Hvordan lese på budsjett

Universitetet har nettopp begynt igjen, og etter å ha kjøpt tekstbøker er det vel ikke bare meg som føler at budsjettet ment for bøker har tatt et skikkelig støt. Til tross for at det er få ting som er så fint som å kjøpe et par nye bøker eller å ha en fyldig bokhylle er det også ganske dyrt å kjøpe alle bøkene man vil lese. Heldigvis finnes det en del gratis litteratur der ute.

Biblioteket
Jeg brukte mitt lokale bibliotek hele tiden da jeg var yngre, men etterhvert stoppet jeg. Det kan nok skyldes at jeg gikk over til å lese mye engelsk, og at vi ikke hadde spesielt godt utvalg av engelske bøker på biblioteket i Holmestrand. Men selv etter at jeg flyttet til England fortsatte jeg å kjøpe alle bøkene mine. Her i Australia derimot har jeg bestemt meg for å ikke kjøpe så mange bøker fordi jeg ikke vil være nødt til å legge igjen bøker jeg har kjøpt når jeg flytter hjem igjen. Derfor har jeg gått til biblioteket, og har lånt en håndfull bøker så langt. Biblioteker er en helt fantastisk ressurs som jeg tror det er lett å glemme litt bort. Spesielt for foreldre med små barn er det kjekt å slippe å kjøpe nye bøker, siden de ofte er ganske korte og leses ut veldig fort. Jeg kan i stor grad takke mitt bibliotek for den lesegleden jeg har i dag, siden vi fikk tilgang til så mye ulik litteratur da jeg var liten og familien min ikke kunne ha kjøpt alle bøkene jeg og brødrene mine leste.

Ebokbib
Denne appen har vi snakket om før, fordi den er så fin. Det er rett og slett et ebok-bibliotek, man logger seg inn via sitt lokale bibliotek og låner e-bøker til lesebrett eller telefon. Jeg bruker ikke denne så veldig ofte, fordi det er mye koseligere å lese en fysisk bok. Men jeg bruker den til en del diktsamlinger eller korte bøker som jeg leser hvis jeg ikke har med meg en bok men ikke har noe å gjøre, som når jeg venter på toget. Som nordmann på andre siden av verden er det også en skikkelig fin app for å få lest alle de fantastiske bøkene som kommer ut i Norge uten å behøve å få dem sendt helt hit.

Project Gutenberg
Dette er en skikkelig bra nettside med en rekke tekster hvor copyrighten har gått ut. Da vi leste A Room of One’s Own for universitetet leste jeg hele essayet her. Det ligger nok mest klassisk, kanonisk litteratur her, siden det er tekster som blir ansett som historisk og kulturisk viktige. Du kan jo sjekke innom her hvis det er en klassiker du har lyst til å lese men er usikker på om kommer til å falle i smak – les det første kapittelet gratis før du bestemmer deg for om du vil kjøpe boka. Også veldig kjekk med tanke på at det er så tilgjengelig, du trenger ikke logge inn eller låne noe her, og du kan få opp teksten umiddelbart uansett hvor du er så lenge du har internett. De har over 54 000 gratis tekster! Det er en del lignende sider på nettet, blant annet gratis lydbøker av bøker med utgått copyright.

Bookswaps
Dette er en av mine favoritter. En av mine favorittbøker har jeg lånt bort til omtrent ti av vennene mine, og her i Australia har jeg rett og slett bare gitt vekk romaner som jeg har lest ut hvis noen av vennene mine vil lese den boka. Selv om jeg elsker å ha en pen bokhylle med mine favorittverker er det noe vakkert ved bøker som har mange liv. Jeg lurer stadig på om noen plukket opp Laurinda etter at jeg la den igjen i et hostel i Ubud. Hvis du kjenner mange leseglade sjeler kan man arrangere en bookswap, og få byttet ut bøker du har lest mot bøker du vil lese. Her i Melbourne arrangerte vi en bookswap med Publishing Students Society, og det ble skikkelig bra!

Få dem gratis
Forlag printer alltid et antall bøker som gies bort til anmeldere ol. Bokbutikker får ofte flere bøker enn de kan selge. Slike bøker ender iblant hos ulike arrangementer, og om du er heldig får du en gratis bok. Jeg har fått en rekke bøker gratis gjennom masteren min, fra Publishing Students Society, fra å hjelpe en journal å rettskrive et par artikler. Noen ganger har forelesere med seg et par gratis eksemplarer. Det er mange måter å snuble over en gratis bok i ny og ne.

Har dere noen triks til å lese gratis?

2 comments on “Hvordan lese på budsjett

1. Ebokbib bruker eg ikkje for eg klarer ikkje å lese på iPaden, men biblioteket er hyppig brukt. Eg låner ofte bøker eg er usikker på og det hender ofte eg tenker at dette er ei bok som blir lest kun ei gong og derfor trenger eg den ikkje i hylla.

God søndag til deg!

Jeg er helt enig, hvis jeg kan unngå å lese elektronisk gjør jeg det. Men biblioteker uansett form er ganske fantastisk spør du meg!