Kjærlighetsbrev til venner som leser

Dere vet den følelsen når en ordentlig god bok slutter? For omtrent fem år siden var jeg alene i downtown Singapore, jeg var på vei til Australia for å besøke en venninne og hadde bestemt meg for å stoppe to netter på veien for å se Singapore. Mens jeg vandret rundt, alene, hørte jeg på den siste av de fjorten Wheel of Time bøkene på lydbok, og midt i denne store, ukjente byen ble jeg ferdig. Dette var en serie som jeg hadde viet omtrent hvert eneste ledige øyeblikk til i omtrent et halvt år, og nå var det over. Av alt jeg opplevde i Singapore, så er det den følelsen jeg husker best: å stå på en travel gate, se Singaporene trave forbi meg, å tenke at det var ingen her som forstod at jeg var helt overmannet av denne endelsen. Tomhet, fordi boken var ferdig. Trist, i hvertfall vemodig, men også glad for å vite hvordan den endte. Jeg husker at jeg følte en enorm trang til å snakke med noen bøkene, slik jeg hadde diskutert hvert eneste kapittel i Twilight med venninner da jeg var yngre. Serien hadde tatt opp så mye plass i meg over de siste månedene at det var helt feil at det bare skulle være over med en gang.Du har nå lest Wheel of Time av Robert Jordan’, og det var liksom det.

Jeg flyttet hus i begynnelsen av August, inn sammen med ei jente fra masteren min. Vi leser de samme bøkene, selv om vi stort sett er helt ueinge om de er bra eller ikke. Jeg hadde aldri noe til overs for Patrick Rothfuss, men hun elsker ham. Jeg synes Mistborn er en fantastisk trilogi, hun likte ikke protagonisten. Med vi er helt enige når det kommer til Wheel of Time. Hun begynte nylig å lese bøkene på nytt, så hver morgen når vi lager te på kjøkkenet forteller hun meg om et morsomt øyeblikk hun nettopp leste, eller om hvor synd hun synes på Rand for at han ikke vil ha alt dette ansvaret. Vi diskuterer hvordan man uttaler seanchan eller aiel, vi ler over hvordan alle de tre guttene alltid tror de to andre er så mye flinkere til å prate med jenter, vi gleder oss kollektivt til Matt sine vitser, og spør oss selv hva som skjedde med hornet – vi har begge glemt. Og det slår meg at det er ingenting bedre enn venner som leser.

Så dette er en post til dere som konstant har bøker på utlån til venner; til dere som alltid går rett bort til bokhyller når dere besøker noen for første gang; til dere som er venner på Goodreads så dere alltid kan holde dere oppdatert på hva vennene deres leser; til dere som drar på hyttetur og sitter side om side i sofaen med en bok utover kvelden; til dere som ringete hverandre etter sesongfinalen på Game of Thrones for å freake ut sammen; til dere som ikke bare kjøper bøker til vennene dine til jul og bursdag, men passer på at det er bøker dere vet vennene dine har lyst til å lese; til dere som gikk på premieren til den siste Harry Potter-filmen sammen; til dere som drar på biblioteket sammen, eller kan bruke timevis i en bokhandel etter at dere har møttes for kaffe; til dere som drar på boksignering sammen; til dere som sier: åh, den der leste jeg i fjor, hva synes du?; til dere som drar på boktrivia sammen; til dere som lytter selv om det er om en bok du ikke har lest; til dere som alltid forteller venner om en bok dere tror de vil like; og til venner som ordentlig skjønner hva det betyr å være en bokelsker.

Og til Victoria, for hun passet på å spørre Jonathan Safran Foer om å signere en bok til meg også da hun så ham i fjor. Du er best!

4 comments on “Kjærlighetsbrev til venner som leser

1. Så fint innlegg! Fikk veldig lyst til å lese den serien nå. God helg til deg <3

Takk Maja! Jeg synes absolutt du bør lese litt Wheel of Time, altså det er et prosjekt (fjorten bøker!) men det er noen av mine favorittbøker. God søndag!

2. The Wheel of Time har liksom stått på vent hos meg i mange år, men kanskje jeg skal prøve meg snart! Så hyggelig innlegg, det er lett å kjenne seg igjen i :)) God helg!

Jeg gjentar, det er et prosjekt. Men et veldig hyggelig et! Selv om fjorten bøker høres ut som det bør være nok er det ikke det altså!