YA Spotlight: Bare Du av Anna Ahlund

*Leseeksemplar fra Gyldendal

For en roman! Jeg mottok Bare du av svenske Anna Ahlund fra Gyldendal forrige uke. Jeg satt meg ned for å lese noen sider samme dag som jeg mottok boka, og jeg klarte nesten ikke å legge den fra meg (dessverre måtte jeg på universitetet i mellom leseøktene, hehe). Bare du var en sånn bok som jeg virkelig ikke ville legge fra meg; jeg nøt virkelig hvert øyeblikk sammen med denne boka. Jeg leste først om denne boka på Sandra Beijer sin blogg, så da jeg så at Gyldendal skulle gi ut denne boka på norsk i vår slo jeg til. Og jeg sier det igjen: for en bok! Det er lenge siden en ungdomsroman har fenget meg så mye (og jeg leser endel ungdomsbøker); jeg skulle virkelig ønske at jeg kunne tilbringe mer tid med John og Frank!

John er seksten år gammel og hjemme alene over sommeren sammen med sin atten år gamle storesøster, Caroline. Han venter på opptaksbrev fra en fotball-linja på videregående og tilbringer dagene sammen med bestevennen sin, Elli. Caroline jobber i en skobutikk i sentrum, og en dag har hun plutselig med seg en fyr hjem – Frank. Frank er atten år gammel, jobber i en papirhandel, og er den fineste personen John noensinne har sett. Umiddelbart blir det klart at John er tiltrukket av Frank. Dessverre har Caroline allerede vist interesse for ham, og Caroline er vant til å få det som hun vil.

«Mormoren min sa alltid at hjertet og knærne er menneskekroppens svakeste punkter.»

Caroline inviterer Frank på besøk for å spise pizza med John og henne. Når han drar hjem på kvelden, mister han verdens minste versjon av The catcher in the rye ut av lomma. John bestemmer seg for å levere den tilbake til ham, uten å si fra til Caroline – etter at han har lest den, selvsagt. Det er ganske åpenbart hvor det går fra der: Frank og John havner i et komplisert – som de fleste forhold i den alderen kan være – forhold. Det er mye frem og tilbake, og det er mye sex.

Personlig ble jeg nesten litt satt ut av hvor mye sex det var i denne boka – men bare fordi jeg ikke forventet det. Det er uten tvil digg med en ungdomsbok som er såpass utilslørt når det kommer til sex; Ahlund sparer ikke på noe. Sandra Beijer skrev i hennes omtale av boka at sexen føltes litt overdreven til tider, og det kan jeg si meg enig i; det høres litt rart ut at en sekstenåring som såvidt har kysset noen er så åpenbart seksuell i samtale og handling med en han er forelska i. Personlig synes jeg det var såpass forfriskende med en forfatter som skriver så åpent om sex i en ungdomsbok at jeg er villig til å se litt bort fra at det kanskje er litt vel urealistisk.

«Jeg biter meg i underleppa når jeg tar imot tekanna som moren rekker meg. Synes det på meg at jeg hadde pikken hans i munnen for bare noen minutter siden?»

Bare du er en skikkelig feelgod-roman om å være ung og skikkelig, skikkelig forelska for første gang. Anbefales til alle, spesielt hvis du vil lese noe koselig i vårsola! Tilgjengelig hos de fleste bokhandlere og på nettet nå.

Har du lest Bare du?
Victoria x

You may also like

3 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *