YA Spotlight: Laurinda av Alice Pung

Alice Pung er en av Australias mest kjente YA forfattere for tiden, og hun vant en håndfull priser for romanen Laurinda. Jeg fikk den gratis på en forelesing, og lot den ligge i vinduskarmen en stund fordi jeg ikke syntes den så alt for spennede ut. Men ettersom semesteret gikk så hørte jeg mer og mer snakk om Alice Pung, og jeg skjønte straks at hun var en forfatter som de fleste hadde mye respekt for. Derfor tok jeg endelig Laurinda ned fra vinduskarmen, og la den ikke fra meg hvis jeg kunne unngå det.

Laurinda er navnet på en privatskole for jenter i Melbourne – en prestisjefylt skole der de rikeste, mest begavete jentene går. Lucy Lam, en ung jente fra asiatisk bakgrunn, vinner et stipend til skolen, og må lære å sette seg inn i alle skolens regler – skrevne og uskrevne. Det er et uoffisielt hierarki på skolen, hvor tre jenter beskrevet som the Cabinet styrer som de vil: de manipulerer lærere og elever på likt nivå, og etterhvert bestemmer de seg også for at Lucy skal henge med dem. Lucy er smart og godt likt, men hun kommer fra fattige strøk; moren jobber svart i garasjen og snakker såvidt engelsk, familien spiser middag over avispapir på gulvet i stua. Lucy må derfor lære seg å manuvere de to ulike livene sine, hvordan kan hun gjøre det bra på Laurinda uten å kompromisere hvem hun er som person?

Alice Pung skriver i etterordet at hun feiret ferdig manus med å se på Mean Girls, og boken blir ofte sammenlignet med filmen. Jeg synes den er litt miks av Mean Girls og Wild Child, en pretensiøs skole med jenter som tror de er all that. Hvis du likte de to filmene liker du garantert Laurinda. Samtidig er det et interessant element introdusert i denne boken om ikke bare sosial status, men også om rase. Lucy kommenterer gjerne hvordan rike, hvite mennesker anntar ting om henne fordi hun er asiatisk. Som for eksempel at hun er interessert i å lese litteratur fra kina, der røttene hennes kommer fra. Stort sett kommer disse kommentarene fra et velmenende menneske i boka, noen som prøver å forstå og lære, og noen ganger kanskje Lucy overreagerer. Samtidig så er det nok en konstant påminnelse om at hun aldri blir fullstendig sett på som en av gjengen, at hun alltid kommer til å være litt annerledes fordi hun er asiatisk.

Don’t get me wrong, Linh, these boys did try. The Laurinda girls, too, because they were «nice girls». But they all began from a distant and inoffensive place of extreme politeness, and the first thing they noticed was our differences. They didn’t understand that we were teenagers in the exact same way they were.

Men hjertet i boka ligger ikke i å manuverere det intrikate maktsystemet på Laurinda eller opplevelsen i å være asiater i Australia; hjertet i boka handler om integritet og identitetssikkerhet. Dette kommer veldig godt frem i måten boken er lagt opp litt som brev Lucy skriver til Linh (den amerikanske boken ble gitt ut under tittelen Lucy and Linh) gjennom hele hennes første år på Laurinda. Linh er Lucy sitt anker, den personen Lucy alltid føler seg mest komfortabel rundt, mest selvsikker rundt, og minst bekymret rundt. På denne måten kan Lucy analysere hva som skjer, forklare sine egne handlinger og besluttninger og ofte dømmer hun seg selv etter den standarden hun vet at Linh ville satt for henne.

Jeg elsket denne boka. Selv om beskrivelsen kanskje høres litt uorginal ut så var dette en helt fantastisk bok. Alice Pung skriver flott, og hun er sylskarp i sine analyser. Det er også en bok med en tvist! Anbefales veldig.

Siden dette er den eneste boken jeg vet jeg har lest av en australsk forfatter utenom Boktyven blir dette min australske bok for #lesverden!

3 comments on “YA Spotlight: Laurinda av Alice Pung

1. Helt fremmed forfatter for meg, men jeg er stor fan av både Mean Girls og Wild Child, og Easy A og Clueless for den saks skyld. Må se om jeg kan låne denne gjennom biblioteket 😀

2. Pingback: Anmeldelse: Cloud Atlas av David Mitchell | Kvardagsbiblioteket

3. Pingback: Reiseboka | Kvardagsbiblioteket