YA Spotlight: Vega av Elin Viktoria Unstad

Det er ekstra hyggelig når man får bokpost helt fra Norge, spesielt når boken i posten er en bok som virkelig faller i smak. Jeg fikk tilsendt Elin Viktoria Unstad sin debutroman Vega, en YA roman satt i en post-apokalyptisk stat kalt Nyhåp. Det er en tilværelse hvor maktsystemet kontrollerer det meste, fordi ressursene de har tilgang på er svært begrenset. Mat er rasjonert, klær byttes, mange familier har ikke telefoner og etter Portforbudet kuttes all strømtilgang for å spare. Vega er ung og lovende – en god, lydig og flink pike som plutselig havner midt mellom sittende regjering og en undergrunsgruppe av revolusjonærer. Vegas tante Ella blir skadet i en eksplosjon, og rett før hun dør forteller hun Vega at hun har utviklet og stjålet en strømkilde som viser seg å være sentral for revolusjonærenes planer. Denne boken leste jeg på sengen både før jeg stod opp og etter at jeg hadde lagt meg, for det var rett og slett en god leseopplevelse.

Jeg ville nok kategorisert denne som spekulativ fiksjon, en sjanger som Margaret Atwood er veldig kjent for. Alt vi ser i Nyhåp er på mange måter en utrolig realistisk profesjon om hva som kan skje med verden i fremtiden om vi fortsetter slik vi er. Det er en mangel på nyskapende, ekstremt sofistikert teknologi fordi det ikke er nok ressurser til å ha mer avansert teknologi. Ingen har biler lenger, fordi det krever for mye drivstoff. Jeg synes dette er en veldig spennende vei å ta en post-apokalyptisk YA bok, siden YA veldig ofte har minst ett level av noe veldig ekstremt, som arenaen i The Hunger Games. I steden for å legge til elementer i denne verdenen, har Unstad valgt å redusere. I Vega er alt utrolig tilnærmelig, og det føles ikke far fetched i det heletatt – plot tatt i betraktning er dette en ganske skremmende tanke.

Jeg syntes det merket gjennom boken at dette var Unstad sin debutroman, jeg følte at generelt kunne boken vært strammet opp litt, og det kunne vært et ekstra lag til protagonisten. Det sagt, så var det en fornøyelig letthet over hele boken (uten å være ukomplisert); språket var ukomplisert og lettlest, handlingen dro meg hele tiden fremover, og det var veldig tilnærmelig å ha en litt fomlende protagonist. Vega har en familie, en bestevenninne, og midt i det hele er alltid mamma og pappa der til å være foreldre til deres midreårige datter. Hun var aldri isolert, slik YA heltinner ofte blir, og hun var fortvilet, usikker og til tider klønete. Men hun var viljesterk, pågående og god, og dette er tre ganske flotte kvaliteter å ha i en protagonist; Vega var rett og slett en helt vanlig jente.

Alt i alt så var dette en skikkelig fornøyelig bok, jeg likte meg godt sammen med Vega og følte meg veldig invistert i fremtiden til Nyhåp.

I morgen kommer et lite intervju med Elin, hvor jeg har spurt henne om inspirasjonen til å skrive Vega, og litt om hvordan hun arbeidet med manus fra idé til ferdig roman.
Sunniva x

You may also like

2 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *