Skal vi skrive 50 000 ord i november?

Det er november igjen, og det betyr at skribenter verden om skyter haka frem, setter seg skikkelig godt til rette foran skrivebordet og strekker fingrene: det er tid for NaNoWriMo. Har du en idé du lenge har tenkt på, men aldri helt tatt deg tid til å begynne?

National Novel Writing Month er et prosjekt som rett og slett utfordrer deg til å skrive 50 000 ord på en måned. Det er vel anbefalt å ha en outline klargjort før start, slik at fokuset kan være fullstendig på å bare kjøre gjennom, men ikke nødvendig.

Spesielt for upubliserte forfattere er dette et verktøy som kan være veldig gunstig: det motiverer til klare skriverutiner, det pusher deg til å prioritere ordtelling over kvalitet, og om du lykkes har du bevist til deg selv at du kan faktisk skrive mye på kort tid. Pluss at du har et utdrag for en bok. Har du allerede fullført et Wrimo prosjekt? Da kan du følge Zokutou-loven som gir Wrimo-veteraner lov til å jobbe på et påbegynt prosjekt.

Jeg hørte i dag på en episode om NaNoWriMo av mitt favoritt podcast, Writing Excuses, hvor tre av hostene tidligere har gjort NaNoWriMo. De snakket litt om hvordan NaNoWriMo var et viktig redskap da de var yngre, og hva de har lært.

  • Å skrive som en profesjonell forfatter, som ofte må skrive veldig mye på kort tid, og alltid har en frist de må møte.
  • Det hjelper deg å skru av din personlige redaktør, fordi du ikke har tid til å gå tilbake å redigere og endre på teksten fordi du må møte en ordtelling.
  • Du lærer å skrive fort. Selv om man ofte skriver bedre når man tar litt bedre tid, mente Writing Excuses gjengen at å trene på å skrive fort etter trening vil hjelpe deg å skrive både fort og bra.

Selv om det du skriver i NaNoWriMo ofte ikke blir ditt beste arbeid, så sies det ofte at noe av det beste du noen gang vil skrive ofte ligger gjemt bak en haug med dårlig tekst. En av mine professorer snakket alltid om hvordan vi burde fortsette å skrive om vi har begynt, fordi selv om alt annet er ubrukelig er det kanskje én setning igjen som du kan bygge videre på. Terry Pratchett sa også en gang at ditt første utkast er kun du som forteller deg selv historien. Etterpå kan alt pusses. Trenger du enda en grunn til hvorfor du bør prøve? Erin Morgenstern sin suksessfulle The Night Circus ble først skrevet som en NaNoWriMo-bok.

Noen tips som kan motivere til å holde dampen oppe:

  • Finn venner, kjente eller ukjente, som du kan dele opplevelsen med. Lag et dokument hvor dere fyller inn hvor mange ord dere har, for eksempel på google drive. Dette kan motivere deg på flere måter – kanskje konkurranseinstinktet kicker inn, eller at å se en venn få til nok ord gir deg inspirasjon til å tenke at du også kan få det til.
  • Lag en bruker på NaNoWriMo nettsiden, hvor du kan oppdatere ordtellingen din så ofte du vil. Denne kan du dele med akkurat hvem du vil.
  • Bruk internett og finn kule nettsider som kan holde deg motivert. Jeg har hørt om tre som jeg har skikkelig lyst til å prøve. Den første er The Most Dangerous Writing App, en side hvor du må skrive konstant for å ikke miste teksten din. Så for du stopper å skrive begynner ordene dine å blekne, så om du ikke fortsetter å taste mister du alt du har skrevet til nå. Den andre heter My Write Club, en side hvor du har ordsprinter med venner. Du lager en gruppe, og får live oppdatering på hvor mange ord de andre i gruppen din har oppnådd. Da har du ikke tid til å tenke på om det du har skrevet er bra nok, for da faller du alt for langt bak. Den tredje, og kanskje mest interessante i min mening, er 4 the words, et rollespill hvor du lager en avatar og sloss monstre med ordtelling. Du velger et monster, for eksempel en drage, og du må skrive 7000 ord på tre timer for å vinne.

Jeg har skrevet opp en liten outline for meg selv, og laget en slags timeplan for å fullføre et utdrag av en roman i løpet av ferien min. Jeg har gått i årevis å tenkt på en idé, uten å helt vite hvordan jeg skulle utviklet den. Men nå er jeg klar. Jeg skal jukse litt, siden jeg skal bort i 10 dager for å gå en 60km hike i Tasmania, så målene mine er: minimum 25 000 ord i november, et høyere mål er 37 500, og om jeg er sykt i slaget (usannsynlig) å fullføre de 50 000 ordene. Følg meg på NaNoWriMo hjemmesiden for å se om jeg klarer det.

Hva skal ditt mål være for NaNoWriMo? Legg gjerne igjen en link over din Wrimo-profil så vi kan heie hverandre fremover!
Sunniva x

You may also like

4 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *