Hvorfor 13 Reasons Why Mislyktes i Alt De Prøvde å Oppnå

Det nye serie-fenomenet som har tatt av er Netflix sin 13 Reasons Why. Hvis du ikke har hørt om serien så handler den om high school-student Hannah Baker som begår selvmord, men før hun kutter blodårene sine i badekaret hjemme spiller hun inn et set med videokasetter, et kart og instrukser om hvem som skal motta kassettene. Hvis du får en kassett er du én av grunnene til at Hannah tok selvmord.

Hey, it’s Hannah, Hannah Baker, don’t adjust your, whatever device you’re hearing this on. It’s me, live and in stereo. No return engagements, no encore and this time absolutely no requests. Get a snack. Settle in. Because I’m about to tell you the story of my life, more specifically, why my life ended. And if you’re listening to this tape. You’re one of the reasons why. I’m not saying which tape brings you into the story. But fear not, if you received this lovely little box, you’re name will pop up. I promise.

Det har vært mye diskusjon rundt denne serien, hvor mange mener det er på tide en serie snakket åpent om selvmord. Vi følger Clay, en skikkelig god-gutt, som mottar kassettene som en av de siste i rekka. Han jobbet med Hannah siden hun flyttet til byen, og han var (selvfølgelig) forelsket i henne. Slik ser vi de siste årene av Hannah sitt liv fortalt gjennom flashbacks mens Clay hører på kassettene, og vi ser hvordan Clay reagerer til det han oppdager. Han er vår knight in shining armour – men vi vet ikke når hans kassett kommer eller hva han har gjort mot Hannah.

Jeg ble veldig grepet av konseptet, og jeg følte denne serien hadde potensiale til å bli skikkelig bra. Dette gjorde at jeg ubehemet så hele sesongen over to dager, litt fordi jeg ville vite hva Clay gjorde mot Hannah men mest fordi jeg ventet på et det skulle bli like bra som jeg følte den kunne bli. Serien bygget veldig opp til et klimaks jeg var fryktelig spent på, og det kom – bare i en helt annen for en hva jeg følte serien selv bydde på, og i lys av denne uventede utviklingen raknet hele poenget med kassettene i min mening. Under bildet her vil jeg diskutere synspunktene jeg sitter igjen med etter å ha sett hele serien med referanse til spesifikke hendelser, blant annet slutten, så hvis du ikke har sett serien enda bør du kanskje ikke lese videre.

Hannah ble voldtatt. Uansett hvor deprimert hun kanskje følte seg etter alle de tingene hun snakker om på kassettene sine så er det to vidt forskjellige ting. Jeg har full tro på at man kan komme seg over et par vanskelige år på high school – jeg tror å komme seg etter en voldtekt krever en helt unik og fullstendig annen type styrke. At denne avsløringen kom så sent problematiserte denne serien på flere ulike måter for meg.

 1. Serien lot meg ikke stole på Clay. Jeg følte med ham mens han strevde med sorgen over Hannahs død, sin egen hjertesorg og å plutselig befinne seg i midten av denne gjengen med konspiratoriske high school ungdommer. Men samtidig viste jeg i bakhodet at Clay har sin egen kassett, så jeg tok alt han sa og gjorde med en klype salt. Dette følte jeg var et ganske sleipt trisk brukt for å holde min interesse. Og det fungerte, men jeg følte meg litt lurt. At Clay til slutt skal fungere som et moralskt kompass ble helt feil for meg når vi fra starten av blir satt i en såpass usikker posisjon angående Clay sin karakter.
 2. Hannah falt offer til mye typisk high school drama. Mennesker, kanskje unge mennesker spesielt, er ofte veldig dårlige på selvinnsikt. Vi ser ikke alltid hvordan våre handlinger kan påvirke andre mennesker, og dette gjelder ikke bare nedverdigende og ydmykende handlinger som det mange av de i kassett-gjengen gjorde mot Hannah. Å sitte med alt dette i fanget kan virke overvelmende, kanskje mer så enn jeg forstår, men jeg synes likevel at Hannah var barnslig, hevngjerrig og på ingen måte bedre enn noen av de andre ved å lage disse kassettene. Å direkte anklage et menneske som en direkte faktor for å begå selvmord er i min mening mye verre enn å kalle en ung jente løs.
 3. Jeg kjøpte ikke greia med at hele kassett-gjengen jobba så hardt for å få Clay til å tie om kassettene. Vi finner ut at de i utgangspunktet ikke nødvendigvis var venner fra før. Courtney ville beskytte sin egen hemmelighet, Taylor var ganske shady så han forstår jeg også. Jessica visste nok at om de ble offentliggjort kunne hun ikke lenger lyve for seg selv. Men Marcus, Zach, Alex og Ryan (seriøst, hvorfor var Ryan egentlig med i serien?) hadde ikke noe på spill om kassettene ble offentliggjort – likevel var Marcus den mest innsisterende av hele gjengen? Hva hadde han på å vinne ved å beskytte Bryce?
 4. Det jeg satt igjen med til slutt var ikke så mye et problem rundt isolering, ryktespredning og mobbing blandt high school elever, men problemet med voldtekt. Alle snakker om 13 Reasons Why som en tabu-brytende serie som åpner diskusjoner om selvmord, men selvmordet til Hannah ble i mine øyne en konsekvens av voldtekt. Et tema som har vært aktuelt og diskutert ganske lenge allerede. Jeg synes egentlig de bare overproblematiserte dette ved å legge så mye fokus på de andre karakterene sine mindre handlinger. For meg ga ikke Hannah sitt valg i å ta sitt eget liv mening i det heletatt før jeg så scenen hvor Bruce voldtokk henne. Jeg forstår ikke hvorfor det ikke var temaet for denne serien hele tiden!
 5. Produsentene bak serien (Selena Gomez blant annet) påsto at målet med serien var å skape åpen debat og bedre bevissthet om hvordan mentale sykdommer kan føre til selvmordstanker. Men Hannah er jo ikke mentalt syk! Da burde de heller fokusert på Skye (hun driver med selvskading) – en karakter jeg faktisk likte.
 6. Og skal vi ikke snakke litt mer om det faktum at en annen elev døde midt oppe i alt dette? Det vr jo praktisk talt såpeopera de siste episodene med Jeff sin trafikkulykke, at Hannah mistet mer enn 60 000 kroner på vei til banken (altså, hvis du har så mye penger med deg legger du de ikke bare casually fra deg på taket av bilen, og kjører uten å sjekke at du har de med deg!), hennes vitne til at Bryce voldtok Jessica (en mye mer interessant karakter enn Hannah i min mening), at Justin lot Bryce voldta Jessica, at Hannah ikke klarte å være intim med Clay pga. hvordan de andre guttene har trakassert henne. Det ble for mye, det ble for tilgjort, og mye av dette var ting som ikke bare angikk Hannah – likevel så er hun fremstilt som det ultimate offeret. Jeg var faktisk helt enig med Clay da han i ettereffekten av Jeff sin død anklaget Hannah for å gjøre andre mennesker sitt drama til hennes eget drama. Jeg falt bare helt av når episoden med festen hos Jessica kom; det ble for mye, det avsporet helt fra det problematiske ved selvmord synes jeg, en typisk deprimert person vil tvilsomt oppleve så mye dramatisk på så kort tid.

Hva sitter jeg igjen med etter å ha sett 13 Reasons Why? I allefall ingen følelse av at problemet rundt selvmord har blitt noe klarere eller lettere å prate om. Jeg føler fortsatt at denne serien kunne vært ordentlig bra om den hadde blitt skrevet bedre, flyttet fokuset på bedre og mer interessante karakterer, og ikke påberopt seg en så viktig rolle i den offentlige samtalen rundt selvmord.

En venninne av meg påpekte at en ting serien gjør er å vise hvordan en voldtekstmann beskyttes av samfunnet, ala Brock Turner. Men det er kanksje det eneste denne serien gjør suksessfult i min mening. Utenom Kate Walsh som gjorde en helt fantastisk rolle som Hannah sin mor. I scenen hvor hun finner Hannah liggende i sitt eget blod i badekaret mistet jeg helt taket på meg selv, og jeg brast ut i en slags hysterisk gråt. Jeg tror aldri jeg har hatt en så voldsom reaksjon til TV før. Det var en utrolig mektig fremstilling av en mors kjærlighet til sitt barn.

Hva er dine tanker om denne serien? Legg gjerne igjen en kommentar med ditt synspunkt!
Sunniva x

 

PS. Denne artikkelen fra the New Yorker utvider på mye av det jeg har skrevet her med en sammenligning mellom den originale boken og serien. Blant annet om hvordan voldtektsscenen fremstod veldig annerledes i boken.

Header bilde hentet herfra, bilde i innlegg hentet her.

You may also like

6 comments

 • Selv har jeg ikke sett serien, men jeg husker jeg hadde en del ting som irriterte meg med boka og punkt 1 på denne lista er på mange måter det som også var det jeg reagerte mest på i boka, det føles etter min mening urettferdig både overfor karakteren Clay og overfor leseren. Personlig tror jeg heller ikke at jeg orker å se serien for jeg tror tematikken er noe jeg takler bedre å lese om enn å se filmet, men jeg syns samtidig at tematikken her er viktig og jeg syns det er bra at 13 reasons why-serien har skapt så mye debatt og tanker. Vil anbefale folk å lytte til musikalen Dear Evan Hansen på Spotify siden den tar opp liknende tematikk kombinert med nydelige sangtekster og melodier og syns dette var interessant lesning.

  God helg 🙂

  • Hei Karoline! Tusen takk for en fin kommentar. Jeg er veldig enig i at seriens egen ‘mission statement’, altså å åpne en debatt rundt mer åpenhet om selvmordstanker er viktig. Personlig er jeg usikker på om deres utgangspunkt var det beste, men du har jo rett i at mange har tatt opp temaet i etterkant. Så det er jo veldig bra. Takk for tips om musikal!
   Sunniva x

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *