3 tips og triks for å gjennomføre en praksis hos et forlag i London

Siden jeg nettopp har avsluttet fire ukers praksis i London, kommer det kanskje ikke som en overraskelse at lommeboka nå er litt lettere enn den var før. Det er ingen nyhet at å bo og leve i London er dyrt – det er faktisk en av de dyreste byene å bo i Europa, til og med dyrere enn Oslo. Så hva gjør man hvis man vil ha praksis i London og mest sannsynlig ikke får betalt mens man er der? (Ubetalt praksis, altså, kunne skrevet flere innlegg om hvorfor det er tidenes kjipeste greie.) Jeg har ingen fasit, og det var virkelig ikke et billig opphold for meg, men jeg har noen tips som kanskje kan lette den økonomiske byrden litt, i det minste.

1) London Bolig på Facebook

Dette er en Facebook-gruppe hvor nordmenn ofte leier ut ledige rom og leiligheter. Det er ikke nødvendigvis den billigste metoden, men siden det ofte er studenter som reiser hjem for sommeren eller andre ferier og gjerne vil at noen andre skal leie rommet mens de er borte, slipper du ofte å betale depositum og det føles litt sikrere enn å leie et rom gjennom en nettside for eksempel. De du leier rommet av skal som oftest tilbake dit, så det er lavere sjanse for at du betaler i dyre dommer for et falleferdig rom. Spesielt om sommeren er det mye ledige rom her inne, fra alt mellom £500-£1000+ i måneden. Også et godt alternativ hvis du bare vil leie i noen uker, da det ellers er vanskelig å finne et sted for så kort tid.

2) Society of Young Publishers

Sett bortifra kostnader, er det å føle seg ensom i en ny by kanskje en av de mest skremmende hindrene. Her kommer Society of Young Publishers inn! SYP har ukentlige, om ikke oftere, events og sammenkomster i London, hvor de snakker om alt fra bøker til hvordan man får seg den vanskelige førstejobben til hvordan det er å jobbe i forlag generelt. Det er med andre ord mennesker som elsker og jobber med bøker. Det er også en fantastisk mulighet til å bli kjent med mennesker som kanskje er eller kan introdusere deg for viktige personer i bransjen, og jeg har hørt om flere som har funnet sin første eller andre jobb gjennom å møte noen som jobber et visst sted på SYP møter. Du må være medlem for å utnytte alle fordelene de gir, men du kan bli med på de fleste møter uten å bli medlem først. Medlemskap koster rundt £25 i året.

3) Spare Room Project

Jeg har uten tvil spart det beste til sist – Spare Room Project drives av The Publisher’s Association i Storbritannia og det fungerer slik: Du kontakter de når du har fått en praksis med dato, arbeidssted og CV, de kontakter folk som jobber i bransjen som enten allerede har meldt seg frivillig eller som de kjenner til og hører om de har mulighet til at du kan bo der i en uke eller to, helt kostnadsfritt. Som navnet tilsier er dette mennesker som jobber i forlag og som har ledige rom i huset deres; enten det er et gjesterom eller voksne barn som har flyttet ut sine rom.

Det eneste negative med Spare Room Project er at du ikke er garantert noe som helst, og siden det er i startfasen kan det ta tid å få ordna noe. Jeg var superheldig og fikk 3 av 4 uker dekket av Spare Rooms, og bodde en uke hos en som jobber som redaktør hos Bloomsbury og to uker hos en konsulent. Ikke bare får du gratis opphold og noen steder til og med mat, men du får også møte kule mennesker som allerede jobber i forlag – jeg fikk til og med gratis billett til en konferanse av hun ene jeg bodde hos! Det er gull verdt for nettverket ditt.

Spare Room Project begynner å bli mer og mer kjent i Storbritannia, så hvis du tenker at en praksis i London kanskje hadde vært kult anbefaler jeg deg å avtale praksis så fort som mulig for så å kontakte Spare Room så tidlig som mulig. Da er sjansene mye høyere; jeg sendte de epost i februar/mars, og fikk begge stedene bekreftet sent i april.

Jeg vet at det er mange der ute med en drøm om å jobbe i forlag, og jeg vet også at det omtrent umulig å få jobb uten noen erfaring fra bransjen – for ikke å snakke om i Norge, hvor jobbene er få og det er mange kandidater om plassene. Det er tips som disse som gjør prosessen litt enklere, om ikke mye, så jeg håper du har fått noe nyttig ut av dette innlegget. Hvis du har tips til hva vi burde skrive om eller spørsmål om forlag, master, praksis, bøker, you name it, så legg de gjerne igjen i kommentarfeltet!

Victoria x

You may also like

3 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *