Om å lage en barnebok og hva jeg har lært underveis

Det siste halvåret har jeg hatt et fag på universitetet som heter ’Children’s Writing and Publishing’. Dette faget handler, som navnet tilsier, barnebøker og markedet for barnebøker, primært i Storbritannia men også rundt i verden. Jeg har lært om regler og retningslinjer rundt å produsere barnebøker – visste du for eksempel at man burde unngå å bruke fargen rød hvis man vil selge rettighetene til for eksempel Kina, eller at man burde unngå å inkludere landmerker (som for eksempel røde telefonbokser eller gule taxier) fordi det gjør at innholdet er mindre relevant i noen land og områder? Barnebøker tjener sjelden nok penger om de bare selges i ett land, og majoriteten av barnebokindustrien er derfor avhengig av å selge bøkene og rettighetene til andre land.

Det er mange retningslinjer når det kommer til barnebøker, og det er kanskje den sjangeren hvor det er viktigst å følge disse reglene innen bokverden. Jeg har også fått en bedre forståelse for hva man trenger for å lage en skikkelig bra barnebok – det burde være skikkelig morsomt, det burde være en veldig sterk hovedkarakter (aller helst burde det være en karakter du lett kan lage merchandise av), og det må være en historie som barn – og deres foreldre, ikke minst – vil lese om og om og om igjen.

Karaktergrunnlaget i dette faget er basert på å lage en barnebok og tre ulike oppgaver rundt dette: en markedspitch, en plan for produksjon og markedsføring + seks ferdige sider av boka, og et refleksjonsessay. Den gruppa jeg er i har dratt det litt lengre og jobber med å utarbeide et ferdig bokmanus i tillegg.

Så hvordan lager man en barnebok?

Først må man naturligvis ha en idé. Derifra er det enklere.

Deretter må du finne en forfatter og en illustratør – én av disse er mest sannsynlig den samme personen som kom på idéen. En barnebok er alltid 32 sider og har illustrasjoner og litt tekst – som regel mellom 400 og 600 totalt. Det betyr likevel ikke at å skrive en barnebok er enkelt; hvert eneste ord må vurderes mye mer enn man kanskje ville gjort hvis man skrev en bok for voksne. I tillegg er det enkelte ting man burde unngå i teksten:

 • Stereotyper. Selvfølgelig.
 • Nedlatende tone. Barn er ikke dumme, og de liker ikke å få en moral servert i boka deres. Derimot er det viktig at barnebøker har en eller annen underlying message for barnet, men det burde ikke være superåpenbart.
 • Rim. Overrasket? Rim har tradisjonelt vært typisk for barnebøker, men flere og flere forleggere vil nå helst ikke lese et manus hvor alt rimer. Litt rim her og der er greit, men det er sjelden det blir bra når det rimer og da kan man like gjerne la være.
 • Vanskelige ord. Til en viss grad, i det minste. Helst skal en barnebok være en blanding av enkle og mer kompliserte ord, slik at boka introduserer nye ord i vokabularet til barnet som leser.

I vår gruppe har vi fire medlemmer; Claire er illustratør, Sam er forfatteren og produksjonsansvarlig, Josh er markedsføringsansvarlig og for digital, og jeg er prosjektleder og salgsansvarlig.

Everything Goes

En av de viktigste tingene man kan lære angående barnebøker er at omtrent everything goes. Du kan komme på den villeste bokidéen noensinne, og mest sannsynlig er det barn der ute som synes det er den kuleste boka noensinne – barn liker jo tross alt det som er litt vanvittig (Peppa Gris, anyone?)

Boka vår

Visste du at bevere kommer fra månen? Boka vår heter The Last Moon Beaver og handler om Rocky the Beaver, som er den siste beveren på månen. Hele familien hans har bodd på månen frem til nylig, da de bestemte seg for å emigrere til jorda. Dessverre er Rocky ikke i stand til å bygge et romskip, så han blir forlatt på månen. I boka får vi, i løpet av 32 actionfylte sider, se om Rocky klarer å komme seg hjem til familien sin.

Det er utrolig lærerikt å være med på alle delene av produksjonen av en bok, ikke minst en barnebok. Ikke minst er det gull for en fremtidig karriere, men det er også en fantastisk måte å utvide kunnskapene sine på en praktisk måte. Nå gjelder det bare å fullføre bokmanuset og så kanskje til og med sende det ut til noen forlag (iik!)

Vil dere lese mer om å lage en barnebok? Eller andre tema relatert til å studere Publishing? Vi vil gjerne høre hva dere vil lese, så let us know!

Victoria x

You may also like

4 comments

  • Hei! Det er et godt spørsmål, og heldigvis jeg kan svare (litt hvertfall!) på. Det har med måten du bretter papir på, som gjøres i åtte ark av gangen. Du kan dessuten printe alle 32 sidene på på ett papir, for så å brette det – noe som gjør det billigere også! 32 sider er altså industri-standarden, men barnebøker dukker også opp i 16 eller 48 sider – så lenge det er ganget med 8! Og ps: det er altså snakk om ark i hele boka, ikke nødvendigvis 32 sider med historie/innhold! 🙂

   Victoria x

 • Hei! Takk for nyttig informasjon! Når du skriver tekst mellom 400 og 600 – går ut fra at det er ord du snakker om? Hvilken aldersgruppe tilhører det? Jeg har skrevet et manus som jeg har tenkt kan passe aldersgruppen 6-8 år, og har 4500 ord. Er det for ambisiøst?

  • Hei Marit! Jeg synes kanskje det høres litt mye ut, men det er så lenge siden jeg leste en bok for den aldersgruppen at det er litt vanskelig å si. Mitt forslag til deg er å rett og slett gå til en bokbutikk og se gjennom noen bøker for den målgruppa, da får du en følelse av hva som er vanlig sidetall og hva som er normalt antall ord per side.
   Sunniva x

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *