Fire diktsamlinger av norske damer

Diktsamlinger er utrolig kjekt å ha med seg om man er litt på farta; mens bøker gjerne tar litt tid å sette seg inn i, kan man hoppe rett inn i et dikt. Dikt er fint mens man venter på bussen og sånne ting, eller mens man venter på at maten skal komme hvis man reiser alene. Eller om man er litt trøtt men vil lese litt før man dupper av.

Luftmensch av Joanna Rzadskowska
Luftmench = menneske i luften; tittelen kommer fra tysk og betyr et menneske som ikke er spesielt praktisk, verdensvant eller businessorientert, men heller mer interessert i filosofi eller kunst. Denne diktsamlingen utforsker ulike idéer om mennesket og hvordan vi ser oss selv. Mennesket som kroppen, og kroppen som et maskineri. Jeg har ikke så mye å si om denne samlingen, egentlig. Nådde ikke helt opp i mine øyne, diktene ga meg ikke spesielt mye, og den eneste grunnen til at jeg leste ut hele samlingen var at den var ganske kort.

Dette Skjer Ikke av Ida Lórien Ringdal
Ringdal gledet meg. Det tok bittelitt tid før jeg ble overbevist, omtrent 15 sider eller noe, men så ble det veldig bra. Ringdal var tilnærmelig, morsom og fin. Samlingen handler om å være forelska i noen som ikke er like forelska tilbake. Mange av diktene treffer spot on, og hun snakker om typiske ungdomsting som fylleteksting. Jeg-et kunne hvert hvem som helst, men samtidig så har Ringdal gitt samlingen en veldig fin, individuell stemme. To av mine favoritter i samlingen:

 

Alt som ikke er tjoret fast av Eirin Gundersen
Vet ikke helt om dette egentlig kan beskrives som dikt, for store deler av boken består av små paragrafer som beskriver ulike øyeblikk. Men det virker som om den har blitt solgt som dikt, så da sier vi det så. Gundersen tar oss med ut til en forlatt øy oppe i nord, og til en til tiders ensom tilværelse. En ung kvinner og hennes partner tilbringer en sommer på øya, der kvinnens slektninger pleide å bo. Gundersen har flettet inn skildringen av kvinnen, hennes døde slektninger, og henne kjærlighetsforhold med kystlivet på en fascinerende og fantastik måte. Sagn om sjømenn, ordtak om sjømannslivet og vakre beskrivelser av skjærgård brukes for å reflektere på fortid, nåtid og fremtid. Det er litt mye å omfatte i en så kort bok, men det var likevel en flott samling som virkelig fikk meg til å savne Norge.

Kanskje det er hjertet av Helene Guåker
Denne samlingen følger Vilde fra hun er ganske ung og gjennom store deler av ungdomstiden. Bestevenninner som fniser sammen på overnatting, første forelskelse, første kyss; disse diktene skildrer det man gleder seg til ved å vokse opp, de feilene man gjør, og usikkerheten ved alt sammen. Guåker skriver med dialekt, og man får et veldig presist inntrykk av et tettsted der man råner rundt i baksetet på eldre gutter. Det synes jeg er veldig koselig. Synes også det er fint å ha en slik her samling rettet mot en litt yngre aldersgruppe enn det som er standard, dette er definitivt en ungdomsbok.

Jeg likte veldig godt Dette skjer ikke og Alt som ikke er tjoret fast, så om dere er ute etter en lett, kjapp og bra bok så er disse to absolutt å anbefale. Jeg var dessverre ikke like begeistret for Guåker eller Rzadskowska, men en annen ting som er flott med dikt er at det tar jo ikke noe tid i det heletatt å lese et par sider å se om det faller i smak.

Alltid på utkikk etter flere flotte diktere dere kjenner til, så legg gjerne igjen tips!
Sunniva x

F32EFB38-C9B4-42D0-B809127E08F17F3E-6D777B35-0F7A-4E84-A7C81C81CD630879

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *