing. Personlig var det ikke spesielt brukbar informasjon her, siden jeg studerer en master i publishing og er ganske kjent med hvordan bransjen fungerer. Studerer du derimot noe annet enn publishing eller bare er nysgjerrig, kan jeg absolutt anbefale SYP sine seminarer. De har alltid ett par hvert år på London Book Fair!

Dag 3, torsdag 16. mars:

Min favorittdag! Læreren vår skaffet oss billetter til Nielsen Book & The London Book Fair: UK Children’s Summit 2017, eller: en halv dag med fokus på barnebøker i det britiske markedet! Så fra 9-13 fikk vi møte barnebokforleggere, andre studenter, høre på seminarer om barnebøker og trender, og få direkte innblikk i salg og trender innen sjangeren. Det var utrolig inspirerende og motiverende.


Lunch-pause på gulvet med gratis bok.

Etter en lunsj-pause, gikk vi på noe som mer eller mindre var forfatterenes X Faktor. Seks aspirerende forfattere hadde blitt valgt til å pitche boka si til fire agenter. Hver forfatter hadde tre minutter til å overbevise agentene om at deres bok var verdt å investere i. Deretter fikk de litt tilbakemelding fra agentene. Når alle seks hadde presentert, forlot agentene rommet for å bestemme hvilken av de seks de ville skrive kontrakt med. Forfatteren som ble valgt, fikk deretter velge hvilken agent de ville jobbe med! Utrolig spennende, selv om jeg synes nivået på bøkene som ble presentert var litt. . .  lavt. Derimot likte jeg veldig godt vinneren!

Selv om jeg bare var på bokmessa cirka halve dagen hver dag er det virkelig hard work. Det er mye gåing, venting, og ny informasjon å ta inn. Den siste dagen rundt klokka 16 (bokmessa stengte 17-18) var det mange muligheter for å få tak i gratis bøker (de fleste i klassen min fikk med seg en pose hver! Dessverre skulle jeg hjem til Norge med bare håndbagasje, men jeg fikk med meg ett par bøker likevel). De fleste forlag vil nemlig ikke ta med seg bøkene hjem igjen, og gir gjerne bort gratis eksemplarer for å slippe å frakte hjem igjen!

Jeg elsket London Book Fair til tross for kaoset. Det har absolutt forsterket min kjærlighet for litteratur og forlagsbransjen. Nå har jeg to uker med intenst skolearbeid før jeg skal til Bologna Children’s Book Fair med klassen 4. april! Har jeg sagt at jeg elsker mastergraden min? Well, I do.

Har du vært på London Book Fair? Hva er din erfaring? Hvis det er noe du lurer på ang. LBF så legg gjerne igjen en kommentar!
Victoria x

You may also like

2 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *