Publishing Crawl: Fire forlag i Melbourne

Visste dere at yours truly er medlem av komitéen på Univeristy of Melbourne sin publishing student society? Det betyr så langt at jeg har et nyhetsbrev å planlegge en gang i måneden, at jeg har fått Rupi Kaur sin Milk and Honey gratis, og jeg fikk være med på en pub(lishing) crawl (see what they did there?) rundt i Melbourne. Ganske alright i grunn. De to siste synes jeg er ganske kult, så siden Victoria alt har skrevet om Kaur skal jeg fortelle litt om denne hus-til-hus eventen vi hadde. Helt banalt var det rett og slett en dag hvor vi var innom fire Melbourne baserte presser, alle med ulike fokus. Vi fikk ca en time til å lytte, spørre og grave.

1. Penguin Random House
Vi stoppet først hos PRH. De delte kontorer med Pearson (et av de større utdanningsforlagene), og bygget deres var himmelskt. Det var et gammelt varehus, så det var stort, åpent og skikkelig stilig. I tillegg hadde de bokhyller overalt. De hadde spesielt en bokhylle som jeg falt pladask for (se bilde) fordi du kan vise frem bøkene dine på litt ulike måter. Vi fikk møte Lousie Ryan, deres general sales manager, og en av deres non-fiction redaktører. De snakket stort sett om non-fiction – en veldig interessant del av forlagsindustrien som krever en veldig annen type arbeid. I non-fiction er det veldig sjeldent at en forlag mottar et ferdig manuskript; i stedet vil de ha forfattere som pitcher sin idé til forleggere, som deretter gjør en vurdering. Mange forfattere kommer også gjennom commission, så at forleggerene søker ut forfattere til å skrive en bok for dem; dette er spesielt vanlig når det kommer til trender, som for eksempel hygge-trenden. Hvis en redaktør oppdager at det er en trend som kommer til å slå ann i markedet så kan de finne en forfatter for å skrive om det for dem. Det var to utrolig hyggelige damer med mye humor, og vi satt nok hele gjengen og håpet at det ville være oss om 20-30 år.

2. Time Out Magasine
Jeg, som en ny innbygger i Melbourne, synes dette magasinet er sykt kjekt å ha. Time Out er et livsstil magasin som spesialiserer seg i ting som skjer i byen. De anmelder absolutt alt: mat, barer, kunst, caféer, teater osv osv. De har også smarte tips til hva som skjer, og jeg har stadig vært innom hjemmesiden deres for å se hva som foregår i byen uten å ha visst at de også publiserer et månedlig magasin. Vi traff redaktøren for Melbourne (Time Out holder til i en rekke byer i England, USA og Australia), Rose Johnston, og hun snakket litt om hvordan det er å drive et magasin i vår digitale verden. Selv om bøker ser ut til å ha klart seg veldig bra så har internett ført til en slags genocide for magasiner, dessverre. Spesielt for denne typen magasin, et magasin om ting som skjer, så er det et mye større marked på nett. Statistikk hun delte med oss viste at rundt halvparten av leserene på nettsiden deres gjerne kom inn fra søkemotorer. Personer som meg selv som har googlet ‘what’s happening in Melbourne this week?’ Jeg synes det er veldig trist å se at magasiner ikke lenger klarer å holde på sin korpolige kropp, men samtidig så leser jeg ingen selv. Rose sa også at de ikke hadde hatt en intern på en stund, og at de egentlig kanskje kunne tenkt seg en intern igjen. Dette sa hun til et rom fullt av særdeles ivrige studenter, så hun får nok 20 internship søknader over helgen. Heldigvis for meg så har jeg Victoria sine smarte tips om hvordan man skriver en vellykket søknad.
PS. Hvert år lager Time Out en guide over alle de beste barene i Melbourne – yes please.

3. Allen and Unwin
Dette er en indie press som holdt til i et Victorian style hus, så koselig! Allen and Unwin har blitt stemt beste australske forlag 13 år på rad, så tror det er der jeg vil jobbe. Melbourne kontoret er spesifikt YA og barnelitteratur. Vi møtte hele gjengen der, blant annet publisher director Eva Mills. De snakket en del om ulike bøker de har jobbet med nylig, så det var veldig fint å høre om hva slags situasjoner man kommer i som redaktøre og forlegger. De viste oss en helt nydelig visuell (altså ingen tekst) barnebok om en gutt med en form for sosial angst. Den hetet small things og var tegnet av Mel Tregonning. Hele prosjektet tok tre år fra hun viste Allen and Unwin sketchene sine frem til boken ble utgitt. Dessverre døde hun før de ble helt ferdig. En virkenlig vakker bok, norske forleggere pay attention! Jeg syntes også dette var ganske spennende å høre om fordi en bildebok krever en helt annen form for redigering enn det en tekst gjør. Et av tipsene vi fikk for å jobbe med en slik bok var ‘å lese’ den høyt for en kollega – altså, for å se om sekvensen av bilder var bra nok til at du klarte å forklare handlingen ut fra bildene.

4. Black Inc.
Vi avsluttet hos enda en indie publisher. Her fikk vi snakke mest med Sophie Shanahan, deres salgsansvarlig, og Erin Sandiford, som var editorial assistent og PA til sjefen over alle sjefer i Black Inc. På dette tidspunktet hadde vi fått spurt de spørsmålene vi lurte mest på: hva ser en forlagsdag ut, hvordan få en fot innenfor osv. Derfor var det veldig spennende å få høre fra litt andre roller i et forlag. Erin var også ansvarlig for blant annet rettigheter, så hennes oppgaver inkluderte å prøve å selge en bok til et utland (Polen er visst fryktelig fascinert av Australia). Hun fortalte oss om en side som het Publishers market place, som hun beskrev var litt som ‘eBay for books’. Der kan du altså legge ut bøkene dine, kontakte forleggere som kanskje kunne vært interessert i boken, og du kan se hva andre forleggere nylig har kjøpt så du kan pitche en bok til dem som passer til det forlaget. Sophie fortalte at hun hadde begynt sin forlagskarriere i resepsjonen. I løpet av sitt første år som resepsjonist hadde funnet ut av drømmen om å bli redaktør ikke helt passet for henne likevel, og at hun heller ville jobbe med salg. Begge damene anbefalte sterkt å søke seg jobb i et lite forlag først (som om vi kommer til å kunne velge og vrake mellom forlag hehe), fordi du får en mye bedre oversikt over hva som skjer på huset. Kontoret deres er lite, du hører hva alle snakker om og alle er involvert med alle andre sine prosjekter, fremfor et større hus som PRH hvor du blir litt mer båssatt fordi de har flere ansatte som kan spesialiseres. Det er selvfølgelig positive og negative sider ved begge, men i Norge er vel det meste såpass lite at du ikke har noe valg akkurat her.

Alt i alt ble det en veldig spennende og inspirerende dag. Jeg sier alltid at jeg er glad for å fortsatt være student, ha litt mer frihet enn en 9–5 jobb, men nå vil jeg egentlig bare gi ut bøker. Planen for resten av dagen: skrive tidenes søknad om internship hos Time Out.

Håper dere har hatt en like bra start på helgen som meg!
Sunniva x

You may also like

3 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *