To bøker Victoria har lest i det siste

Nei og atter nei av Nina Lykke

Denne boka har vært på hylla mi alt for lenge. Jeg kjøpte den ved juletider, og siden da har den vunnet et par priser og generelt blitt lovpriset i media. Jeg har, som dere kanskje vet, en latterlig mengde bøker i bokhyllene mine som jeg enda ikke har lest, så det skjer altfor ofte at jeg kommer på en bok jeg må lese, og da blir de andre litt glemt. Men nå var tiden inne for å endelig ta fatt på Nei og atter nei, og det er jeg veldig glad for siden det var en flott leseopplevelse.

Jeg leste Lykke sin novellesamling Orgien og andre fortellinger i fjor og ble nærmest forelsket i hennes verk. Personlig synes jeg skrivestilen hennes passet veldig bra til noveller, så jeg var litt usikker på hvordan det kom til å fungere i en roman. Heldigvis hadde jeg ingenting å uroe meg for.

Nei og atter nei handler om Jan, som etter tjuefem bra år med sin kone, Ingrid, forelsker seg i den 15 år yngre kollegaen sin, Hanne. Jan er en svært sympatisk mann som helst vil at alle rundt seg skal ha det bra. Likevel tar han valg som ikke bare sårer familien sin, men som ødelegger det gode inntrykket han har av seg selv.

Det er noe med Lykke sitt språk som jeg liker veldig godt. Personlig synes jeg ikke handlingen i denne romanen var like interessant som i novellesamlingen hennes, likevel nøt jeg hvert øyeblikk sammen med Ingrid, Jan og Hanne. Jeg liker som regel alltid romaner hvor det hverdagslige blir utfordret og kastet ut av vinduet; hvor boka åpner i en krise, og så får leseren følge hva som skjer etter. Jeg likte spesielt godt skildringen av Ingrids gradvise retreat fra det trivielle A4-livet.

Det er nettopp en slik roman Nei og atter nei er – en roman som setter på spissen tanker om et A4-liv og hva det innebærer i praksis. Er det verre å bryte ut av et familieforhold enn å leve ulykkelig i det? Akkurat i denne boka kommer det nok mest frem at Jan kjeder seg litt i sitt lykkelige liv og vil oppleve noe nytt; han er absolutt ikke ulykkelig i ekteskapet sitt, for det forteller han oss flere ganger.

Likevel bryter han ut av ekteskapet.

Nei og atter nei er en sterk roman om familie, kjærlighet og identitet. Det er ikke den beste boka om temaet jeg har lest – jeg likte for eksempel Geir Gulliksens Historie om et Ekteskap bedre. Lykkes tildeling av Ungdommens Kritikerpris 2017 tidligere i år er likevel fortjent og jeg vil absolutt anbefale andre å plukke opp denne boka.

The Tidal Zone av Sarah Moss

Jeg vet ikke nøyaktig hva jeg forventet da jeg plukket opp denne boka etter å ha blitt forført av coveret og lest mye bra omtale, men det som møtte meg var mye bedre enn forventet.

I The Tidal Zone får Adam plutselig en telefon fra skolen til hans femten-år-gamle datter Miriam: hun har falt sammen og sluttet å puste. Legene vet ikke hvorfor hun sluttet å puste eller om det kan skje igjen. Vi får følge Adam, Miriam, hennes mor Emma og søster Rose gjennom helsesystemet i Storbritannia, NHS, mens de navigerer hvordan de skal forsikre seg om at Miriam har minst mulig risk for å falle sammen igjen.

Boka fortelles i tredje person fra Adam sitt perspektiv, mens han forsøker å slå seg til ro med tanken om at Miriam kanskje kan kollapse igjen når som helst. Adam er en hjemmeværende far, som tar seg av alt husarbeidet og jobber noen timer i uka på universitetet mens Emma arbeider som fastlege. Kontrasten mellom deres to verdener er spesielt interessant i denne boka; Adam som sliter med å ikke tvile på helsesystemet når de forteller ham at de ikke vet hvorfor Miriam plutselig sluttet å puste, og Emma som vet om alle mulige snarveier innen systemet for å snike i køer og minske ventetid.

Det tærer naturligvis på både individ og familie når en slik hendelse tar sted, og The Tidal Zone er en fantastisk skildring av hva som skjer etterpå: hvordan slår man seg til ro når alt virker usikkert? Boka setter fokus på menneskets dødelighet, ofte glemt og oversett i en travel hverdag. Det er sårt uten å være trist (for jeg leste boka forventet jeg nemlig at det var en bok hvor alt var trist hele tiden) om å leve i limbo etter en skremmende hendelse. Anbefales.

Hva har dere lest i det siste? legg meg gjerne til på goodreads.
Victoria x

3 comments on “To bøker Victoria har lest i det siste

1. Nei og atter nei leste jeg omtrent hundre sider av før jeg måtte gi opp. Vet ikke helt hva det var, den bare fenget meg rett og slett ikke. Kanskje det bare var dårlig timing og jeg bør prøve meg på den igjen senere.

The Tidal Zone står øverst på leselista mi akkurat nå. Jeg har hørt så mye bra om den!

Jeg tror jeg skjønner litt hva du mener ang Nei og atter nei. Den var bra, men ikke like bra som jeg forventet. Du bør absolutt lese The Tidal Zone, det var virkelig en fantastisk leseopplevelse! 🙂
      – V

2. Pingback: Bokanmeldelse: The Course of Love av Alain de Botton | Kvardagsbiblioteket