Forlagsindustrien – en unik, sprø business!

For å jobbe i et forlag må man ha litt business teft – til tross for at man gjerne vil gi ut den bra boka må man noen ganger legge den til side for å publisere den ikke så bra boka som garantert kommer til å selge. Man må tenke som en business. Men hvis vi ser på forlagsmodellen som en business er den egentlig ganske sprø.

• Et forlag eier ingenting – de kjøper kun lisensen til å produsere boken til forfatteren, og så fort boken går ut av print så faller rettighetene for manuskriptet tilbake til forfatteren.
  • Forlaget betaler store summer i forhåndsbetaling til forfattere. Dette er penger de aldri kommer til å se igjen (forhåpentligvis ender forlaget opp med en profit, men om boken ikke selger en eneste kopi så vil ikke et forlag kreve denne forhåndbetalingen tilbake), og det er en investering som kommer til å ta lang tid før den gir resultater. En bok tar gjerne et eller to år fra kontrakten signeres til boken kommer ut, fordi det er et produkt som utvilkes relativt sakte.
  • Et forlag eier ikke et merkenavn – merkenavnet er alltid forfatteren. Tenk deg om, har du et favorittforlag? Merket er alltid forfatterens navn, så hvis forfatteren velger å ta sin neste bok til et annet forlag så mister forlaget ‘merket’.
  • Bøker er det eneste media som ikke har reklame. Radio, tv, podcaster, bloggere, instagram, magasiner: alle disse har reklame, og hvis du tenker over hvor mye et innslag av reklame koster kan du også se for deg hvor mye ekstra penger et forlag kunne fått for å ha et par sider reklame. Et forlag finansierer hele boken selv.
  • De er også avhengig av bokbutikker for å kunne selge produktene sine, og det i seg selv er en annen business-problemstilling. Spesielt Amazon viser dette, fordi de krever ganske ekstreme avslag på bøkene de kjøper fra forlagenes lagre.

Er ikke dette sprøtt? Forlagsindustrien er en helt unik modell, og hvis du ser på den fra et rent business synspunkt så virker det som galskap. Men det faktum at industrien fortsatt følger den modellen gjør at den fortsatt har håndsverk-aspekter til det – det er fortsatt et snev av den romansen forbundet med kunst produsert av individuelle håndverkere istedenfor et produkt som er produsert av massive internasjonale bedrifter (selv om noen forlag selvfølgelig også er massive og internasjonale).

I klassen min ble vi enige om at denne snodige businessmodellen er en av grunnene til at vi elsker forlagsindustrien så mye. Hva mener dere?

4 comments on “Forlagsindustrien – en unik, sprø business!

1. Virker jo som en kanskje må ha litt ekstra is i blodet for å jobbe i forlag, men det er vel med på å gjøre det enda mer spennende? At suksess/profitt er avhenging av så mange individuelle mennesker smak og behag i underholdning? Bøker er et fascinerende medium, hva de har blitt brukt for å fremme opp gjennom historien er jo utrolig. Bøker i mitt hjerte <3

ja, det er hvertfall sikkert at ingen faller inn i bokbransjen for pengenes skyld haha. når vi snakket om dette i klassen min så spurte professoren etterpå: men er ikke dette med på å gjøre at vi elsker industrien litt ekstra? og vi sa alle ja. Det er utvilsomt en snodig businessmodell, men jeg tror at forlag helst ikke liker å tenke på seg selv som en business mer enn man må for å holde seg gående. Først og fremst så er de skapere, ikke sant? Og når man ser på prosessen av å gi ut en bok så gir det jo veldig mening at alt er lagt opp slik det er lagt opp, men fra et rent businessynspunkt så er det en rar metode.

2. Det virker så spennende. Elsker denne bloggen fordi dere gir unike synspunkt i industrien.

Åh tusen takk Maja, det er så koselig å høre! Vi ville starte bloggen litt fordi vi syntes det var så lite info om forlag der ute.