Halloween: Bøker jeg ville lest om jeg var litt tøffere

Det er Allehelgensaften, og tid for å hente frem horrorbøkene (om du tørr altså). Med oktober nesten overstått – med bladene brune og våte på bakken så vinden kan rive i nakne grener så de skraper mot vinduer og vegger, med mørket sigende inn – hva kan være en bedre tid for å finne fram en bok som får deg til å grøsse nedover ryggen? Mitt svar er ALDRI. Det mest skremmende jeg har tenkt å oppleve er hvor vanvittig varmt det kommer til å bli å jobbe utendørs i Melbourne over sommeren. Jeg har nemlig fått meg jobb på Luna Park, en liten fornøyelsespark ved sjøkanten, og i helga har det vært full halloweenfest: skuespillere som vandrer rundt som zombier for å skremme gjester, spindelvev overalt, hekser og vampyrer og Cheshirekatten som hyler på berg-og-dalbanene. Etter seks timer på jobben kom jeg hjem og fikk nesten hjertestopp av å se de svarte løpetightsene mine henge som en mørk skikkelse fra skapdøra. Jeg skal ikke leste noe mer skummelt enn de siste oppgavene mine for i år. Men her er en liste over bøker jeg gjerne ville lest om jeg ikke var så utrolig lettskremt.

House of Leaves av Mark Z Danielewski
Dette er en bok jeg har hørt mye om, og alt like forstyrrende. Dette er visst en veldig unik bok, som tar i bruk ukonvensjonelle formater for å formidle sitt budskap. En blind man, en ung lærling i et tattoostudio og en kvinne som hjemsøker en institusjon i Ohio forteller om en familie som oppdager at det nye huset deres er større på innsiden enn på utsiden. Endeløse ganger oppstår og forsvinner. Mens familien undersøker disse mystiske rommene kommer de ansikt til ansikt med mørket som ligger i hjertet av huset. Boken bruker en blanding av sjangre i løpet av boka, og tekst skrives baklengs eller i firkanter eller forsvinner fra flere sider på rad (hvis du googler boka kan du se hvordan noen av sidene ser ut). Det er en leseopplevelse som skal være sinnsforvirrende, og derfor er det mange som nøler med å plukke den opp. Det som kanskje er mest skremmende er hvordan boken plasserer deg, leseren, direkte i handlingen:

To get a better idea try this: focus on these words, and whatever you do don’t let your eyes wander past the perimeter of this page. Now imagine just beyond your peripheral vision, maybe behind you, maybe to the side of you, maybe even in front of you, but right where you can’t see it, something is quietly closing in on you, so quiet in fact that you can only hear it as silence. Find those pockets without sound. That’s where it is. Right at this moment. But don’t look. Keep your eyes here. Now take a deep breath. Go ahead take and even deeper one. Only this time as you start to exhale try to imagine how fast it will happen, how hard it’s gonna hit you, how many times it will stab your jugular with it’s teeth or are they nails?, don’t worry, that particular detail doesn’t matter, because before you have time to even process that you should be moving, you should be running, you should at the very least be flinging up your arms – you sure as hell should be getting rid of this book – you won’t have time to even scream.

Don’t look.

I didn’t.

Carrie av Stephen King
Har du hatt nok av klovner? Denne debutromanen fra King er nå 43 år, men sikkert like skremmende for den grunn. Med røttene i et viktig problem, mobbing på skoler, utløser denne horroren seg: Carrie har nettopp oppdaget at hun har telekinetiske evner, og etter at hun på sitt senior prom nok en gang faller offer for mobbing bryter kontrollen hennes og hun bestemmer seg for å bruke kreftene sine til å ta hevn. Dette er en kort bok, knappe 200 sider. Carrie er en av de bøkene som har blitt stemplet forbudt av flest skoler i USA.

I Am Not A Serial Killer av Dan Wells
Første boken i Dan Wells sin serie om femten år gamle John Cleaver, I Am Not A Serial Killer er en bok vil holde deg våken, og deretter gi deg mareritt. John Cleaver er besatt av seriemordere, men han vil ikke bli en selv. Han gir seg selv stramme regler i et forsøk på å leve normalt i samfunnet. Men hans fascinasjon og kunnskap over døde kropper og seriemordere gjør at han fort oppdager at det er noe merkelig ved et lik som blir funnet på et offentlig vaskeri. Plutselig blir Johns liv infiltrert av en fare som ikke kommer fra inne i ham selv. Dette er en YA serie som skal dra mange likhetstrekk med serien Dexter, hvor den største forskjellen er at John aldri har myrdet. Jeg er stor fan av Writing Excuses-podcastet som Dan Wells driver med tre andre forfattere, og er umåtelig nysgjerrig på denne serien. Men jeg vet samtidig at jeg hadde bare skremt meg selv, så om noen av dere leser, fortell gjerne hva dere synes!

The Lottery av Shirley Jackson
Shirley Jackson er en prisbelønnet forfatter best kjent for novellen The Lottery. I et lite tettsted i USA samler de 300 innbyggerne seg i slutten av Juni for et årlig ritual som skal gi gode avlinger. Lottery in June, corn be heavy soon. Barna samler steiner, mens de voksne gjør klar boksen med loddene. Dette lotteriet er landsomfattende. Hver familie trekker så en lapp fra boksen, og den familien som får den merkede lappen har blitt utvalgt. De trekker på nytt, frem til kun én person er valgt. Som en forgjenger av The Hunger Games handler The Lottery om et samfunn der innbyggerene er villige til å snu mot hverandre av obskure grunner. Novellen er ofte omtalt som en av de beste amerikanske novellene gjennom historien. Du kan lytte til novellen her via The New Yorker.

Trigger Warning av Neil Gaiman
Jeg er litt ekstra obsessed av Neil Gaiman i det siste. This man can do no wrong. Dessverre har han en del ganske creepy tendenser som langt overgår min komfortsone. For halloween i fjor anbefalte jeg The Ocean at the End of the Lane – en tittel som kanskje høres vakker ut, kanskje med hint av Stardust, men den gang ei. Jeg tror fortsatt jeg driver og kommer meg etter den boka. Trigger Warning er en novellesamling, og Gaiman er ganske god på dem. Den fulle tittelen for boka er Trigger Warning: Short Stories and Disturbances. Samlingen inneholder en novelle om Shadow fra American Gods, og en Doctor Who fortelling skrevet for jubileet i 2013. Samlingen inneholder fortellinger om en igloo laget av bøker, om marsvinden og pirater, og et mordagskort som signaliserer forstyrrelser i universet. Boka lover å trollbinde og skremme, sikkert både med hvor hårreisende det er men også hvor bra det er. Kanskje en dag, når jeg er blitt voksen, tar jeg mot til meg…

I løpet av å skrive dette innlegget har jeg nesten klart å overbevise meg selv om at jeg må lese ALLE disse. Høres de ikke ganske bra ut? Men, spesielt med tanke på at neste uke skal jeg til Tasmania for å gå 60km alene gjennom villmarken tror jeg jeg står over for i år. Leser dere noe ekstra skummelt for halloween?
Sunniva x

You may also like

2 comments

    • Jeg leser Sandman av Neil Gaiman, som skal være horror. Men det går greit fordi det er en tegneserie, så ikke for visuelt men ikke for mye tekst heller. Ellers bør jeg nok holde meg unna.
      Sunniva x

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *