The Moth: et forteller-podcast

Jeg har oppdaget et podcast som er helt fantastisk: The Moth. Det hele startet over 20 år siden med en gjeng venner som møttes ofte, fortalte hverandre historier på en veranda mens møll fløy omkring. Det utviklet seg til en mer offentil event hvor folk rett og slett forteller hverandre en historie fra livet sitt, og nå gjør de mange ulike ting: samfunnsprosjekter som gir minoriteter et sted å bli hørt, de har story-slams og live events verden rundt (håper å dra på en i Melbourne snart), de har en time på radioen som også er tilgjengelig via podcast appen til iTunes, og de har en nettside der du kan lytte gratis.

Fortellinger jeg har hørt:

  • En ung jente som drar for å være en slags eksorte for prinsen av Brunei.
  • En mann som forkjemper et veikryss der alle sjåførene tuter, ved å skrive dikt og poste de på gata (honk + haiku = honku).
  • En barneskolelærer som må finne ut av hvordan hun skal takle at klassen hennes leker ‘krig’ – med militære ranker, tortur og hele pakken – i friminuttene.
  • En hip-hop artist som hadde én stor hitlåt.
  • En mann som ble dømt til tre ganger dødsdom for en drapskap han ikke var skyldig for.
  • En homofil filmskaper som blir kontaktet av en homofil skuespiller sitt spøkelse, og gitt oppgaven om å fortelle hans historie.

Noen ganger samler de historier under tema, som når morsdagen var og de hadde en episode på radioen om mødre, eller de sorteres etter tyngde: er det morsomme historier eller triste historier? Man vet aldri helt hva man kommer til å høre om neste gang, og det er nesten litt utrolig hva noen av menneskene som forteller har opplevd. Noen er vanskelige å høre på, mens noen er vanvittig bisarre. Lyttere oppfordres til å pitche sin historie til the Moth, og det er lett å tenke, mens man lytter, at hvis alle disse menneskene har en historie å fortelle så har nok jeg det også.

Perfekt for å høre på i bilen eller på stranda.
Sunniva x

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *