Anmeldelse: Hjertet er en Knyttneve av Ingrid Ovedie Volden

*Leseeksemplar fra Aschehoug

**denne boka var opprinnelig omtalt som en bok for unge voksne av oss her på Kvardagsbiblioteket, det var en feil fra vår side og vi har nå rettet opp feilen i anmeldelsen. Målgruppa for denne boka er mellomstadiet, altså 11-13 år. Vi beklager om forvirring har oppstått grunnet dette.

Åh! I helga leste jeg en skikkelig feelgod roman for mellomstadiet. På lørdag kveld slengte jeg meg på sofaen med litt lørdags-godis for å lese noen sider i Ingrid Ovedie Volden sin nye roman, Hjertet er en Knyttneve, og endte opp med å ha lest hele boka i løpet av noen timer!

I denne romanen møter vi Oliver og Aline som går i samme klasse men ikke kjenner hverandre. Tilfeldigheter og en skoleoppgave fører til at de møtes på kardiologisk avdeling på sykehuset. Det som følger er en historie om kjærlighet og hjertetrøbbel – bokstavelig talt.

Oliver er en av de kule gutta i klassen og kommer nesten alltid for sent på skolen. Det ingen vet er at foreldrene hans nettopp har gått fra hverandre, og at hverdagen på hjemmebane er svært annerledes fra hvordan det ser ut fra utsiden. Aline er den nye jenta i klassen, og passer alltid på å være førstemann i klasserommet slik at hun ikke må snakke med noen – hun vil nemlig flytte tilbake dit hun bodde før, og har derfor en plan for å finne seg minst mulig tilrette på den nye skolen.

Så får de en tverrfaglig skoleoppgave hvor de må velge et organ og lage en presentasjon om det. Aline velger hjertet. Oliver sin far får plutselig et illebefinnende og må legges inn på sykehuset. Dermed møtes de på kardiologisk avdeling og begynner gradvis å snakke sammen.

Slik som barn på mellomstadiet gjør, finner Oliver og Aline stadig løsninger på problemene sine og spørsmål de har. Jeg skrev opprinnelig at løsningene i denne romanen var litt vel enkle da jeg hadde for meg at boka var skrevet for unge voksne, men etter å ha blitt gjort oppmerksom på at bokas målgruppe var endel yngre synes jeg Ovedie Volden har gjort gode valg av hendelser som både appellerer til målgruppen og eldre lesere og driver historien fremover.

Hjertet er en Knyttneve er uansett en feelgood mellomstadie-sroman om å føle seg utenfor av ulike grunner, og om den første ordentlige forelskelsen og hvor vanskelig den kan være selv når det ikke er noen åpenbare hinder i veien. Det var vanskelig for en leser som ikke omgås barn hver dag å skulle bestemme alderen på klassetrinnet i romanen, men jeg vil si denne passer fint for både ungdom og yngre barn – det er ingenting spesielt kontroversielt eller spenningsfylt, bare en veldig koselig og sjarmerende roman om å måtte håndtere en vanskelig situasjon.

Har du lest denne boka eller andre av Ingrid Ovedie Volden?
Victoria x

Her kan du lese flere anmeldelser av bøker for unge lesere!

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *