‘Every writer I know has trouble writing’

Det er ingenting mer gjenkjenbart for dagens aspirerende skribent en den blinkende markøren på et hvitt dokument på skjermen. Min teori er at fordi det er så lett å gå tilbake og endre på noe man har skrevet på dataen så er det også lettere å bli opphengt i å gjøre det best mulig på første forsøk. Hvis du er en av dem med motivasjonsproblemer er du ikke alene; etablerte forfattere snakker ofte om hvor vanskelig deres valgte yrke er. Her er et utvalg av hva de har å si om skriveprosessen.

Joseph Heller:
Every writer I know has trouble writing.

Neil Gaiman til The Guardian:
I’m convinced if I keep going one day I will write something decent. On very bad days I will observe that I must have written good things in the past, which means that I’ve lost it. But normally I just assume that I don’t have it. The gulf between the thing I set out to make in my head and the sad, lumpy thing that emerges into reality is huge and distant and I just wish that I could get them closer.

Terry Pratchett:
Your first draft is just you telling yourself the story.

Anne Lamott:
The problem is acceptance, which is something we’re taught not to do. We’re taught to improve uncomfortable situations, to change things, alleviate unpleasant feelings. But if you accept the reality that you have been given- that you are not in a productive creative period- you free yourself to begin filling up again.

Jaques Barzun:
Convince yourself that you are working in clay, not marble, on paper not eternal bronze: Let that first sentence be as stupid as it wishes.

George Orwell, denne er kanskje ikke inspirerende men han sympatiserer hvertfall:
Writing a book is a horrible, exhausting struggle, like a long bout of some painful illness. One would never undertake such a thing if one were not driven on by some demon whom one can neither resist nor understand.

Amy Joy:
Anyone who says writing is easy isn’t doing it right

Mur Lafferty:
I should be writing…

Paul Aertker:
Working on it.

Writing Excuses podcast:
You’re out of excuses, now go write.

Hva er ditt favorittsitat for å hjelpe med inspirasjonen om den blanke siden virker litt skremmende?
Sunniva x

You may also like

2 comments

  • Mange fine sitater! Det er så godt å vite at man ikke er den eneste som synes det er vanskelig å skrive, spesielt når man er langt inni et eller annet skriveprosjekt.

    • Ikke sant! Jeg synes det er fint å vite at forfattere som Neil Gaiman, som jeg ser skikkelig opp til, også synes det er en tøff jobb.
      Sunniva x

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *