Amazons fysiske bokhandler, og hvordan de er annerledes

Denne uken åpnet Amazon sin første bricks and mortar bokhandel i New York. Dette er den syvende fysiske butikken de har i USA, og i følge BBC har de planer om å åpne 13 til i løpet av året. Er det ikke interessant at et selskap som i utgangspunktet tok bransjen ut av bokhandler og til internett nå går tilbake til den opprinnelige formen for salg av bøker?

Amazon er et fenomen forlagsbransjen ikke helt kan sette fingeren på. Fordi Amazon er så store kan de ofte presse ut ugunstige avtaler med forlag; de krever store avslag på bøkene de kjøper, og de fleste forlagene ikke har råd til å fjerne bøkene sine fra Amazon må de bare gå med på de prisene Amazon krever. Samtidig er det mange, blant annet en av mine professorer her i Melbourne, som antyder at Amazon sin kindle antagelig har mye av æren for at forlagsindustrien har klart seg såpass bra gjennom ‘digitaliseringen av medier’. Amazon sin rolle i bransjen er et tema i seg selv, det er komplisert, utbredt og vokser seg stadig større. Men det er ikke tema i dag, i dag vil jeg vil spesifikt fokusere på bokhandlene til Amazon.

Det første som kanskje slår en kunde som går inn i en Amazon bokhandel er at alle bøkene står i hyllene med forsiden ut. Til tross for å ha gått tilbake til den opprinnelige handelen av bøker er ikke Amazon som enhver bokhandel. De fyller hyllene basert på hvilken rating bøkene har fått på Amazon eller Goodreads (som eies av Amazon), hvilke bøker har blitt pre-ordered osv. De er veldig forbruker-orientert, alt er designet for å få deg til å kjøpe bøker – og jeg mener dette på en mer enn den åpenbare måten. La meg forklare: i en vanlig bokhandel vil du finne de vanlige sjangerene gruppert sammen, kanskje et par spesial-utstillinger for å vise deg den siste trenden (yoga, reising, hva det nå er); i en Amazon bokhandel er bøker gruppert på data, som for eksempel bøker med fem stjerner på amazon, bøker som har over 10.000 reviews, eller bøker kindle-lesere har leste på under tre dager. Så til tross for at Amazon Books sin visepresident Jennifer Cast fortalte Business Insider at deres mål med bokhandlene er at kunder skal kunne oppdage nye bøker, så er alle bøkene i en Amazon butikk bøker de vet selger bra.

Jeg husker godt den sommeren jeg jobbet i Notabene i Holmestrand, og hvordan mine kollegaer anbefalte bøker de hadde lest. Er det ikke det som er sjarmen med å gå og handle bøker? Kjenne på boka, utforske hyllene, og la de ansatte fortelle deg om en bok de har lest men du aldri har hørt om? Sjefen min snakket hele tiden om John William sin bok Stoner som da enda ikke var ute på det norske markedet, men hun hadde lest et utdrag eller noe og blitt umåtelig fascinert. Det virket som en av disse perlene man noen ganger oppdager, helt uventet, men hun gledet seg så til å kunne kjøpe den inn til sin butikk og vise den til kundene. En slik bok vil neppe selge nok til å nå en Amazon bokhandel.

En annen ting som er annerledes hos Amazon sin bokhandel er at bøkene har ikke pristagg. Istedet laster du ned appen deres på smarttelefonen din og scanner bokens kode for å se prisen. Det betyr at Amazon til enhver tid kan se hva du har kikket på. På samme måte som de vet hvilke produkter du har kikket på når du shopper online vil de vite hvilke bøker du har sett på mens du var innom deres butikk. Det er her det begynner å bli interessant: min professor, Mark Davis, spådde litt i fremtiden for oss; han tror at i fremtiden vil vi se at denne appen kommer til å gi oss personlige priser på bøkene, så hvis du er innom og kikker på Jane Eyre men ikke har lyst til å betale 14.99  kan du i etterkant få en mail som tilbyr deg den samme boken for 9.99. De vil ha din kjøpsinfo, og vil vite hva du er villig til å betale for en bok. På samme måte som de vet akkurat hva lesevanene dine er om du bruker en kindle, vil de kunne dine handlevaner og bruke denne informasjonen til å passe på at du kjøper så mange av deres bøker som mulig.

Jeg skal ikke nekte for at jeg synes det hele virker spennende, og at det er interessant å se en litt ny stil i en bokhandel. Samtidig er jeg ekstremt skeptisk til at alt du gjør skal moniteres og brukes for å utforme en markedsplan. Vil jeg ha billigere bøker? Ja. Vil jeg at Amazon skal flytte sitt nærmest monopolske bokmarket på internett over til den ikke-virtuelle verdenen? På ingen måte.

Hva synes dere om Amazon sine bricks and mortar bokhandler? Vil vi ha en i Oslo?

Les mer om amazon her, om oppsamling av data her, og hvordan denne dataen påvirker forlagsindustrien her.

Alle bilder for dette innlegget er hentet fra Business Insider, og fotografert av Daniel McMahon

3 comments on “Amazons fysiske bokhandler, og hvordan de er annerledes

1. så så interessant! jeg har av en eller annen grunn bare handla på amazon en gang, så jeg skal nok fortsette og klare meg uten. må si jeg er nesten litt skremt av det at du må ha en app og skanne boken for å få se prisen, men det er jo egentlig ikke noe annerledes enn i en nettbutikk. føles litt ekkelt å bli kontrollert på den måten. høres ikke ut som noe sted for hidden gems.

Amazon appen gjør ikke noe annerledes enn det amazon på nett gjør, for der kan de jo se alle varene du har vært og sjekket ut. Men i en vanlig bokhandel vil de kun ha kontroll på hvilke bøker som har blitt kjøpt, ikke hvilke bøker som har blitt kikket på. Så ved å måtte scanne en kode for å få pris vet Amazon akkurat hvilken bok du har vært nok interessert i til å sjekke for pris. Da har du full kontroll på din ‘browsing history’ og hva du faktisk handler.

2. Pingback: Interessant i Bokverden #20 | Kvardagsbiblioteket