Harry Potter-effekten

Forestill deg, for et øyeblikk, et liv uten Harry Potter – hva ville vært annerledes? I følge en del professorer og forleggere så er svaret på dette: ganske mye egentlig. Det er over 20 år siden den første boken kom ut, og serien er like populær som alltid. Dette skyldes ikke influksen av nytt materiale de siste årene (Fantastic Beasts-filmene, The Cursed Child bok/teater, eller de to nye bøkene som har blitt annonsert), for Harry Potter sluttet aldri å være en av de aller største favorittene blant barn, blant unge voksne og blant voksne lesere. Frasen ‘Harry Potter effekten’ har sprunget frem for å forklare nettopp hvordan bøkene har forandret bokindustrien og leservanene til Harry Potter-generasjonen.

Før Harry Potter så var det ikke så mye fantasy tilgjengelig på markedet for unge lesere. Da jeg var liten leste jeg Anne Cath Vestly, Lemony Snicket og en del serier vi allerede hadde i huset fra da moren min var liten (Anne fra Bjørkely, Kulla-Gulla, Puk, Det lille huset på prærien). Roald Dahl er ofte fantastisk og Narnia er en klassisk fantasy serie for barn, men de hadde vært omkring en stund. Narnia ble publisert på 50-tallet, og Roald Dahl døde i 1970 – altså var det en stund siden da den første Harry Potter-boka ble publisert. Men se på markedet nå: både i barnelitteratur og i YA er fantasy en veldig populær sjanger.

I følge Dr Smith, professor ved Deakin University, viste også Harry Potter de utrolige mulighetene en bokserie kan ha. I dag har vi filmer, ekstra bøker, Pottermore, fornøyelsesparker, musikal, Harry Potter med orkester, utallige leker/’props’, altså, er det noe som ikke finnes i Harry Potter-tema? Harry Potter var på ingen måte en pioner i dette aspektet, men ingen annen bokserie har neppe hatt så mye suksess på så mange platformer. Dette viste barnelitteraturforleggere at markedet for en god bokserie ligger langt utenfor print og salg av bøker, og at det faktisk kan bidra til en mye større profitt enn voksenlitteratur vil.

Bøkene får også gjerne en del av æren for at flere og flere unge leser mer. Statistikk over Australske lesere vi kikket på i klassen viste at lesere i 20-årene var blandt de som leste mest i Australia, og siden det nettopp er den generasjonen som vokste opp i takt med Harry er det nok ikke feil å annta at bøkene var en stor medvirkende faktor. Hver gang en ny bok kom ut stod barn i kø verden om for å kjøpe boken, og det har aldri skjedd på samme spektrum som det gjorde med Harry Potter.

Jeg snakker selvfølgelig fra et veldig subjektivt perspektiv, men for meg fremstår Harry Potter som et helt unikt fenomen innenfor forlagshistorien. Hvilken annen serie har blitt elsket så høyt så mange steder? Den entusiasmen fans viser verden over enda viser at dette er bøker vi kommer til å lese om og om igjen frem til Harry Potter-generasjonen dør. Det er vanskelig å si konkret hva disse bøkene har betydd for den transformasjonen vi har sett i forlagsindustrien siden 90-tallet, men det er utvilsomt at Harry har satt sitt preg på verden.

Jeg føler hvertfall Harry Potter-effekten: jeg er for øyeblikket rett før den andre prøven i Tretrollmansturneringen for hva må være minst 20-ende gang (helt seriøst), og selv om jeg leser bøkene med kanskje et litt større snev an nostalgi enn jeg har gjort tidligere, er det med like stor glede.
Sunniva x

You may also like

12 comments

 • Då eg var barn las eg Anne Cath Vestly, Astrid Lindgren, Anne frå Bjørkely og Den hemmelige hagen. På begynnelsen av 2000-talet (då var eg 13-14 år) fekk eg låna Harry Potter av ei kusine. Det var starten på ballet! I ettertid har eg lest både Narnia, Ringenes Herre, Roald Dahl og mykje anna, men vender alltid tilbake til Harry Potter.

  Det er noko med gjenlesing som vekker både minner og nostalgi, men og at du veit korleis det går. Du veit at dei gode vinner, du veit at det eine og det andre skjer og eg bruker Harry Potter når leselysten svikter. Eg har lest og liker dei andre bøkene som kom etterpå og har ein del POP-figurer med HP-tema, men vender alltid tilbake til originalserien. Nå sist med Stephen Frys stemme på lydbok. Og dei illustrerte utgåvene er like gøy for meg på 30 som han på 8 år som eg kjenner.

  God lesing!

  • Vi har jo lest akkurat de samme bøkene som små. Jeg har så lyst til å lese Anne fra Bjørkely på nytt, de har jo blitt populære igjen! Har såå lyst på de illustrerte utgavene, de ser så pene ut!
   Sunniva x

    • Trudde du meinte illustrerte utgåver av Anne frå Bjørkely, tenkte kva har eg gått glipp av. Dei illustrerte utgåvene av HP er nydelege. Eg kjøper dei med engelsk tekst fordi eg liker ikkje den norske oversettelsen.

     • Åh illustrerte utgaver av Anne hadde vært herlig, mente ikke å gi deg falskt håp (eller kanskje de finnes, jeg har ikke sjekket). Jeg liker de norske veldig godt, synes Høvestad oversetter veldig bra. Men stort sett så leser jeg bøker på engelsk hvis det er originalspråket, men Harry har liksom hengt igjen på norsk siden jeg leste de så ofte på norsk da jeg var liten.
      Sunniva x

   • Illustrerte Anne frå Bjørkely-bøker hadde vore fantastisk!

    Eg leser og høyrer kun den engelske versjonen. Eg liker ikkje at Høverstad har oversatt alt, og med det meiner eg namn på personer, ting og aktiviteter. Oversett historien, fine by me, men ikkje namn. Der går grensen for meg. Unngår nå det meste Høverstad har oversatt. Men det er mi meining, du kan gjer som du vil 🙂

    • Det er jo veldig kjekt at vi kan velge hvilket språk vi liker best, det er jo egentlig litt luksus! Personlig synes jeg at det er flott å ha navnene oversatt, fordi de har en mening utover bare det å ‘merke’ et menneske. Snape betyr jo ikke noe for et norskt barn, men Slur hinter jo mye til hans personlighet. Men det er veldig mange som fortsatt foretrekker de engelske navnene. Hver sin smak 🙂

 • Jeg har brukt sommeren til å høre alle bøkene på lydbok <3 Har ikke hørt dem med Stephen Fry før, og koser meg så masse! De har akkurat kommet seg ut av Flirgot i den siste boka. Tror jeg skal lese The cursed child på nytt også, og så at Fanststic beasts and where to find them ligger på Storytel med Eddie Redmayne (tror jeg) som leser 😀 <3

  • Jeg har faktisk de norske lydbøkene, med Torstein Bugge Høvestad. Har bare lest de på engelsk en gang tror jeg, men kan se for meg at Stephen Fry er en fantastisk oppleser. Blir så glad av å lese, selv etter så mange ganger så oppdager man noe nytt eller setter pris på noe på en ny måte!
   Sunniva x

 • Ingen tvil om at mye ville vært annerledes, og det er en spennende tanke å se for seg verden uten Harry Potter.

  Ps. Roald Dahl døde i 1990, ikke 1970.

 • Harry Potter var det som satte fart på min leseglede. Da jeg vokste opp ble Galtvort en trygg, gøy, magisk og spennende havn hvor jeg kunne ta del i det hele med litt hjelp fra fantasien. Jeg leste den første boka så ofte da den kom ut på norsk at den rett og slett falt fra hverandre, sider løsnet her og der, omslaget knakk. Jeg er så takknemlig for at Harry Potter ble til 😀 Jeg storkoste meg da jeg fikk skrive om Harry Potter, Rakel Rummelfiold og Jung sine arketyper på universitetet!

  • Altså, jeg tar alle sjanser jeg får til å skrive om Harry Potter. Og lese bøkene for den saks skyld.
   Sunniva x

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *