Fem bøker som ‘alle må lese’ som faktisk er på listen min

Jeg har såvidt fått startet på Margaret Atwood sin The Handmaid’s Tale etter å ha hatt den liggende siden før sommeren. Det er en bok som jeg har hatt i bakhodet siden jeg leste min første Atwood bok, men det er så mange bøker at det er ikke alltid så lett å få tid til alle sammen. Ofte er det også mange bøker som jeg føler at jeg ‘må lese’ men som jeg ikke tror jeg kommer til å like så godt, og noen ganger er det bøker jeg føler jeg ‘må lese’ som jeg bare ikke har kommet rundt til enda. The Handmaid’s Tale var for meg en av den siste kategorien. Så her er noen andre bøker som alle ‘må lese’ som jeg faktisk har lyst til å lese:

1984 av George Orwell
Denne boken ble plutselig sykt populær igjen etter at Donald Trump ble predisent, de solgte helt ut i USA. Jeg vil lese denne fordi jeg ofte synes dystpoiske romaner er veldig interessante, om ikke også litt deprimerende, og fordi den har visst seg å være ganske relevant også den dag i dag. I tillegg var det denne boken som startet pratet om ‘Big Brother’, så jeg er også veldig interessert i å lese hvor hele det konseptet kom fra. Jeg har lest Animal Farm og et par essay av Orwell tidligere og syntes han skrev veldig bra.

Alice i Eventyrland av Lewis Carroll
Selv om Alice aldri var min favoritt Disney så har interessen min for denne historien bare vokst og vokst ettersom jeg har blitt eldre. Jeg synes det er veldig fascinerende å se hva historiene til disse Disneyklassikerene egentlig er, blant annet leste jeg Peter Pan og la meg si at det er en helt annen bok enn den filmen vi ser. Alice er også et veldig viktig litterær referansepunkt, ‘down the rabbit hole’ er et kjent uttrykk som brukes ofte for situasjoner som er forvirrende og merkelige, og vanskelig å komme seg ut av. I tillegg så er alle adapsjonene av denne så fantastisk merkelige at jeg er veldig nysgjerrig på denne originalen.

If on a winter’s night a traveller av Italo Calvino
Det mest attraktive ved denne teksten er kanskje den vakre titelen? Men den høres også sykt merkelig og sykt interessant ut. En bok om opplevelsen om å lese en bok? Postmodernismen kan bli skikkelig meta, og selv om mange bøker blir litt for merkelige for min smak er dette en bok jeg har inntrykk av at jeg vil like. Og om boken er bra skrevet så er det alltid spennende å lese om lesere, for leseren er jo meg. I tillegg så bruker Calvino andreperson forteller til tider, og det et synspunkt jeg ofte skriver i selv om stort sett alle sier det er nesten umulig. Det blir derfor interessant å se hvordan den fortellerstemmen har fungert for Calvino. (Ps. Italo Calvino er forøvrig italiensk og vil derfor kunne krysse av Italia på lesverden-listen min)

Saturday av Ian McEwan
Dette er den beryktede nevrokirurgiboken til Ian McEwan. For å virkelig forstå protagonisten sin tilbragte McEwan to år med å skygge nervokirurger – det er dedikasjon! Boka er en circadisk roman, altså hele handlingen foregår i løpet av ett døgn. Denne romanen har alltid fremstått for meg som McEwan sin mest kjente bok, kanskje fordi jeg så ofte har hørt om hans dedikasjon til å lære om nevrokirurgi. Jeg har lest to andre bøker av den britiske forfatteren før, og jeg synes han skriver utrolig godt.

Halvbroren av Lars Saabye Christensen
Alt av Saabye Christensen bør etter min mening leses, så det er altså et mål jeg har satt for meg selv. Eller, alle romanene hans hvertfall. Jeg fant nettopp ut at en ny triologi er på vei, og jeg er storfornøyd. Derimot har jeg aldri helt somlet meg frem til å lese Halvbroren, selv om dette er den Saabye Christensen romanen. Denne skal bli en prioritet når jeg kommer tilbake til Norge.

Hvilke bøker som man ‘må lese’ anbefaler dere/er på deres lister to be read lister?
Sunniva x

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *