Hvorfor jeg sluttet å skrive etter å ha studert kreativ skriving

Nå på våren får jeg alltid en slags kriblende følelse i meg; jeg vil gjøre noe nytt, utforske nye prosjekt. Heldigvis for meg har jeg såpass mye på gang for øyeblikket at det egentlig ikke finnes noe rom for ekstra prosjekt. Likevel har jeg i det siste kjent på et behov for å begynne på et nytt skriveprosjekt; skrive noe lengre enn et blogginnlegg og essay. Kanskje kommer det av at jeg jobber så nært med tekst; alt arbeidet jeg gjør for mastergraden er i bunn og grunn basert på tekst, på bøker, og studiet mitt har fått meg til å se på både bøker og tekst på en helt ny måte (oppdaget her om dagen at når jeg leser bøker nå ser jeg etter skrivefeil og grammatikkfeil…. miljøskada). Kanskje kommer det av at jeg for første gang på lenge leser nesten like mye norsk skjønnlitteratur som engelsk, og det store antallet norske bøker som blir utgitt er inspirerende.

Kanskje er det bare endelig riktig tid for meg å skrive noe lengre?

Bachelor i Kreativ Skriving

Jeg pleide å skrive mye; side etter side med skildringer av personer, steder, hendelser. Jeg skrev såpass mye at jeg til en viss grad følte jeg utviklet min egen stemme – såvidt det er mulig når man aldri har skrevet et helt manuskript, bare lengre tekster her og der. Skriving var nemlig det jeg skulle gjøre med livet mitt – så når jeg begynte i tredjeklasse på videregående søkte jeg meg bevisst til Storbritannia for å studere kreativ skriving. Jeg ville helst skrive på engelsk, og dessuten ville jeg ikke bare ta et ettårig forfatterstudium i Norge; jeg ville vie tre år til å skrive.

I Storbritannia er det veldig vanlig å kombinere kreativ skriving med et annet fag, som i mitt tilfelle ble engelsk litteratur. Dessuten fungerte det slik på Lancaster University, hvor jeg tok min bachelorgrad, at man studerte tre ulike fag det første året, så kunne man velge seg én, to, eller alle tre for å fortsette bacheloren med de siste to årene.

Da jeg startet på bacheloren min var jeg bråsikker på at kreativ skriving var mitt fag.

Når jeg, cirka 7 måneder senere, skulle velge fag for andre året, valgte jeg bort alle fagene i kreativ skriving.

Ikke nok med det, jeg mistet helt motivasjonen til å skrive skjønnlitterært.

Hvorfor sluttet jeg å skrive?

Det er flere grunner til at jeg sluttet å skrive, men det ene året jeg studerte kreativ skriving var det som dytta meg over kanten. Jeg pleier å legge skylden på læreren min. Jeg hadde nemlig en lærer som var ekstremt nedlatende, og når han rettet på deg gjorde han det på en slik måte som om du var dum. Eksempel: Siden Macen min var satt til norsk, fikk jeg bare opp «dialog» for å markere dialog. Som naiv nittenåring fra lille Norge visste jeg ikke at man bare bruker ‘dialog’ i engelske tekster, og det gjorde læreren et ganske stort show ut av foran en gruppe på 12 elever. Teit? Ja. Tøft for en som nettopp har flyttet utenlands for å følge drømmen å bli pirka på allerede? Veldig.

Det var selvsagt andre ting også. Det var svært åpenbart at læreren min kun var interessert i å få feedback på sitt eget arbeid gjennom våre workshops, og han brydde seg veldig lite om vårt arbeid sånn utover det han måtte gjøre – case in point: da vi fikk tilbakemelding etter det første halvåret fikk alle jeg snakka med samme karakter og, ordrett, samme tilbakemelding. For meg var det rett og slett mer inspirerende å lese så mange bøker som mulig for å få forskjellige inntrykk og nye ord i vokabularet.

Men jeg kan jo ikke skylde på én person for valg jeg har tatt selv. Likevel var det absolutt noe ved å måtte levere tekst hver uke – i tillegg til å studere to andre fag – som bare gjorde at skrivelysten døde inne i meg. Jeg tror i bunn og grunn at å studere kreativ skriving var bra for meg, siden det fikk meg til å fokusere på noe helt annet en periode, og dyttet meg mot den karrieren jeg er på vei mot idag.

Jeg tror jeg ville studert kreativ skriving igjen, men da bare kreativ skriving – gjennom for eksempel ettårig forfatterstudium i Norge. Per idag har jeg derimot ingen planer om å studere mer – men jeg har opprettet et dokument med noen tanker om et lengre prosjekt. Så da får vi se.

Har du studert kreativ skriving eller forfatterstudium? Jeg vil gjerne høre om dine erfaringer!
Victoria x

4 comments on “Hvorfor jeg sluttet å skrive etter å ha studert kreativ skriving

1. Jeg har aldri studert skriving eller gått på forfatterstudium, men da jeg var barn og tenåring skrev jeg masse. Små historier, lengre historier, fanfiction, og jeg elsket det! Nå skriver jeg kun skoleoppgaver, og jeg liker det også, men jeg savner i blant å dikte opp morsomme situasjoner og nye karakterer uten å stille for høye krav til meg selv. Kanskje jeg gjør det igjen en gang! Håper å høre mer om dine potensielle lengre prosjekter! 🙂

Kjenner meg veldig godt igjen i dine erfaringer – jeg kunne skrive side etter side hver dag nesten da jeg var 14-16 år. Jeg skal absolutt skrive mer om kreativ skriving, så gøy at du likte det! 🙂
      – Victoria x

2. Jeg hadde et halvår (cirka) med kreativ skriving i Nederland, gjennom en bachelor i kulturvitenskap, og det var noen av de beste månedene jeg noen sinne har hatt. Vi begynte med å lese mange ulike noveller og diskutere de ulike grunnsteinene i skriving, før vi skrev egne tekster. Jeg lærte utrolig mye, og det var novelleskriving, diktskriving, oversettelse av egne verker, oversettelse av andre sine verker. Vi hadde en helt fantastisk lærer som skrev mye selv, og som hadde ekstermt mye entusiasme for det arbeidet vi gjorde. Jeg savner det skikkelig, og er så glad for at jeg valgte å bli med på det! Fikk også møtt David Vann og det ble litt fangirl moment for meg egentlig.

Veldig spennende å høre at du pirker litt i skrivinga på det viset igjen. Håper vi får litt innsyn i prosessen din 😀

Så gøy at du har studert kreativ skriving! Og så koselig at du vil høre om det! Det skal jeg absolutt skrive mer om 🙂
      – Victoria x