Seriesnakk: Broadchurch og Anne with an E

Jeg blir så vanvittig fort avhengig av serier at jeg stort sett prøver å holde meg unna. Jeg har ikke min egen Netflix, fordi jeg vet at det ville vært slutten på all produktivitet. Men jeg fikk nylig tilgang til en venns konto, og brukte derfor all min ledige tid på å se på to serier jeg hadde veldig lyst til å få med meg. Seriøst, så en sesong nesten hver dag. Jeg kan altså ikke se på serier, jeg bare binger.

Broadchurch

Dette er ingen ny serie, og det ligger to sesonger ute med en tredje sesong ute, men ikke på Netflix (edit: sesong tre skal visst være ute på norsk netflix). Dette er en detektivserie om en liten engelsk by, med David Tennant som største salgspunkt. Og i motsetting til mye annet man gjerne ser Tennant i, får han her fullt utløp for sin fantastiske skotske aksent. Need I go on?

På en blendende strand som på ingen måte ser ut til å høre hjemme i England, under bratte klipper blir kroppen til en ung gutt, Danny, funnet. Det er umiddelbart klart for politiet at det har vært et mord, ikke en drukning, og DI Alec Hardy (Tennant) blir satt på saken. Han er nyinnflyttet, ukjent med område og menneskene, og har fått en stilling som lokale politibetjente Ellie Miller (Olivia Coleman) hadde blitt lovet. Det blir derfor litt konflikter mellom de to (en av mine favorittting med hele serien er hver gang DI Hardy roper MILLER! – altså, den aksenten!!). Likevel blir de på et merkelig vis det perfekte paret for å løse denne saken: Hardy med erfaring og en utenforståendes perspektiv og skepsis, og Miller med sitt intime kjenskap til alt og alle i byen.

Serien er fantastisk filmet, med et ekstremt godt cast og nydelig landskap med alt for godt vær. Utover å være en detektivhistorie er det også en serie om familie og livet i en liten by. Det er en vakker kontrast mellom Miller sine fomlende fosøk på å stille seg upartisk til etterforskingen, og Hardy sin åpenbare status som fremmed. For meg ble dette en ukonversiell detektivserie, fordi det er like mye fokus på familien til Danny som detektivene, og hvilke konsekvenser etterforskingen har på lokalmiljøet. Men noen typiske trekk er det likevel å finne, for DI Hardy er en forstyrret politimann – noe plager både hans fysiske og mentale helse. Sesong to tar også en litt uventet vri, ved å fokuserer på rettsaken som følger etter mordet.

Anne with an E

Leste dere Anne fra Bjørkely av L M Montgomery? Det var en av seriene mor leste for meg da jeg var liten, så lenge siden nå at jeg knapt husker hva som skjedde. Jeg har vage minner om unge jenter som drikker seg fulle ved uhell, og at de snakker til hverandre over åkrer via morsekode. Det var en serie som jeg fullstendig hadde glemt bort da Netflix erklærte at de ville lage en serie av det.

Anne sitter på toget fra barnehjemmet til Bjørkely, en gård der hun fra nå av skal bo sammen med et eldre søskenpar, Mariella og Matthew. De har bestemt seg for å adoptere et foreldreløst barn nå som de begynner å dra litt på årene. Anne gleder seg enormt, og i hodet har hun diktet alle slags fabler om hvor vakkert Bjørkely er, hvordan det skal bli å endelig få en familie. Problemet er bare at det har skjedd en feil, for Mariella og Matthew spurte spesifikt om en gutt.

Gjennom en oppvekst hvor Annes eneste glede var hennes egen fantasi, har Anne utviklet seg til å bli litt av en karakter. Hun stopper aldri å snakke, hun har ingen grenser over hva som er folkelige samtaleemner, og det hun ønsker seg mest av alt i verden, utenom en familie, er å være en vakker prinsesse med puffermer på kjolen. Hun har alltid vært sitt eget beste selskap, og dagdrømmer mens paien svir seg i ovnen. Hun er ganske håpløs. Men hun har også blitt eksponert til et helt annet liv, som har lært henne om brann og brannprosedyrer, hva som skal til når barn blir syke, og har utvilket en enorm lyst for kunnskap.

Hennes merkelige, men sjarmerende vesen gir dypt inntrykk på den fåmælte med godhjertete Matthew, og sammen overtaler han og Anne den ekstremt praktiske Mariella til å gi Anne en prøveuke på Bjørkely. Hun skal vise hva hun er godt for, at de aldeles ikke trenger en gutt. Slik begynner et mye lykkeligere liv for Anne, men hun finner fort ut at det ikke er så lett for en fattig, foredreløs jente å finne sin plass i det lokale samfunnet. En fantastisk serie, både merkelig, hjerteknusende og vakker. Sesong to kommer en gang i 2018.

Hva har dere sett i det siste som har vært skikkelig bra?

6 comments on “Seriesnakk: Broadchurch og Anne with an E

1. Broadchurch er veldig bra! Jeg så også den på veldig kort tid. Jeg leste også Anne fra Bjørkely, og har planer om å få sett serien.

Ellers ser jeg «The Deuce» på HBO om dagen og synes det er ganske bra. Har også fått med meg «Big little lies» og synes også den står til all rosen den har fått.

Jeg har hørt SÅ mye om Big Little Lies. Liane Moriarty er en australsk forfatter, så navnet hennes har kommet opp en del i mastern. Høres veldig bra ut, må nok gi den et go. Takk for tips!

2. Jeg prøvde meg på Anne with an E, men ble ikke helt fenget, kanskje litt fordi jeg aldri var kjent med bøkene. Broadchurch har jeg lyst til å se, spesielt fordi Jodie Whittaker er ny Doctor, og David Tennant tidligere Doctor!! God helg 🙂

Anne er litt snodig, så jeg kan jo se at den ikke faller i smak hos alle. Du kan jo prøve bøkene istedet? De er veldig koselige! Du, det gled meg helt forbi at Jodie Whittaker var med i Broadchurch. Likte henne veldig godt, så er ikke i tvil om at hun er up to the task!

3. Åh jeg måtte le høyt da jeg leste MILLER!, kan ikke annet enn å elske Tennants aksent! Jeg binga forresten tredje sesong for noen uker tilbake, den er tilgjengelig på norske netflix, og du kan bare glede deg!

Australsk Netflix er litt treigt tror jeg, mye som mangler her 🙁 Men håper den kommer seg snart, og nå gleder jeg meg ekstra! Alstå, den aksenten, sukk.