Om å være frivillig på Melbourne Writers Festival

Over ti dager i slutten av august var Melbourne Writers Festival i byen med over 400 ulike talenter, og dager fullstappet med paneler, diskusjoner og samtaler. Jeg meldte meg som frivillig, for med et frivillig-pass kommer man seg inn gratis, og det ser jo ganske fint ut på CV’en. Jeg var litt uheldig og fikk et par litt kjedelige vakter som innebar å stå ved en interaktiv utstilling som bestod av fire iPader og var uutholdelig kjedelig. I tillegg var vi halvveis ute, og siden det såvidt har begynt å bli vår her er det fortsatt ganske kaldt ute. Men bortsett fra de så var det en veldig fin opplevelse, spesielt siden jeg i løpet av resten av vaktene mine fikk se et par forfattere diskutere temaer jeg ellers ikke ville tenkt på å dra ned for å se. Her er noen tanker jeg har gjort meg nå i etterkant:

Først og fremst er det fint å få med seg litt kultur. MWF er en ganske big deal her i byen, lærere fra masteren min er involvert. Skoler fra overalt i Victoria kommer inn for å se på et par talks, det er seminarer og workshops, og stort sett et ganske bra gratisprogram. Det er så utrolig lett å bli sittende hjemme, spesielt om man har en bok eller en serie på gang. MWF har omtrent 200 frivillige hvert år, og ville ikke klart å holde det gående uten disse frivillige. Ved å bidra hjelper du derfor å gi alle andre tilgang til kultur, du gir deg selv tilgang til kultur og du kommer deg ut av huset. Jeg vet at spesielt Litteraturhuset i Oslo har en del programmer oppe, og at det er mye kule folk som kommer innom nå i høst.

Jeg var innom omtrent hver dag, enten for en vakt eller for en session jeg ville se. I forkant visste jeg ikke hvem noen av talentene som kom var, med unntak av Alice Pung (fikk sett henne og det var veldig gøy!), men nå har blant annet Benjamin Law blitt notert på listen over australere som skal leses i fremtiden. Jeg endte opp med å se en session hvor ei ung jente fra australsk fotball (en variant av amerikansk fotball) snakke om at de nettopp har åpnet en liga i AFL (Australian Football League), og rett og slett om sin opplevelse om å vokse opp med en drøm om å kunne spille footy på et tidspunkt hvor det ikke fantes en liga for kvinner. Jeg har aldri sett en hel footy kamp, og det har heller egentlig ingenting med bøker å gjøre, men det var en sykt bra session om å ha tro på deg selv og fortsette med å gjøre det som gjør deg lykkelig selv om det ikke virker som om det er en drøm som noen gang kan gå i oppfyllelse. Jeg har nå tenkt at istedet for å dra på en mannelig AFL kamp når jeg først får surret meg til å se på en skal jeg dra å se på damene.

Høydepunktet var en samtale med Reni Eddo-Lodge, forfatter av boken Why I No Longer Talk to White People about Race. Hun var utrolig velsnakket, hadde en hel masse intelligent å si, men sa det aldri på en måte som fikk meg, som en av ‘white people’ til å føle at hun var oppgitt over meg. Hun var helt klart oppgitt, men jeg følte meg mer som om jeg var ‘in on it’ heller enn utenfor. Selv om hun snakket til meg, som en del av ‘white people’, føltes det ikke sånn? Hun var morsom, og ga meg et helt nytt perspektiv på ting som jeg ikke tror man tenker på om man ikke er marginalisert. Et eksempel var da hun kom gjennom flyplassen i Australia, ga grensevakten sitt britiske pass og ble spurt: så hvor er du fra? Det er fort gjort å spørre noen med et utenlandsk utseende hvor de er fra, selv om vi vet at de har vokst opp i samme land som oss. Vi blir nysgjerrige på deres etniske bakgrunn,  men for Reni ble dette en ting som fikk henne til å føle seg som om ‘white people’ ikke godtok henne som engelsk, selv om hun vokste opp i England. Hun blir hele tiden definert av hennes mørke hud. Hennes ultimate budskap var at vi må oppfordre ‘white people ’til å snakke med andre ‘white people’ om rase. Jeg skal oppfordre til å lese boken hennes – det skal hvertfall jeg!

0 comments on “Om å være frivillig på Melbourne Writers Festival