Oxfordkomma: Et det nødvendig?

Meningene rundt omkring i verden angående bruk av oxfordkomma aka seriekomma er like delt som det politiske systemet i USA. For dere som ikke har hørt om oxfordkommaet er det kommaet som noen gang dukker opp etter det nest siste ordet i en liste, før ‘og’: ‘Jeg kjøpte melk, sukker, og gjær.’ Kommaet etter sukker er oxfordkommaet. I Norge lærer vi ikke å bruke oxfordkommaet, ihvertfall lærte ikke jeg det. Jeg visste ikke at det eksisterte før en venninne av meg flyttet til USA og fikk kommaet banket inn i repertoaret sitt av en professor der. Mitt inntrykk er at i USA er oxfordkommaet hellig blant de fleste med over gjennomsnittelig interesse for språk. Men ikke alle land synes det er like viktig.

I min Editorial English klasse fikk vi beskjed om at oxfordkommaet bare var nødvendig i tilfeller hvor setningen kan ble vanskelig å tyde uten kommaet. Dette er nok mest vanlig om det er litt lange, kompliserte setninger som følgende eksempel: Om du vil ha pai har vi biff og løk, biff og sopp, kyllling og purreløk, og kylling og grønnsaker. I denne setningen er hver ulik paikombo ett punkt på en liste, men fordi de bruker ordet ‘og’ i hvert punkt kan oxfordkommaet være veldig nyttig for å skille mellom de to siste punktene på lista. I tilfeller som med handlelisten din (melk, sukker og gjær) fikk vi beskjed om at vi kan gjøre som vi vil, så lenge vi er konsistente. Jeg spurte Victoria hva de ble fortalt i hennes Master, og hun ble fortalt at det var det samme så lenge de også var konsistente.

Så hvorfor er noen så påståelige for at oxfordkommaet er en så viktig del av vårt grammatikse repetoar? Jeg tror det er fordi bruk av oxfordkomma aldri blir feil, så om du velger å bruke det er det aldri tvil om hva du faktisk mener. Mange oxfordkommatilhengere elsker å dra frem dette eksempelet: ‘Vi inviterte stripperne, Stalin og Kennedy’ vs. ‘Vi inviterte stripperene, Stalin, og Kennedy’. I det siste eksempelet er det ingen tvil om at det er tre ulike invitasjoner, men i den første kan man argumentere for at setningen tyder på stripperne er Stalin og Kennedy. Jeg tror dette kun er forvirrende for de som slavisk har brukt oxfordkomma, for med litt fornuft skjønner man at stripperene ikke er den tidligere lederen for Sovietunionen og en myrdet amerikansk president.

Internett er full av memes om hvor viktig mange mener at oxfordkomma er.

Selv om eksempelet over er humoristisk føler jeg ikke det er helt realistisk. Den første setningen flyter bedre om ordene stokkes om, til ‘vi inviterte Stalin, Kennedy og stripperne’. Og hvis jeg ville uttrykke at stripperne faktisk var Stalin og Kennedy ville jeg ikke hatt er komma i setningen i det heletatt, fordi navnene ikke er ekstra informasjon som egentlig ikke er nødvendig for setningen: ’Vi inviterte stripperene Stalin og Kennedy’. I klassen min har vi lært at navn kun settes i komma om det er tilleggsinformasjon. Et eksempel jeg fant veldig nyttig var at om du snakker om søsknene dine og du setter navn i komma tyder det på at du ikke snakker om alle søsknene dine, for eksempel: ‘Søsknene mine, Kari og Ola, dro til Lofoten.’ Dette hinter til at du har andre søsken som ikke dro til Lofoten. Om du skriver ‘Søsknene mine Kari og Ola dro til Lofoten’ derimot så er det alle søsknene du har. Derfor mener mange at vi ikke nødvendigvis trenger et komma i setningen hvor stripperene og Stalin og Kennedy har blitt invitert.

Hva tenker dere om oxfordkomma?

4 comments on “Oxfordkomma: Et det nødvendig?

1. Så interessant! Jeg har stusset litt over slik kommabruk når jeg har skrevet/lest engelsk i det siste, men ikke sjekka det noe videre. Synes betraktningene dine om eksempelet er nyttige også – takk for et godt innlegg! 🙂

Det er snodig hvordan språkvanene våre varierer fra land til land, er det ikke? Ikke bare selve språket med også fundamental grammatikk. Takk for hyggelig kommentar!

2. Jeg har aldri lært det på skolen, men kom vel over det på internet. Oxfordkomma er nå banket inn. Jeg synes det er smart!

Du kan ikke gå feil med oxfordkomma! Jeg har nok latt være å bruke det av gammel vane, og nå synes jeg mest det er et veldig fascinderende studie: det er så mange med så sterke meninger om bruken av det.